Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Ministrul de Externe al Lituaniei, la Chișinău: R. Moldova este o ţară importantă, atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Lituania

Cooperarea dintre Republica Moldova şi Republica Lituania în diverse domenii, asistenţa lituaniană în procesul de integrare europeană, negocierea unui acord bilateral privind conversiunea şirecunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere, etc., au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Linas Linkevičius.

 

În cadrul discuţiilor, ministrul Nicu Popescu a subliniat că vizita omologului său lituanian la Chişinău este un semn al sprijinului şi prieteniei pe care Lituania îl oferă Republicii Moldova şi un prim pas în intensificarea relaţiilor cu toţi partenerii externi. „Singurul nostru vector de politică externă este integrarea europeană, prin relansarea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană şi în plan bilateral cu statele-membre, vom putea debloca finanţarea externă şi depăşi etapa izolării internaţionale a ţării, a reliefat ministrul Popescu.

 

De asemenea, ministrul moldovean de externe, a reconfirmat interesul Chişinăului în diversificarea relaţiilor comercial-economice: „Ne dorim aprofundarea cooperării economice prin desfăşurarea şedinţei comisiei mixte pentru integrare europeană (care deţine competenţe economice), precum şi organizarea unui forum al oamenilor de afaceri din ambele ţări, pentru a dinamiza schimburile comerciale”.

 

La rândul său, ministrul Linkevičius a menţionat că Lituania susţine ferm Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere, precum și în alte domenii concrete legate de procesul de integrare europeană. „Am venit cu mesajul că Republica Moldova este o ţară importantă, atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Lituania. Am discutat modalități concrete de asistență, atâta timp cât procesele de reformă și implementarea Acordului de Asociere cu UE vor continua.”

 

Cu referire la evoluţiile politice recente din ţara noastră, oficialul lituanian a subliniat:„Salutăm tranziția pașnică a puterii către guvernul legitim condus de Maia Sandu. Sperăm ca această coaliție va rămâne una funcțională, durabilă și angajată pe calea integrării europene și noi vom fi gata să oferim asistență și să continuăm strânsa cooperare cu Republica Moldova”.

 

De asemenea, în contextul extinderii bazei juridice bilaterale, Ministrul Popescu a propus omologului său lituanian demararea negocierilor privind semnarea unui acord bilateral privind conversiunea şi recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere. „Semnarea unui asemenea document, ar fi un lucru foarte important pentru diaspora moldovenească, politica noastră externă trebuie să servească interesele cetățenilor noştri prin măsuri și beneficii concrete”, a mai adăugat ministrul moldovean de externe.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |