Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Noi inițiative guvernamentale, anunțate de Plahotniuc

 Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pune Guvernul la lucru. Acesta a solicitat membrii executivului să inițieze o campanie amplă de informare privind Proiectul Prima Casă

Potrivit lui Plahotniuc, cetățenii trebuie să fie informați despre modul în care pot să devină participanți la acest proiect.

 

„Proiectul Prima Casă va deveni funcționabil din luna viitoare. Am solicitat colegilor din Guvern să inițieze o campanie largă de informare, privind modul de funcționare, cine sunt beneficiarii și cum pot deveni parte a acestui proiect”, a declarat liderul PD.

 

Mai mult, Plahoniuc a venit cu propunerea ca statul să plătească o parte din valoarea locuințelor, procurate de către funcționarii publici. Astfel, el speră ca în acest mod să încurajeze cetățenii să lucreze în sectorul public.

Valoarea plății făcute de stat va fi stabilită ulterior de către responsabilii pe proiect.

În același timp, deputații PD vor veni cu o inițiativă legislativă de modificare a Proiectului Prima Casă, prin care vor face unele schimbări, ce vor micșora birocrația.

UNIMEDIA precizează că Proiectul Prima Casă a fost votat în a doua lectură în Parlament, iar președintele Igor Dodon a promulgat legea la sfârșitul anului 2017.

Pentru procurarea unei locuinţe, beneficiarul Programului trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiţii:

 

a) vârsta de pînă la 45 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar;

b) să fie cetăţean al Republicii Moldova, angajat în Republica Moldova şi să dispună de venituri din surse oficiale;

c) plata lunară achitată sub formă de rată la credit, dobîndă şi comisionul de garantare să nu depăşească 50% dintre veniturile oficiale nete cumulative ale familiei acestuia. La stabilirea valorii veniturilor sînt acceptate şi veniturile oficiale ale rudelor de gradul I;

d) să nu deţină în proprietate exclusivă sau comună cu soţul/soţia o locuinţă şi/sau să nu aibă în derulare un credit ipotecar pentru procurarea unei locuinţei;

e) soţul/soţia persoanei, care aplică la Program, să nu deţină în proprietate exclusivă o locuinţă şi/sau să nu aibă în derulare un credit ipotecar pentru procurarea unei locuinţei; 

f) să nu fi procurat anterior prin intermediul Programului o locuinţă.

Persoana fizică care întruneşte criteriile, este în drept să solicite acordarea unui credit ipotecar în cadrul Programului, cu condiţia că preţul de procurare a locuinţei nu depăşeşte suma de 1 milion lei, participaţia proprie iniţială este de cel puţin 10% din preţul de procurare a locuinţei, iar termenul de rambursare a creditului bancar, cu excepţia achitării anticipate a acestuia de către beneficiar, va fi de pînă la 25 de ani, dar care nu va depăşi vîrsta de pensionare a beneficiarului, stabilită de legislaţie.

Rata va fi flotantă şi va fi publicată de către ODIMM, o dată la 6 luni, pe pagina sa web oficială. Rata dobînzii care se va aplica pentru perioada 1 iulie -31 decembrie se va baza pe rata de referinţă publicată de Banca Naţională a Moldovei pentru luna mai, iar pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie se va baza pe rata de referinţă publicată de Banca Naţională a Moldovei pentru luna noiembrie a anului precedent.

Aceste rate vor fi aduse la cunoştinţa beneficiarului de credit, în scris sau în format electronic, de către băncile finanţatoare, în termen de 10 zile calendaristice pînă la modificarea RED. Modificarea RED va fi obligatorie pentru bănci doar în cazul micşorării ratei de referinţă.

Mai mult, beneficiarul este obligat să asigure locuinţa ipotecată în beneficiul băncii şi Ministerului Finanţelor în rate egale, la valoarea de înlocuire împotriva tuturor riscurilor de pieire sau deteriorare fortuită

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |