Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Curtea de Conturi a prezentat raportul de activitate pentru 2017

 Pe parcursul anului trecut, Curtea de Conturi a efectuat 32 de misiuni de audit asupra celor mai importante domenii social-economice în 433 de entități publice, care s-au finalizat cu aprobarea a 36 de rapoarte de audit. Altfel, au fost auditate autoritățile publice centrale și instituțiile din subordine, autoritățile publice locale, întreprinderile de stat și municipale, societățile pe acțiuni. Curtea de Conturi a formulat peste 1450 de recomandări instituțiilor auditate, gradul de implementare a acestora fiind de 51%. Raportul de activitate pentru anul 2017 a fost prezentat marți, 15 mai, la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, transmite IPN.

Conform concluziilor din rapoartele de audit, cele mai mari valori au înregistrat neregulile aferente utilizării mijloacelor publice și patrimoniului public – peste 1100 de milioane de lei, precum și cele ce țin de conformitatea înregistrărilor financiar-contabile – 7778 de milioane de lei. În anul trecut, Curtea a remis organelor de drept constatările ce conțin suspiciuni de fraudă din 14 misiuni de audit, iar ca urmare au fost pornite patru cauze penale.

„În anul ce s-a scurs, misiunea noastră a fost de a oferi o evaluare independentă și obiectivă, în conformitate cu standardele internaționale de audit ale instituțiilor supreme de audit”, a declarat președintele Curții, Veaceslav Untila.

O problemă cu care s-a confruntat Curtea pe parcursul anului trecut a fost fluctuația personalului cu atribuții de audit, care a crescut până la 17,3%. Această creștere a fost cauzată preponderent de nivelul de salarizare irelevant în raport cu gradul complexității activității de audit public.

Pe viitor, Curtea de Conturi își propune să continue consolidarea capacităților de efectuare a auditurilor în conformitate cu standardele internaționale, dezvoltarea capacităților de audit al fondurilor externe, dar și implementarea unor proceduri moderne de management a resurselor umane etc.  

Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, noua Lege privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, aprobată de Parlament la finele anului trecut și elaborată în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, va încuraja activitatea instituției supreme de audit. Ștefan Creangă și-a exprimat speranța că, în curând, Parlamentul va avea o comisie permanentă, de control al finanțelor publice, care să examineze rapoartele Curții de Conturi.

Comisia economie, buget și finanțe a luat act de raportul Curții de Conturi, Biroul permanent urmând să decidă dacă acesta va fi sau nu prezentat și în plenul Parlamentului.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |