Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Ce trebuie să faci ca să nu te îmbolnăvești de Coronavirus.

Ministerul Sănătății vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni, cum să se protejeze de Coronavirus-ul de tip nou, dar și cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre infecție și despre tratamentul simptomatic.

ată cele mai frecvente întrebări despre Coronavirusul de tip nou (COVID-19) și răspunsurile la ele:

- Ce este Coronavirusul?

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, ce pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile ce afectează oamenii sunt cunoscute pentru faptul că provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave, precum Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă maladia infecțioasă COVID-19.

Ce este COVID 19?

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Care sunt siptomele COVID 19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) s-au tratat fără un tratament special. Aproximativ 1 din 6 persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 2% dintre persoanele bolnave au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite ajutor medical.

- Cum se răspândește COVID 19?

Oamenii se pot infecta cu COVID-19 de la alte persoane care au virusul. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane pot să contracteze COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să contracteze COVID-19 dacă respiră picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Din acest motiv este important să fie păstrată distanța de mai mult de 1 metru de la o persoană bolnavă.

Virusul ce provoacă COVID 19 poate fi transmis prin aer?

Studiile de până acum sugerează că virusul care provoacă COVID-19 este transmis mai degrabă prin picăturile respiratorii decât prin aer.

COVID 19 poate fi preluat de la o persoană care nu are simptome?

Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături respiratorii expulzate de cineva care tușește. Riscul de a căpăta COVID-19 de la cineva care nu prezintă deloc simptome este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane cu COVID-19 prezintă doar simptome ușoare. Acest lucru este valabil, în special, la primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibil să ne molipsim de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău.

Ce pot face ca să mă protejez?

Respectă următoarele reguli:

  • Spală-te des pe mâini cu o soluție pentru mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă.
  • Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.
  • Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.
  • Asigură-te că și tu și oamenii din jur urmează o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului, apoi aruncați imediat șervețelul folosit.
  • Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, solicită asistență medicală și sună în prealabil. Urmărește indicațiile autorităților locale de sănătate.
  • Fii informat cu privire la ultimele noutăți despre COVID-19. Urmează sfaturile și recomandările autorităților de sănătate.

Măsuri de protecție pentru persoanele care sunt sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele în care se răspândește COVID-19

  • Urmați sfaturile de mai sus (măsurile de protecție pentru fiecare).
  • Rămâneți acasă dacă ați început să vă simțiți rău, chiar și cu simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap și nas ușor curgător, până vă recuperați.
  • Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați imediat ajutorul medical, deoarece acest fapt se poate datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Sunați și informați medicul dvs. despre orice călătorie recentă sau dacă ați avut contacte cu persoane care au călătorit.

Cât de probabil este să capăt COVID-19?

Riscul depinde de locul în care locuiți sau unde ați călătorit recent. Riscul de infecție este mai mare în zonele în care un număr de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. În prezent, 99% din totalul cazurilor de COVID-19 apar în China, majoritatea din provincia Hubei. Pentru oamenii din majoritatea celorlalte părți ale lumii, riscul de a obține COVID-19 este în prezent scăzut, cu toate acestea, este important să fiți conștienți de situație și eforturile de pregătire din zona dvs. OMS colaborează cu autoritățile medicale din China și din întreaga lume, pentru a monitoriza și a răspunde la focarele COVID-19.

Ar trebui să-mi fac griji din cauza COVID-19?

Dacă nu vă aflați într-o zonă în care se răspândește COVID-19 sau nu ați fost în una din aceste zone sau în contact strâns cu cineva care are simptome și se simte rău, șansele dvs de a contracte boala sunt în prezent scăzute. Cu toate acestea, este de înțeles că s-ar putea să vă simțiți stresați și anxioși cu privire la situație. Este o idee bună să obțineți informațiile care să vă ajute să vă determinați cu exactitate riscurile, astfel încât să puteți lua măsuri raționale. Furnizorii de servicii medicale, autoritățile naționale de sănătate și angajatorul dvs - toate acestea sunt potențiale surse de informații sigure despre COVID-19. Este important să fiți informați despre situația din zona în care trăiți și să luați măsurile adecvate pentru a vă proteja.

Dacă vă aflați într-o zonă în care există un focar de COVID-19, trebuie să luați în serios riscul de infecție. Urmați sfaturile emise de autoritățile de sănătate naționale și locale. Deși pentru majoritatea oamenilor, COVID-19 cauzează numai boli ușoare, la unele persoane se poate manifesta printr-o evoluție gravă. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă și cele cu comorbidități (cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet) par a fi mai vulnerabile.

Cine este cu risc ca boala să evolueze în una severă?

În timp ce încă se studiază despre modul în care COVID-2019 afectează oamenii, persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, par să dezvolte o boală cu evoluție gravă mai des decât celelalte persoane.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?

Nu. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva infecțiilor bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcționează. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament pentru COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicațiilor medicului, pentru a trata o infecție bacteriană.

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?

Deocamdată nu. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral care să prevină sau să trateze COVID-19. Cu toate acestea, cei afectați ar trebui să beneficieze de îngrijire pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu evoluția bolii gravă trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se tratează datorită tratamentului simptomatic. Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea COVID-19.

COVID-19 este aceeași infecție ca și SARS?

Nu. Virusul care provoacă COVID-19 și cel care cauzează Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) sunt înrudite genetic între ele, dar sunt diferite. SARS are o letalitate mai mare, dar este mult mai puțin infecțios decât COVID-19. Din 2003 nu au existat focare de SARS nicăieri în lume.

Ar trebui să port mască pentru a mă proteja?

Persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. OMS recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de COVID-19 și pentru persoanele care au grijă de persoane care au simptome, cum ar fi tuse și febră. Utilizarea măștilor este crucială pentru lucrătorii medicali și pentru persoanele care au grijă de cineva (acasă sau într-o instituție medicală).

OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor. Utilizați o mască numai dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut), ați suspectat infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau aveți grijă de cineva cu infecție suspectă de COVID-19. O infecție suspectată de COVID-19 este legată de călătorii în zonele în care au fost raportate cazuri sau de contact strâns cu cineva care a călătorit în aceste zone și s-a îmbolnăvit.

Cum să pui, să folosești, să scoți și să arunci o mască?

Înainte de a atinge masca, spală-te pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Apoi verifică masca dacă nu există picături de lichid sau găuri și găsește partea superioară (unde este banda metalică). Asigură-te că partea corespunzătoare a măștii este orientată spre exterior (partea colorată). Pune masca pe față și prinde banda metalică sau marginea rigidă a măștii, astfel încât să se modeleze la forma nasului. Apoi trage partea inferioară a măștii, astfel încât să acopere gura și bărbia. După utilizare, scoate masca, îndepărtează buclele elastice din spatele urechilor, păstrând masca departe de față și haine, pentru a evita atingerea suprafețelor potențial contaminate ale măștii. Aruncă masca în coșul cu capac imediat după utilizare și efectuează igiena mâinilor după atingerea sau aruncarea măștii.

Care este perioada de incubație pentru COVID-19?

„Perioada de incubație” înseamnă perioada de la contactarea virusului până la apariția simptomelor bolii. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 variază între 1-14 zile, cel mai frecvent în jurul a cinci zile. Aceste estimări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

Oamenii pot fi infectați cu COVID-19 de la un animal?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri, care sunt comune la lilieci și animale. Rareori, oamenii se infectează cu aceste virusuri, care apoi se pot răspândi la alte persoane. De exemplu, SARS-CoV a fost asociat cu pisicile civet, iar MERS-CoV este transmis de cămile dromedare. Posibile surse animale de COVID-19 nu au fost încă confirmate. Pentru a vă proteja, cum ar fi atunci când vizitați piețele de animale vii, evitați contactul direct cu animalele și suprafețele aflate în contact cu animalele. Manevrați cu grijă carnea crudă, laptele sau organele de origine animală, pentru a evita contaminarea alimentelor necoapte și evitați consumul de produse animaliere crude sau nepregătite.

Pot să mă îmbolnăvesc de COVID-19 de la animalul meu de companie?

Nu. Nu există dovezi că animale de companie, cum ar fi pisicile și câinii au fost infectate sau ar putea răspândi virusul care provoacă COVID-19.

Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informațiile preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului). Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Spălați-vă pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Evitați să vă atingeți ochii, gura sau nasul.

Este sigur să primesc un pachet din orice zonă în care a fost raportat COVID-19?

 

Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a obține virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost mutat, a călătorit și a fost expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.

 

 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |