Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Mierea, nucile și cereale moldovenești vor fi exportate pe piețele regionale și internaționale ca produse ecologice îmbunătățite

suntmamica.ro
Foto: suntmamica.ro
Pentru trei produse autohtone, mierea,  nucile și cereale vor fi elaborate recomandări și un plan de acțiune pentru îmbunătățirea capacităților productive naționale și calității ca produse ecologice îmbunătățite și exportate cu valoare adăugată pe piețele regionale și internaționale. Aceste produse au fost selectate în cadrul primului Atelier de lucru național al Proiectului privind Evaluarea națională a exportului produselor ecologice din Republica Moldova, organizat astăzi de Ministerul Economiei și Infrastructurii de comun cu Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), transmite Politik.md.

 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, obiectivul Atelierului de lucru național a fost evaluarea și identificarea produsele ecologice autohtone cu un potențial de export înalt, printre care, semințe oleaginoase (floarea-soarelui și șofran), mere, strugurii, stafide, vin,  sucuri de fructe și fructe uscate, nucile, merele și cerealele. De asemenea, a fost analizat potențialul turismul ecologic și sectorul ce țin de contoare de gaze, lichide și electrice.

 

Svetlana Țurcanu, Șef al Direcției politici de dezvoltare a întreprinderilor Mici și Mijlocii și comerț din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii a declarat că “Republica Moldova are nevoie de dezvoltarea "verde" pentru a promova exporturile și a identifica nișe noi pe piețele regionale și internaționale care solicită produse ecologice, astfel va crește potențialul de export, competitivitatea produselor autohtone și a companiilor locale.”

 

În context, Robert HAMWEY, secretar economic al UNCTAD a subliniat importanța dezvoltării tuturor sectoarelor ecologice identificate și a reiterat scopul proiectului finanțat de UNCTAD, care constă în acordarea suportului pentru implementarea politicilor economiei verzi și stabilirea cadrului instituțional, de reglementare și a mecanismelor de cooperare pentru consolidarea capacității, eficienței și competitivității sectoarelor ecologice.

 

Astfel, ca urmare a evaluării au fost identificate 3 sectoare prioritare, mierea, nucile și cereale, pentru care ulterior vor fi elaborate recomandări și un plan de acțiune pentru îmbunătățirea capacităților productive naționale, a cadrelor de politici și de reglementare, a lanțului global de aprovizionare și a exporturilor cu valoare adăugată pentru aceste produse.

 

La eveniment au  participanții partenerii de dezvoltare, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Organizația de Atragere a Investițiilor și de Promovare a Exportului (MIEPO), Asociații naționale din diferite domenii.

 

 

Proiectul privind Evaluarea națională a exportului produselor ecologice din Republica Moldova, finanțat de către Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), în valoare de 100 mii dolari SUA, se va desfășură în perioada mai 2017 până la mijlocul anului 2018. Scopul proiectului constă în acordarea suportului pentru implementarea politicilor economiei verzi și stabilirea cadrului instituțional, de reglementare și a mecanismelor de cooperare pentru consolidarea capacității, eficienței și competitivității sectoarelor ecologice.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |