Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Bugetele localităților din Dubăsari, dependente de transferuri

 Gradul de dependență a bugetelor locale din raionul Dubăsari de transferurile de la bugetul de stat este de peste 84% – arată un raport al Curții de Conturi, prezentat recent în cadrul unei ședințe publice. În opinia echipei de audit, administrația publică locală n-a întreprins măsuri spre a reduce dependența. Ca urmare, suma transferurilor de la bugetul de stat se majorează continuu. Din 11 primării și Consiliul raional, numai trei acoperă cheltuielile pentru exercitarea guvernării din venituri proprii.

În raportul Curții de Conturi, citat de IPN, se menționează că managementul cheltuielilor bugetare are de suferit din cauza aplicării eronate a unor norme de retribuire a muncii personalului angajat, dar și din cauza gestionării neconforme a mijloacelor destinate investițiilor și reparațiilor capitale. Nu se ține cont de normelor legale care reglementează domeniul achizițiilor publice.  Lipsesc planurile anuale de achiziții și nu este monitorizată executarea contractelor de achiziții. Au fost atestate cazuri de încheiere a contractelor de achiziții cu persoane interdependente.

Echipa de audit menționează că administrația publică locală nu dispune de un regulament privind numărul-limită al autoturismelor de serviciu şi parcursul-limită anual pentru un autoturism. Lipsește regulamentul privind stabilirea numărului abonamentelor de telefoane de serviciu, faxuri, telefoane mobile pentru colaboratori. Nu se respectă cadrul regulator la efectuarea cheltuielilor pentru deplasările de serviciu în străinătate. La fel, nu există un document prin care să fie evaluate obiectele de patrimoniu, terenurile, cea ce atrage riscul pierderii patrimoniului public.

Curtea Constituțională notează că iregularitățile constatate în cadrul auditului sunt consecințe ale atitudinii neglijente manifestate de factorii de decizie în procesul gestionării fondurilor publice, precum și ale lipsei unui sistem eficient de control intern.

Grigore Policinschi, președintele raionului Dubăsari, a acceptat mai multe constatări din raport, dar pe altele le-a respins. El a spus că există regulamente în baza cărora se efectuează achizițiile publice. Acestea au fost aprobate de Consiliul raional.  În opinia sa, dacă există o autonomie locală adevărată, atunci Consiliul  raional poate să determine unde să direcționeze prioritar investițiile. Unele cheltuieli, calificate în raport ca fiind nereglementare, Grigore Policinschi le-a explicat prin necesitatea organizării unor măsuri culturale, sportive pentru  oamenii din satele care nu se află sub controlul autorităților constituționale.

Administrația publică locală din raionul Dubăsari are la dispoziție 12 luni pentru a înlătura carențele evidențiate în raportul Curții de Conturi.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |