Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Peter Michalko: Investigarea jafului bancar este testul pentru eficiența reformelor

 Investigarea fraudei bancare de acum câțiva ani constituie testul principal pentru aprecierea felului în care au loc reformele în domeniul anticorupției și îmbunătățirii justiției în Republica Moldova, iar pentru implementarea asestor reforme este nevoie de voință politică. Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko a formulat această opinie în interviul acordat Agenției IPN, în cadrul căruia au fost analizate rezultatele realizării Acodrului de Asociere și Liber Schimb în anul 2017.

Şi în anul 2017 am aşteptat să vedem progresul în domeniul combaterii corupţiei. Este important acest efort continuu, căci corupţia este sursa mai multor fenomene negative şi este împotriva caracterului just al societăţii. La rândul său, caracterul just al societății și egalitatea oamenilor în faţa legii sunt printre cele mai mari probleme ale moldovenilor, dar şi pentru cei care ar vrea să vină cu investiţii, de exemplu, dar, din aceste cauze, nu pot. În ultimul an s-a făcut mult pentru construirea și susţinerea structurilor anti-corupție. Acum vorbim despre eficiența și funcţionarea lor în modul care trebuie, căci corupţia trebuie eliminată la toate nivelurile, nu doar la cele de jos. Pentru aceasta este nevoie de voință, inclusiv politică, iar testul principal în acest sens cred că îl constituie acum modul în care este investigată frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova şi unde aşteptam ca să fie aduşi la răspundere cei care sunt vinovaţi şi să fie şi recuperate resursele care pot încă sa fie găsite”, a declarat Șeful Delegației UE la Chișinău.  

Potrivit Ambasadorului, un alt lucru important într-un sens mai larg este şi restabilirea încrederii în domeniul financiar-bancar şi economic din Republica Moldova. „Un stat trebuie să fie capabil să investigheze eficient corupţia şi să creeze o societate în care aceasta nu este binevenită şi trebuie să fie dezrădăcinată. Ideea este exprimată şi în raportul din decembrie 2017 al Comisiei Europene privind îndeplinirea planului de acţiuni în domeniul libertăţii vizelor, unde se spune clar că trebuie făcuți pași imediați în domeniul combaterii corupţiei şi alți pași împotriva spălării banilor. Și aceasta este una dintre condițiile înaintate de UE pentru acordarea asistenţei macrofinranciare. Deci, tot sistemul de reforme este legat de acești pași, dar scopul final este eliminarea corupţiei ca atare din societate”, a precizat Peter Michalko.

Ambasadorul UE consideră că în anul trecut au continuat eforturile pentru promovarea şi implimentarea reformelor în domeniile care ţin de Acordul de Asociere, inclusiv cele de bază cum ar fi respectarea sistemului democratic, al drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. „Dar, am mai spus, în cadrul dialogului nostru cinstit şi deschis, care trebuie să fie întere prieteni, am fost nevoiţi şi să luăm astfel de măsuri ca stoparea asistenţei bugetare în domeniul justiţiei pentru anii precedenţi, din cauza lipsei de reforme asupra cărora am convenit anterior, dar care, din păcate, nu au avut loc. În general, eforturi am văzut, dar rămâne încă foarte multe de făcut pentru reformele din mai multe domenii”, a concluzionat Peter Michalko.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |