Cinci magistrați de la instanțele de prim nivel și Curtea de Apel Chișinău au fost eliberați din funcție. Decretele în acest sens, semnate de președintele țării, au fost publicate în Monitorul Oficial de vineri, 11 octombrie, transmite Bizlaw.md.

Astfel, de la instanțele de prim nivel au plecat din funcție:

  • Mihail Țurcan, de la Judecătoria Căușeni;
  • Elena Tverdohleb, de la Judecătoria Edineț;
  • Alexandra Peni, de la Judecătoria Comrat.

Potrivit datelor disponibile, dintre magistrații eliberați cea mai mare experință o are Elena Tverdohleb, care a fost numită în funcția de judecător 35 de ani în urmă, în anul 1984. Mihail Țurcan a fost magistrat circa 14 ani, iar Alexandra Peni, nouă ani.

Totodată, în Monitorul Oficial au fost publicate decretele de eliberare din funcția a magistratelor Ludmila Ursu și Natalia Simciuc de la Curtea de Apel Chișinău.

Ludmila Ursu a fost numită în funcția de judecător în anul 2006, la instanța de prim nivel din Leova. Magistrata a exercitat și funcția de președinte al aceleiași instanțe pentru două mandate consecutive.

Natalia Simciuc și-a început cariera de magistrat în anul 2005, la Judecătoria Chișinău, iar în anul 2015 a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău.

Decretele de eliberare din funcție a celor cinci judecători au fost semnate la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.