Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
A fost lansat un nou proiect de raportare civică a iregularităților în societate

Îmipasă.md este platforma web pe care, începând cu 15 iulie curent, cetățenii pot raporta neregulile cu care se ciocnesc sau pe care le observă zi de zi, cum ar fi termenul de valabilitate expirat al unui produs, fraude la cântărirea mărfii, dar și alte abateri, comunică Politik.md.
Sesizările utilizatorilor vor fi analizate de instituțiile de stat responsabile, iar statutul acestora va putea fi urmărit online.
„Inițiativa Îmi Pasă va contribui în primul rând la creșterea gradului de conștientizare a drepturilor consumatorilor, creșterea participării civice și va transmite un mesaj clar de zero toleranță” față de corupție, a afirmat Phil Batson, Ambasadorul Marii Britanii la în Republica Moldova.
Prin intermediul www.imipasa.md cetățenii vor putea raporta fraude cum ar fi: diferenţa de preţ raft-casă, produs expirat, lipsa informației în limba de stat, fraudă la cântărire, etc.
Directorul Agenției pentru protecția Consumatorilor, Iurie Eremia, a menționat că „acest proiect reprezintă o provocare interesantă pentru consumatori. Mai mult, Agenția pentru Protecția Consumatorilor garantează angajamentul de a fi mereu alături de consumatori și de a reacționa promt la iregularitățile depistate”.
„Implicarea societății civile în procesul de identificare și raportare a iregularităților în societate este un pas foarte important pentru a avea o societate prosperă”, a menționat Adrian Timotin, șef adjunct al Serviciului Fiscal de Stat.
Astfel, fiecare cetățean care a raportat un caz fraudulos pe platformă va primi un răspuns de la instituția responsabilă în decurs de 30 de zile, fără a se deplasa la oficiul instituției pentru a depune o cerere sau pentru a afla statutul acesteia. Platforma este foarte ușor de utilizat, iar procesul de raportare durează mai puțin de cinci minute.
„Noi, cei de la PNUD Moldova credem că  întotdeauna există loc pentru îmbunătățiri prin abordări inovatoare. Suntem siguri că imipasa.md va crea legături puternice între cetățeni și instituțiile publice. Această platformă permite comunicarea directă între instituțiile publice și cetățeni, care va servi drept mecanism de feedback pentru a demonstra cetățenilor că autoritățile întreprind acțiuni pentru a răspunde la cererile oamenilor”, a declarat Narine Sahakyan, Reprezentantă permanentă adjunctă, PNUD Moldova.
Pentru a implica cât mai mulți cetățeni activi și pentru a demonstra impactul responsabilizării civice, utilizatorii platformei vor avea șansa de a înainta idei de proiecte comunitare. Toate ideile vor fi votate de utilizatorii platformei, iar primele 10 în top vor fi analizate de echipa de jurizare, din care fac parte partenerii proiectului. Cele mai bune patru proiecte vor fi susținute financiar pentru a fi puse în practică.
Platforma Îmipasă.md a fost concepută în 2015 de Laboratorul de inovații sociale MiLab – un proiect comun al PNUD Moldova și al Centrului de Guvernare Electronică. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Britanică la Chișinău.
Chiar de la începutul proiectului, față de acesta și-au manifestat interesul Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Inspectoratul Fiscal Principal de Stat. Totuși, iregularitățile de ordin fiscal vor putea fi raportate pe platforma ÎmiPasă.md în scurt timp după lansarea acesteia.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |