Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la o înțelegere privind prima evaluare a programului de reforme economice

gov.md
Foto: gov.md
Prim-ministrul Pavel Filip și șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), Ben Kelmanson, au prezentat concluziile primei misiuni de evaluare a implementării Acordului Republicii Moldova cu FMI. Potrivit Guvernului, actiunea a avut loc ieri, în cadrul unui briefing de presă comun,  informeaza Politik.md.
 
„Suntem recunoscători că, înainte de orice bani, Fondul Monetar Internațional ne-a acordat un credit de încredere, care ne-a permis să deblocăm finanțări externe și să revenim la bune relații cu partenerii noștri de dezvoltare. Pe lângă cei 180 milioane de dolari SUA, oferiți în cadrul Acordului cu FMI, acesta este important pentru noi deoarece este gândit în sensul disciplinării noastre macroeconomice”, a declarat Pavel Filip.
 
La rândul său, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional a mentionat ca „experții Fondului Monetar Internațional și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la o înțelegere privind prima evaluare a programului de reforme economice susținut prin acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanţare extinsă. Consiliul directorilor executivi al FMI va analiza raportul misiunii în luna aprilie, după ce autoritățile Republicii Moldova vor implementa o serie de acțiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va putea accesa 15,7 milioane drepturi speciale de tragere, adică circa 21,2 milioane de dolari SUA”, a menționat Ben Kelmanson.
 
Totodată, reprezentantul FMI a remarcat că autoritățile de la Chișinău au înregistrat progrese în eliminarea vulnerabilităților persistente în sectorul financiar-bancar și în implementarea reformelor structurale.
În același timp, Prim-ministrul a menţionat că actuala vizită este, în linii mari, pozitivă pentru Republica Moldova.
Printre progresele atestate de echipa de experți a Fondului Monetar Internațional se regăsesc cele din domeniul energetic, bancar și bugetar. Astfel, creșterea PIB pentru anul în curs a fost stabilită la 4,5%, față de 3% care a fost pusă la baza bugetului pentru 2017. La sfârșitul anului 2016 a fost atins cel mai jos nivel al inflației din ultimii ani - 2,4 %, de la 13,5 % înregistrat în anul 2015. De asemenea, experții au estimat creșterea exporturilor la nivel de 10 % și a importurilor de 8 %, dar și mărirea salariului nominal mediu lunar pe economie cu circa 10,1 % față de anul trecut.
 
Totodată, Pavel Filip a spus că s-a convenit asupra aprobării unui Document de dezvoltare economică, care urmează să fie elaborat până la mijlocul lunii martie a.c. și care va sta la baza actualizării Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova 2020, precum și asupra întreprinderii măsurilor necesare pentru a reduce sărăcia și a asigura creșterea economică a Republicii Moldova.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |