Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Propunerea PSRM de a adopta o Declaraţie privind condamnarea acţiunilor cu caracter unionist, respinsă de Parlament

 Propunerea deputaţilor din fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) de a condamna acţiunile cu caracter unionist din ţară prin adoptarea unei Declaraţii a Parlamentului Republicii Moldova, nu a găsit sprijinul majorităţii parlamentare, la fel ca şi alte propuneri formulate de socialişti în cadrul şedinţei de astăzi, 8 februarie. În semn de protest deputaţii PSRM au părăsit sala şedinţelor plenare. Aceştia au fost urmaţi de deputaţii comunişti care la fel au declarat că se arată nemulţumiţi de faptul că propunerile formulate de PCRM nu au fost sprijinite.

Deputatul PSRM, Grigore Novac, a propus includerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului proiectul de hotărâre pentru aprobarea Declaraţiei privind condamnarea acţiunilor cu caracter unionist, de subminare şi lichidare a statalităţii Republicii Moldova.  
 
„Acum va fi un examen să vedem care şi cât de patriot este şi cât de mult ţine la Republica Moldova, pentru a condamna şi contracara aceste acţiuni anti-statale”, a declarat deputatul socialist, Grigore Novac.
 
Propunerea socialiștilor a fost susținută de deputații PCRM și dezaprobată, în special, de deputații liberali și cei liberal-democrați.
 
„Sunt nişte Declaraţii simbolice pentru a aduce un punct de vedere al cetăţenilor care nu stau în Parlament, dar trăiesc o viaţă mizeră, în sate fără condiţii. Democraţia înseamnă libera exprimare, pentru idei ce ar aduce la o viaţă mai bună a cetăţenilor, în plan naţional, social, politic. În Constituţie este scris clar că Independenta Republicii Moldova poate fi anulată doar prin referendum”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.
 
„Fracţiunea PLDM susţine şi este încântă de ceea ce fac astăzi autorităţile publice locale, care semnează Declaraţie de Unire cu România”, a declarat deputata PLDM, Maria Ciobanu.
 
„Susţinem propunerea PSRM. Condamnarea de fapt deja a avut loc, cu participarea şi cu votul PDM. Ne pare straniu că astăzi PDM nu a dat curs propunerii noastre de a efectua control parlamentar asupra exercitării acestei Declaraţii”, a specificat Inna Şupac, deputată din partea PCRM.
 
„Vedem lupta dintre extrema stângă şi extrema dreaptă, lupta dinte aşa numita unire şi aşa numiţii statalişti. Toată această luptă inventată nu are deloc impact practic. Unirea pentru unii cetăţeni are o importanta simbolică, dar acest lucru ţine de trecut, nu ţine de prezent şi viitor. Statalitatea şi inviolabilitatea este o axiomă pentru mine şi pentru echipa PDM”, afirmă deputatul democrat Marian Lupu.  
 
„Consilierii de la PSRM și PCRM au cetățenie română, ba chiar și unii deputați sunt cu pașapoartele române în buzunare, ei deja au înfăptuit unirea. Declarațiile adoptate de localități au un caracter declarativ, nu un caracter care să poată fi condamnat. Nimeni nu poate fi condamnat pentru opinii. Eu cred că nu avem nici un temei juridic sau politic pentru a discuta asemenea inițiative”, a declarat președintele grupului parlamentar PPEM, Eugen Carpov.
 
Fiind nemulțumită de faptul că această propunere de rând cu altele, formulate de PSRM a nu a fost susținută, fracțiunea socialiștilor a părăsit sala ședințelor plenare. Gestul PSRM a fost urmat și de deputații comuniști, care, la fel au părăsit sala, pe motiv că niciuna din cele două propuneri înaintate pentru ordinea de zi nu a fost susținută.
 
„Potrivit procedurii, propunerile se fac la Biroul Permanent al Parlamentului. În cazul în care majoritatea propunerilor au fost făcute în plenul Parlamentului, de două fracțiuni parlamentare, denotă faptul populismului,  propunerile puteau fi examinate ieri in cadrul Biroului Permanent”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.
 
Amintim că 12 localități din țară au semnat Declarații de Unire cu România. Îngrijorat de aceste acțiuni, șeful statului, Igor Dodon, a dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |