Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Republica Moldova participă la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății

În perioada 21-26 mai curent, la Geneva, se desfășoară cea de-a 71-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății, la care participă toate țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Republica Moldova fiind reprezentată de secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, informează Politik.md.

 

În acest an, în cadrul evenimentului, vor fi discutate un șir de subiecte ce țin de activitatea OMS, prioritățile pentru Programul general de lucru 2019-2023, promovarea sănătății, acoperirea universală cu servicii medicale, abordarea situațiilor de urgență în materie de sănătate, prevenirea și controlul bolilor comunicabile și non-comunicabile, precum și consolidarea sistemelor de sănătate.

 

În cadrul forului suprem al OMS, va fi discutat și semnat al 13-lea Program General de lucru pentru anii 2019-2023, care va fi axat pe trei obiective principale și care va ghida OMS în următorii ani: i) Acoperirea universală cu servicii medicale, oricând și oriunde, ii) prevenirea și abordarea situațiilor de urgență și iii) promovarea sănătății la toate etapele vieții.

 

Secretarul general de stat, Boris Gîlca, va avea un discurs în cadrul sesiunii plenare din 23 mai în care va menționa despre angajamentul și acțiunile Republicii Moldova privind accesul universal la servicii medicale. La fel, Secretarul general de stat are planificată o întrevedere bilaterală cu Zsuzsanna Jakab, Director Regional al Biroului OMS pentru Regiunea Europeană, cu reprezentanții GAVI - Alianța Globală pentru Vaccine și Imunizare cu care va discuta despre asigurarea durabilității financiare a Programului de Imunizări din Republica Moldova și creșterea accesului universal la imunizări.

 

De menționat că Boris Gîlca a avut deja un șir de întrevederi cu Sorina Pintea, ministrul sănătății din România, Valery Malashko, ministrul sănătății din Belarus, Park Neunghio, ministrul sănătății din Korea, cu Hans Kluge, Director Departamentul Sisteme de Sănătate și Sănătate Publică de la Biroul Regional OMS, cu Lucica Ditiu, Directorul Executiv STOP TB Partnership, cu Melvin Spigelman, Președinte TB Alliance din SUA cu care a discutat asupra reformelor inițiate de țara noastră în domeniul sănătății, provocările dar și necesitatea oferirii în continuare a expertizei și suportului tehnic pentru realizarea acestora.

 

Adunarea Mondială a Sănătății este structura decidentă supremă pentru Organizația Mondială a Sănătății şi reunește anual, reprezentanți de nivel înalt din cele 194 de state membre ale organizației.

 

Menționăm că, colaborarea dintre Organizația Mondială a Sănătății şi Republica Moldova este reglementată prin Acordul de Bază semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Regional pentru Europa al OMS la 21 iulie 1994, OMS fiind unul dintre principalii partenerii internaționali strategici ce acordă suport sistemului național de sănătate.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |