Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Cum comentează fostul șef al PA scoaterea de sub învinuire a ex-directorului Combinatului de Vinuri Cricova

 Fostul director al Combinatului de Vinuri Cricova, Valentin Bodiul, și administratorul societății comerciale Vinservice grup, învinuiți de procurorii anticorupție de abuz de serviciu soldat cu urmări grave, au fost scoși de sub urmărire penală, dosarul a fost clasat, iar conducerea instituției a prezentat scuze publice. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, consideră nejustificată clasarea dosarului respectiv și susține că presupusa infracțiune a fost constatată de auditorii Curții de Conturi.

Procuratura Generală precizează într-un comunicat de presă că dosarul a fost pornit în 2017, cei doi au fost dați în urmărire generală, iar ordonanța de clasare a urmăririi penale a fost luată de către actuala conducere a Procuraturii Anticorupție. „În urma studierii minuțioase a probatoriului, Procuratura Anticorupție a ajuns la concluzia că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunii. Pe această cale, instituția își cere, public, scuze pentru acțiunile ilegale ale fostei conduceri a Procuraturii Anticorupție la care au fost supuse persoanele timp de aproximativ trei ani. În prezent, legalitatea tragerii la răspundere penală a persoanelor în cauza respectivă constituie obiectul investigațiilor în cadrul unui proces penal, aflat în gestiunea Procuraturii Generale”, se arată în comunicat.

Procuratura Generală mai comunică faptul că abaterile din dosarul respectiv au fost depistate în urma controlului efectuat la Procuratura Anticorupție, în decembrie 2019. „În rezultatul controalelor dispuse la începutul acestui an de către procurorul general la Procuratura Anticorupție și PCCOCS au fost stabilite grave abateri, admise de unii procurori la instrumentarea cauzelor, prin care au fost încălcate grav drepturile fundamentale ale omului: rețineri, arestări, percheziționări, sechestre, interceptări, filări ilegale, tergiversări ale examinării dosarelor, hotărâri ilegale pe fond, reprezentare defectuoasă a acuzării de stat în instanțele judecătorești, neatacarea hotărârilor ilegale în instanțele de judecată”, se precizează în comunicat.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Viorel Morari a precizat că motiv pentru intentarea dosarului penal a servit un raport al Curții de Conturi. „Potrivit Raportului auditului cu referire la eficienţa administrării patrimoniului public de către Combinatul de Vinuri Cricova SA şi Centrul de Business şi Turism SA Cricova-Vin, aprobat prin Hotărârea Curţii de Conturi nr. 30 din 4 iulie 2017, întreprinderea care aparține statului a acordat un împrumut fără dobândă SRL Vinservice Grup în sumă de 2.120.000 lei şi prelungirea nejustificată a termenului de rambursare. Acest împrumut a avut urmări grave asupra situaţiei financiare a întreprinderii de stat”, a declarat Morari.

Viorel Morari a precizat că datoria a fost acumulată în urma transmiterii în proprietatea Vinservice grup a unui restaurant, iar după intentarea dosarului, a fost încheiată o tranzacție de împăcare, iar prejudiciul, restituit. „Acum, consider următoarea acțiune a procurorului general este să oblige Combinatul de Vinuri Cricova să restituie către Vinservice Grup dreptul de proprietate a bunului imobil amplasat în perimetrul minier, galeria nr.2 cu suprafața de 0,38 hectare”, a adăugat Morari.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție susține că ordonanța de clasare a dosarului respectiv a fost emisă încă în luna martie, însă cazul a fost făcut public peste câteva luni, după ce i-a adresat o scrisoare deschisă procurorului general. „Comunicatul Procuraturii Generale, privind scuzele publice, a apărut imediat după scrisoarea publică adresată lui Stoianoglo și are ca scop inducerea în eroare a opiniei publice. Or, nu este clar de ce scuzele publice se aduc peste trei luni de zile din momentul adoptării hotărârii de clasare a cauzei penale, care a avut loc la mijlocul lunii martie 2020. Percepția mea este că actualul procuror general apără drepturile, care ar fi fost încălcate, ale persoanelor care au o bună situație financiară, iar când este vorba de alte categorii, nici nu reacționează”, a conchis Viorel Morari.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |