Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Patru fracţiuni au părăsit sala de şedinţă a Parlamentului

 Deputaţii fracţiunilor Partidului Socialiştilor, Partidului Liberal Democrat, Partidului Comuniştilor şi Partidului Liberal au părăsit joi, 26 iulie, sala de şedinţe a Parlamentului. Aceştia s-au declarat nemulţumiţi că majoritatea parlamentară nu a luat în considerare propunerile lor la ordinea de zi, scrie IPN.

Liberalii au propus audierea procurorului general, iar socialiştii au solicitat premierului și guvernatorului BNM să vină la raport în Parlament. Propunerile nu au fost susţinute, iar în semn de protest, socialiştii au părăsit plenul. Ulterior şi liberalii, liberal democraţii şi comuniştii au ieşit din sală, nemulţumi că pachetul legislativ privind reforma fiscală nu a fost scos de pe ordinea de zi, relatează Mesager.
 
Liberalii au solicitat audierea miniştrilor Justiţiei, Economiei, Afacerilor Externe, dar şi a procurorului general, Eduard Harunjen, în privinţa furtului miliardului. „Cred că e timpul ca procurorul general să ne răspundă care e motivul că după patru ani de zile nu-i dosarul transmis în judecată, ţinut undeva pe poliţă, ca să vedem care sunt eroii furtului miliardului”, a declarat președintele PL, Mihai Ghimpu.
 
„Vă aduc aminte că pentru ca acest furt să fie posibil, tot fracţiunea dumneavoastră, împreună cu majoritatea parlamentară aţi votat un proiect de lege ce a permis efectuarea acestor acţiuni ilegale”, a menţionat Vlad Bătrâncea, deputat PSRM.
 
„Noi n-am votat niciun set, asta a votat Guvernul, care şi-a asumat răspunderea”, a spus Mihai Ghimpu.
 
Ulterior şi socialiştii s-au întrecut la solicitări. Au chemat la raport conducerea Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale şi a mai cerut audierea premierului și guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei pentru prezentarea raportului Kroll 2.
 
„Solicităm audierea prim-ministrului şi guvernatorului BNM cu privire la acel Kroll 2. Vrem să vedem totuşi la ce a ajuns această investigaţie Kroll, poate banii au fost aruncaţi în vânt”, a menţionat deputatul socialist, Vasile Bolea.
 
Propunerile nu au fost însă susţinute, iar în semn de protest, socialiştii au părăsit sala de şedinţe.
 
„Noi fracţiunea PSRM vom merge în teritoriu şi vom explica, inclusiv în aceste două zile, ce se întâmplă în Parlamentul Republicii Moldova. În semn de protest că nu aţi acceptat nicio propunere a PSRM, inclusiv şi a unor colegi, noi părăsim sala de şedinţe”, a declarat Zinaida Greceanîi.
 
Invocând aceleași motive, pe rând au părăsit sala de ședințe deputații fracțiunilor PLDM, PCRM și PL.

„Fracțiunea noastră a propus la începutul ședinței excluderea din ordinea de zi de astăzi a trei proiecte, inclusiv declararea voluntară și stimularea fiscală, pentru că proiectele nu au trecut procedura regulamentară. În 2016 un asemenea proiect a fost calificat de către Centrul Național Anticorupție drept o schemă de spălare a banilor de proveniență frauduloasă. În semn de protest, fracțiunea PLDM părăsește ședința”, a spus Iurie Ţap, deputat PLDM.

„Opiniile noastre nu sunt luate în considerare și în legătură cu aceasta și noi ne ducem din sală. Deja faceți ce doriți în Republica Moldova”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Deputata PL, Alina Zotea a comunicat că deputații fracțiunii liberale părăsesc sala de ședințe nemulțumiți că majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea colegilor din fracțiune de a exclude proiectele de reformă fiscală propuse recent de către actuala guvernare. „Ceea ce faceţi astăzi este o gravă încălcare”, a spus deputata.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că singurul scop al reformei fiscale este creșterea venitului populației prin reducerea impozitelor.
 
„Singurul ei scop principal este creşterea veniturilor populaţiei, prin scăderea impozitelor şi dublarea scutirilor în aşa fel încât să nu se mai impozite minimul de existenţe şi alte elemente”, a declarat speakerul Andrian Candu.

Ședința a continuat cu deputații din fracțiunea majoritară, fără a fi precizat numărul acestora în sală.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |