Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
ANSA a sancţionat peste 40 de instituţii de învăţământ din ţară

 Peste 40 de procese-verbale, cu amenzi de aproximativ 55 mii de lei, a întocmit în primul semestru al anului curent Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) ca urmare a controalelor în blocurile alimentare ale instituţiilor de învăţământ general din ţară. Totodată, inspectorii au emis şi peste 300 de prescripţii, necesare pentru înlăturarea neajunsurilor depistate. Despre aceasta a declarat conducerea ANSA joi, 8 august, într-o conferinţă de presă, transmite MOLDPRES.

Directorul general-adjunct al instituţiei, Ion Toma, a explicat că specialiştii din subdiviziunile ANSA au un plan naţional aprobat la fiecare început de an, care prevede un anumit număr de controale. Potrivit responsabilului, de regulă, fiecare cantină din şcoală sau grădiniţă din ţară este verificată de circa două ori pe an. “Totuşi, în caz de necesitate, periodic, ANSA revizuieşte şi emite dispoziţiile necesare ca unele instituţii, în special cele unde anterior au fost depistate nereguli, să fie monitorizate suplimentar”, a precizat Ion Toma.

Sursa citată a specificat că în ultimii trei ani, datorită unei conlucrări eficiente cu instituţiile de învăţământ, autorităţile locale, "în ţară se înregistrează o dinamică pozitivă în ceea ce ţine de dotarea tehnică, reparaţia curentă, reglementarea procesului de achiziţii publice ş.a. în unităţile de alimentaţie în şcoli şi grădiniţe".

În această ordine de idei, vicedirectorul ANSA a menţionat că în grădiniţa 177 din capitală, ajunsă recent în vizorul presei în urma semnalelor parvenite la preşedinţia R. Moldova privind livrarea unui lot de produse alterate, controalele regulamentare nu au arătat nereguli în acest sens. Ion Toma a declarat că miercuri, 7 august, în această instituţie au fost prelevate probele necesare şi va fi urmărit de la începutul anului tot procesul de achiziţie, livrare, păstrare etc. a alimentelor. “Se va efectua o anchetă şi după ce vom avea rezultatele de la toate investigaţiile, ne vom putea pronunţa asupra acestui caz. Deocamdată, este prematur de făcut unele concluzii”, a relevat responsabilul de la ANSA.

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a reiterat că în cazul depistării în cantinele publice pentru copii a produselor neconforme, răspunderea o poartă atât agentul economic furnizor, cât şi administraţia instituţiei de învăţământ. “Îndemnăm conducerea şcolilor şi grădiniţelor să dea dovadă de responsabilitate şi să anunţe structurile ANSA atunci când depistează produse inadmisibile pentru folosirea în alimentaţie, pentru a nu pune în pericol sănătatea, ba chiar şi viaţa copiilor”, a concluzionat Ela Malai, director general interimar ANSA.

În prezent, în Republica Moldova activează 2582 de blocuri alimentare, amplasate în instituţii şcolare şi preşcolare.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |