Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Agențiile vamale din Moldova și Finlanda vor realiza schimburi de informații și experință. Părțile au semnat în premieră, o Declarație comună

customs.gov.md
Foto: customs.gov.md
Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Vama din Finlanda vor realiza schimburi de informații și experință în domenii precum procedurile simplificate, antifraudă sau pregătirea profesională a personalului vamal. Părțile și-au asumat acest angajament prin semnarea, în premieră, a unei Declarații comune, transmite Politik.md.

 

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, documentul a fost semnat de către Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie și Directorul General al Vămii din Finlanda, Antti Hartikainen, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră, în perioada  09-10 iulie curent.

 

În cadrul discuțiilor, Vitalie Vrabie a menționat importanța stabilirii unor noi forme de interacțiune pentru dinamizarea relațiilor comerciale dintre state. ”Am certitudinea că acest document va contribui la intensificarea dialogului instituit și că, în rezultat, va contribui la o sporire a schimburilor comerciale între Republica Moldova și Finlanda.”

 

Totodată, șeful Vămii i-a mulțumit omologului său pentru susținerea tuturor eforturilor de modernizare a sistemului vamal național, în perioada deținerii, de către acesta, a funcției de șef adjunct al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina (2005-2007).

 

”Asistența experților UE este vitală pentru succesul reformelor în domeniul vamal. Datorită acestei susțineri, Vama din Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în calea de parcurs pentru implementarea Acordului de Asociere, în special a capitolului DCFTA.”, a specificat Vitalie Vrabie. În același context, dânsul a menționat și contribuția signifiantă a Înaltului Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care sprijină instituția vamală în demersurile de aliniere la standardele europene în domeniul administrării vamale.

 

La rândul său, Directorul General al Vămii din Finlanda, Antti Hartikainen a dat asigurări că va sprijini orice inițiative menite să consolideze colaborarea bilaterală și și-a exprimat disponibilitatea acordării asistenței informaționale și metodologice necesare în acest sens.

 

În replică, Vitalie Vrabie a evocat importanța accelerării încheierii Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Finlanda privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, proiectul căruia a fost deja elaborat și transmis părții finlandeze spre examinare.

 

”Această tendință globală, de creștere a schimburilor comerciale, ne determină să stabilim și să dezvoltăm instrumente care să ne ajute ulterior să securizăm  tranzacțiile. Acest Acord ne va permite să asigurăm un schimb de informații mai eficient, astfel încât să  prevenim eventuale fraude.”, a opinat Vitalie Vrabie.

 

Agenda de lucru a delegației finlandeze mai include și vizitarea a două dintre cele mai tranzitate posturi vamale  - ”Palanca” și ”Leușeni” – pentru a fi prezentate principiile de organizare a controlului vamal, infrastructura și echipamentele din dotare.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |