Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Percheziții, în care sunt vizate 7 SRL-uri! Trei suspecți sunt reținuți

 Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu Inspectoratul Național de Investigații, desfășoară astăzi, 17.05.2018, mai multe percheziții la domiciliile, oficiile și mijloacele de transport a factorilor de decizie ai mai multor SRL-uri. 

Porivit primelor informații, companiile ar fi implicate într-o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Până la această oră, trei suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore. Este vorba de trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, originare din Bălți și Orhei, care urmează a fi audiate de oamenii legii. 

Procurorul Mariana Cazacu a declarat că în această dimineață, au fost efectuate peste 10 percheziții în patru raioane din Republica Moldova, inclusiv în municipiul Chișinău. În rezultatul perchezițiilor, au fost depistate acte de achiziții, copii ale buletinelor de identitate, ciorne, facturi fiscale ș.a. Potrivit informațiilor preliminare, este vorba de un grup de persoane care desfășoară activitate de comercializare a produselor agricole,în special semințe de floarea soarelui.

Administratorii companiilor implicate perfectau documente false prin intermediul cărora procurau mărfuri şi servicii de la alte companii, costul acestora fiind achitat prin transfer. Ulterior, organizatorii schemei ridicau de la bancă numerarul transferat de către beneficiari sub pretextul procurării cerealelor. De asemenea, au fost semnate acte false de achiziţie a mărfurilor, iar banii erau transmiși către beneficiari fără comisionul de lichefiere.

”Persoanele sunt bănuite în procurarea produselor fără actele necesare. Mai exact, suspecții falsificau acte de achiziții din numele unor persoanelor fizice, care dețin cote de teren agricol, iar de facto, pe aceste terenuri nu era nici urmă floarea soarelui, a declarat Mariana Cazacu.

Preliminar, suma prejudiciului cauzat bugetului de stat constituie 2,5 milioane de lei. Dacă vor fi găsiți vinovați de evaziune fiscală și spălare de bani, suspecții riscă pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

În cadrul măsurilor speciale de dinvestigație, s-a stabilit că, factorii de decizie ai 5 societăți comerciale, au acţionat prin înţelegere prealabilă şi de comun acord, precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate, în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, eschivându-se de la plata taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe venit în sumă de peste 1 milion de lei.

În schema depistată sunt implicate 2 grupări diferite, una din care are rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezintă beneficiarii principali al acestor activităţi.

Beneficiarii perfectau documente financiare fictive, precum că procură mărfuri şi servicii de la una din companiile indicate în schemă în calitate de lichefiatori, costul acestora fiind achitat prin transfer bancar. Ulterior, lichefiatorii sub pretextul procurării de produse cerealiere ridică de la bancă numerarul transferat de către beneficiari, perfectând acte de achiziție a mărfurilor în care sunt introduse date denaturate și restituie totodată acestora, prin cash, transferurile bancare efectuate de ei, reţinând comisionul de lichefiere.

În unele cazuri lichefiatorii „livrează” către beneficiari nemijlocit mărfurile şi serviciile necesare acestora. În astfel de cazuri lichefiatorii au rolul de legalizatori ai mărfurilor şi serviciilor inexistente sau procurate ilicit de beneficiari.

În aşa mod, prin intermediul schemei respective are loc legalizarea bunurilor şi serviciilor, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilicite, fără achitarea taxelor și impozitelor fiscale corespunzătoare.

Totodată, efectuând acțiuni în vederea stabilirii schemei de lucru a persoanelor implicate, oamenii legii menționează că directorul unui SRL a extras de pe conturile firmei peste 7 milioane de lei, prezentând la bancă un șir de acte de achiziție, conform cărora acesta ar fi procurat cereale de la unele persoane fizice.

După analiza actelor respective s-a constatat că unele persoane erau decedate la data perfectării actului de achiziție, nu se aflau în țară sau buletinele de identitate erau expirate la data perfectării actului.

 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |