Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Obligaţia de a trece testul de alcoolemie la şoferi – constituţională

Obligația conducătorului mijlocului de transport de a se supune testului de ebrietate corespunde normelor constituționale. Acest lucru a fost stabilit astăzi de către magistraţii Curţii Constituţionale, după ce un avocat a sesizat înalta Curte precum că acest lucru ar încălca un alt drept – cel cu privire la viaţă intimă, informează Politik.md.
În speţă, autorul sesizării s-a referit la faptul că procedurile de testare a gradului de alcoolemie în sânge sunt efectuate utilizând aparatul special prin care se expiră aerul, dar şi prin recoltarea probelor sangvine în cadrul unui examen medical. Astfel, avocatul a susţinut că dacă un conducător auto a refuzat prelevarea probelor biologice, este nevoit să achite amenzi cu mult mai aspre şi astfel ar exista o discriminare, iar oamenii legii ar putea abuza de putere. „Asprimea pedepsei depinde în mare parte de decizia subiectivă a persoanelor cu funcţii de răspundere în activitatea acestora de depistare şi cercetare a infracţiunilor. Astfel, se aplică o pedeapsă mai aspră decât cea aplicabilă în momentul comiterii actului delictuos în situaţii similare”, a menţionat avocatul Igor Chiriac.
De cealaltă parte, reprezentanţii autorităţilor centrale consideră că aceste norme corespund Constituţiei şi asta pentru că aceste teste vin să demonstreze gradul de concentraţie a alcoolului în sânge, doar pentru a proteja pe alţi participanţi în trafic.
Curtea Constituţională a subliniat că dreptul la respectarea şi ocrotirea vieţii intime, familiale şi private nu poate fi un drept absolut, ci unul care poate implica limitări cu condiția că acestea sunt rezonabile şi proporţionale cu scopul legitim urmărit.
Curtea a menționat că securitatea traficului rutier prezintă un interes public major, prin urmare asigurarea acesteia este o obligaţie pozitivă a statului. Unitatea de transport, ca participant la trafic, reprezintă o sursă de pericol sporit. Prin urmare, conducătorul mijlocului de transport are obligaţia de a respecta anumite reglementări impuse de autorităţi pentru evitarea riscurilor rezultate din utilizarea autovehiculelor.
Curtea a reţinut că necesitatea intervenţiei în viaţa privată prin obligarea conducătorului mijlocului de transport la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii stării de ebrietate este justificată de protecţia unor valori importante ca ordinea publică, securitatea în trafic, prevenirea pericolului pentru viaţa şi integritatea fizică a altor persoane, precum şi prevenirea pericolului asupra vieţii, integrităţii corporale a însuşi conducătorului mijlocului de transport.
În același sens, jurisprudența constantă a Curții Europene a stabilit că testarea obligatorie a nivelului de alcool este necesară pentru prevenirea infracțiunilor și protecția drepturilor și libertăților altor persoane.
Având în vedere considerentele de mai sus, Curtea a reținut că obligarea conducătorului mijlocului de transport de a se supune examinării medicale în vederea stabilirii stării de ebrietate nu poartă un caracter excesiv și nu aduce atingere prevederilor constituționale
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |