Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Ex-Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi candideaza la sefia OMC

Site-ul oficial al Organizației Mondiale a Comerțului, preluat ulterior de unele mijloace media internaționale, au anunțat despre candidatura ex-Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi pentru concursul la șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Ț

inem să precizăm că actualul Director General al OMC, Roberto Azevedo, ex-viceministru al Afacerilor Externe al Braziliei și fost Reprezentant Permanent pe lângă OMC a condus sistemul mondial de comerț timp de 7 ani. Deși mai avea 1 an de zile până la expirarea celui de al doilea mandat, Roberto AZEVEDO si-a dat demisia din această funcție începând cu 31 august 2020. În acest context, conform regulamentelor interne ale OMC, în următoarele 4-5 luni de zile se vor desfășura câteva runde de selecție a candidaților care vor prezenta propria viziune de reformare a organizației și de revigorare a sistemului mondial de comerț, începând de la eradicarea crizei economice globale și pandemice până la aplicabilitatea acordurilor multilaterale în diverse sectoare ale economiei internaționale.

Relația Republicii Moldova cu Organizația Mondială a Comerțului a simțit un impuls important în perioada anilor 2016-2018, când Tudor Ulianovschi deținea funcția de Ambasador al Republicii Moldova la Geneva și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă OMC și ONU, fiind de altfel, primul Ambasador al țării noastre acreditat pentru Organizația Mondială a Comerțului. Adițional, pe durata mandatului său la Geneva, Tudor Ulianovschi a deținut, în premieră pentru Republica Moldova, mai multe Președinții a unor Comitete importante în cadrul ONU și alte organizații internaționale, precum: Președintele Consiliului pentru Comerț și Dezvoltare al UNCTAD, Președintele Comitetului de Coordonare al UNECE, Președintele Comitetului pentru Sisteme Letale Autonome, Vicepreședintele Adunării Generale a OMPI.

În prezent exercită funcția de Vicepreședinte al Comitetului de Coordonare pentru Comerț al UNECE. Tudor Ulianovschi în calitate de Reprezentant Permanent pe lângă OMC a fost ales în 2017 de către membrii OMC, Președinte al Comitetului Balanța de Plăți, fiind primul diplomat al Republicii Moldova care deține o astfel de funcție pro-bonus și de reprezentare a țării la OMC. În calitatea sa de Chairman al acestui Comitet a finalizat niște negocieri care persistau pe agenda OMC de 3 ani de zile, soluționând în doar 3 luni de zile contestația depusă de către SUA și a UE față de măsurile fiscale aplicate de către Ecuador urmare a unui cutremur național, măsuri aplicate pe termen lung împotriva regulilor impuse de către OMC.

În luna septembrie 2017, Directorul General al OMC, Roberto Azevedo îl desemnează pe Ambasadorul Tudor Ulianovschi în calitate de Facilitator pentru negocierile care s-au derulat prealabil Summit-ului OMC – și anume Conferința Ministerială – care s-a desfășurat în decembrie 2017 la Buenos Aires, Argentina (MC11). Sesiunea de întrebări-răspunsuri pentru fiecare candidat separat va avea loc în a doua jumătate a lunii iulie și va fi transmisă on line în cadrul adunării Consiliului General al OMC.

 
 
 
 
 
 
 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |