Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Data alegerilor parlamentare va fi stabilită în perioada mai – iunie, declaraţie

 Parlamentul urmează să stabilească data alegerilor parlamentare în perioada mai – iunie. Despre acest lucru a anunţat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

„Deși încă nu este decisă o dată exactă când anume se vor desfășura alegerile parlamentare, există anumite repere, ne dăm seama că e sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Cred că foarte curând, luna mai, luna iunie, Parlamentul va lua decizia în privința datei exacte”, a menționat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului s-a referit și alegerile locale noi din Chișinău, ce urmează să aibă loc pe 20 mai. Oficialul a menționat că PDM regretă faptul că partidele de dreapta nu au ajuns la un consens privind desemnarea unui candidat unic.

„Dacă e se vedem candidații care s-au înregistrat, vedem că pe partea stângă vor fi cam puțini candidați. Din câte observăm candidatul Partidului Socialiștilor are șansa să acumuleze cele mai multe voturi de pe stânga. În schimb, pe partea dreaptă vedem foarte mulți candidați și asta e foarte rău, deoarece divizează foarte mult dreapta și electoratul. Probabil va exista turul doi, dar trebuie să facem tot posibilul ca să câștige un candidat de dreapta, pentru ca municipiul Chișinău să aibă un primar dintr-un partid pro-european. PDM ar susține orice candidat dacă ar exista o mobilizare a forțelor și o viziune comună”, a spus speakerul.

În aceeași ordine de idei, Andrian Candu a specificat că PDM urmează, în timpul apropiat, să decidă dacă va înainta un candidat propriu pentru funcția de primar al municipiul Bălți.

Un alt subiect abordat în cadrul emisiunii a fost suportul macrofinanciar de 100 de milioane de euro ce urmează să fie oferit țării noastre de către UE. Speakerul a afirmat că există șanse ca în acest an țării noastre să-i fie virate primele două tranșe din acest suport.

„Cele zece condiționalități pentru prima tranșă erau îndeplinite încă la sfârșitul lunii decembrie 2017. În timpul cel mai apropiat, probabil până la sfârșitul lunii mai, s-ar putea să vină prima tranșă. Mai mult ca atât și o parte din celelalte 20 de condiții au fost îndeplinite sau sunt în curs de îndeplinire. Credem că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare marea majoritate a lor vor fi complet îndeplinite, ceea ce înseamnă că noi vom putea poate chiar accesa și tranșa a doua în acest an”, a punctat președintele Legislativului.

Totodată, Andrian Candu, a menționat că Parlamentul va examina înscrierea vectorului european în Constituţie în luna iunie, iar până în luna iulie modificările ar trebui votate de către Legislativ. „Pe parcursul a 26 de ani nu am făcut nimic decât am migrat, trebuie să stabilim clar că ținem la relațiile cu vecinii, dar trebuie să ne determinăm care este modelul pe care îl adoptăm pentru dezvoltare. Nu ne integrăm în UE mâine, dar trebuie să existe o politică clară, unde mergem”, a spus președintele Parlamentului.

În cadrul aceleiași ediții a emisiunii „Moldova în Direct”, Andrian Candu a mai spus că, Codul serviciilor media audiovizuale va intra în vigoare până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. „Împreună cu societatea civilă se lucrează la câteva proiecte de legi destul de importante, primul proiect important este noul Cod al Audiovizualului, care este un produs nu al politicului, dar al societății civile, urmează dezbaterile, să votăm în prima lectură, să trimitem la expertiză internațională, preconizez ca până la sfârșitul acestei sesiuni noul Cod să intre în vigoare”, a afirmat Andrian Candu.

Oficialul s-a mai referit și la Legea anti-propagandă, spunând că „este un termen mic să ne expunem dacă legea chiar țintește și are efectul pe care l-am preconizat”.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |