Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Campanie de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii, cu genericul „Sunt prea mic ca să beau”

msmps.gov.md
Foto: msmps.gov.md
Astăzi, în toată țara, se desfășoară o amplă Campanie de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii cu genericul „Sunt prea mic ca să beau”, care vine să marcheze Ziua Internațională cu același generic, informează Politik.md.

 

Conform datelor OMS(2013), Republica Moldova este una din ţările cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe plan internaţional (locul 2 în lume) cu 16,8 l alcool pur per capita/per an, unde consumul de alcool afectează 74,8% din populația țării cu vârsta cuprinsă între 16-55 de ani, inclusiv 12 % zilnic sau aproape în fiecare zi, constituind al treilea factor de risc după numărul de decese.

 

În ultimii ani, femeile constituie circa 15-17 % din numărul bolnavilor de alcoolism, cu o pondere mult mai înaltă în spațiul rural ( cca. 7000 femei), estimându-se cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice printre femeile de vârstă reproductivă, iar 31 % din respondenți nu conștientizează despre daunele asupra fătului, provocate de consumul de alcool în cazul unei femei însărcinate.

 

Potrivit specialiștilor în domeniu, consumul de alcool în timpul sarcinii are consecințe grave, afectează creșterea și dezvoltarea oaselor fetale a copilului, a organelor interne, și în special a creierului și constituie o cauză importantă de retardare mentală la copil, care odată apărută, este ireversibilă. Pe măsura creşterii, aceşti copii pot dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, sunt în imposibilitatea de a trăi în mod independent, au probleme cu ocuparea forței de muncă, dificultăți la școală, probleme cu legea, comportament sexual inadecvat, abuz de droguri sau alcool.

 

Campania de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii „Sunt prea mic ca să beau” îşi desfăşoară activităţile deja al treilea an consecutiv şi include un spectru larg de preocupări în domeniul unei probleme stringente a sănătății publice. Astfel, în această zi, la nivel național sunt desfășurate mai multe activități care au drept scop de a comunica, a informa, a sensibiliza şi a spori gradul de conştientizare a femeilor de vârstă reproductivă, a gravidelor şi a familiilor în general, privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii și alăptării.

 

Menționăm că, începând cu anul 2014, sub egida European FASD Alliance (Alianţa Europeană privind Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale) în mai multe ţări este desfăşurată Campania Internaţională de informare şi sensibilizare „Sunt prea mic ca să beau”. Republica Moldova a aderat la Reţeaua „Sunt prea mic ca să beau” în anul 2015, la iniţiativa Asociaţiei Obşteşti „Progres prin Alternativă”.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |