Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Alexandru OLEINIC: ”Parlamentul deocamdată este functional”

 

Europa Liberă: Sunteți deputat independent, dar ați votat pentru Cabinetul de miniștri Chicu, fiindcă, așa cum ați spus într-un alt interviu pentru Europa Liberă, erați ferm convins că la momentul acela Republica Moldova nu avea nevoie de alegeri anticipate. Acum ce punct de vedere împărtășiți - cade sau nu cade Guvernul Chicu?

Alexandru Oleinic: „Așteptările care sunt astăzi în Republica Moldova noi le avem de 30 de ani. Mai bine au mers primii zece ani, mai complicat merg din 2001 până acum, Republica Moldova trece printr-o etapă foarte complicată, în primul rând, a calității clasei politice. Evenimentele care se petrec astăzi în parlament, în primul rând, distrug imaginea definiției de parlamentar, de ministru, de funcționar de stat, de ales local, fiindcă situația aceasta se răsfrânge absolut la toate nivelurile puterii. Și trebuie să ne aducem aminte că metodele acestea nu s-au început de astăzi, dar ele durează, începutul a fost în 2001, dacă țineți minte…”

Europa Liberă: O să vorbim despre traseismul politic, despre calitatea clasei politice.

Alexandru Oleinic: „Ce ține de Guvernul Chicu, eu într-adevăr am votat. Timpul acesta cât a trecut de la votarea Guvernului Chicu am fost un critic foarte dur al activității guvernului, chiar și prin inițiativele pe care le-am avut, sesizarea la Curtea Constituțională cu procedura de asumare a responsabilității și multe alte lucruri, mă strădui să aduc critici constructive, să fac propuneri concrete prin care să ajut, într-un fel sau altul, guvernul.”

Europa Liberă: Dacă săptămâna viitoare se vine cu o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, ce face Alexandru Oleinic?

Alexandru Oleinic: „Și moțiunile de cenzură sunt de mai multe feluri, pentru că dacă moțiunea de cenzură este bazată pe o analiză serioasă a situației și argumentată cu niște fapte concrete, atunci desigur că trebuie să faci o concluzie, dar dacă moțiunea de cenzură este o acțiune politică, mai mult ghidată de dorințele opoziției de a se manifesta, atunci desigur că problema asta pe mine mai puțin mă atrage.”

Europa Liberă: Dacă, de exemplu, opoziția argumentează că acest Cabinet de miniștri nu a putut să administreze bine dosarul pandemiei, atunci ar fi convingător că trebuie să plece Guvernul Chicu?

Alexandru Oleinic: „Situația cu gestionarea crizei în Republica Moldova desigur că nu este îmbucurătoare și noi, cetățenii, nu suntem satisfăcuți de rezultatele care sunt, dar noi trebuie să analizăm nu numai domeniul sănătății, noi trebuie să analizăm care au fost metodele aplicate și care a fost răspunsul din partea cetățenilor, cât de corecți am fost noi în îndeplinirea cerințelor comisiei…”

Europa Liberă: Dar cetățenii urmează exact ceea ce fac și cei din fruntea statului.

Alexandru Oleinic: „Corect! Aveți dreptate că exemplul conducerii, exemplul responsabililor principali și este cea mai mare influență asupra situației. Desigur că exemplul lor servește ca bază pentru societate, aici tot sunt întrebări și eu înțeleg despre ce vorbim și la ce ne referim.”

Europa Liberă: L-am văzut pe președinte care a mers în spații publice și niciodată nu a avut mască, nu a păstrat distanța socială.

Alexandru Oleinic: „Da, aceasta este tot o problemă, dar dacă ne întoarcem la acțiunile guvernului, eu chiar nu vreau să apăr, dar schimbarea în situația aceasta atât de critică a unui guvern, totuși durează două-trei luni până când orice alt guvern sau alt ministru al domeniului intră în problemele care sunt. Și cine gestionează procesul de pandemie în răstimpul acesta până unul pleacă și altul vine? Riscurile sunt destul de mari, mai bine aș încerca să fac o analiză a domeniului sănătății, să dăm niște propuneri, la urma urmei, haideți să schimbăm ministrul, dacă este necesar, mergem pe etape, mergem pe pași, fiindcă știți cum…”

Europa Liberă: Deci, remanieri guvernamentale ar fi mai degrabă în favoarea menținerii premierului Chicu?

Alexandru Oleinic: „Orice remanieri au niște proceduri care durează, după procesul legislativ este timp, de aceea eu cred că schimbarea unui guvern acum ar aduce numai daune și prejudicii procesului de luptă cu criza pandemică pe care o avem acum în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Să ne fie foarte clar, dacă mâine se adună voturi suficiente pentru a fi demis Guvernul Chicu, ce face Alexandru Oleinic?

Alexandru Oleinic: „În funcție de argumentele care vor fi aduse în moțiunea prezentată, eu voi fi de partea cetățenilor și a situației concrete care este în țară.”

Europa Liberă: Parlamentul este funcțional?

Alexandru Oleinic: „Parlamentul la momentul actual este funcțional, fiindcă alianța majoritară constituie 50 de deputați, eu votez…”

Europa Liberă: Votul Dvs. este de aur?

Alexandru Oleinic: „Eu nu cred că votul meu este un „vot de aur”, votul meu este un vot responsabil, fiindcă eu votez acele legi care sunt necesare astăzi, reieșind din situație – economia și cetățeanul.”

Europa Liberă: Dar votul Dvs. este de aur până eventual ar mai pleca un deputat din tabăra democraților la „Pro-Moldova”?

Alexandru Oleinic: „Nu cred așa. Noi am mai avut definiție de „vot de aur” în 2009, atunci chiar era „vot de aur”, pentru că era vorba de alegerea președintelui și atunci când este vorba de un vot pentru cea mai înaltă funcție în stat, poate așa definiție mai mult se potrivește la situația ceea, dar astăzi eu cred că al 51-lea vot este mai mult un vot de responsabilitate, fiindcă una e când sunt prezentate legi care constituie îndeplinirea programelor politice ale unor partide și alta când vine guvernul sau sunt niște inițiative ale deputaților care se referă la sectoare concrete și la probleme care trebuie rezolvate la momentul de față.”

Europa Liberă: Dacă se clatină și mai tare această majoritate parlamentară care a ajuns la limită, atunci ar putea să se ajungă în situația că nu sunt suficiente voturi să fie votate legile?

Alexandru Oleinic: „Nu se întâmplă nimic ieșit din comun dacă majoritatea parlamentară nu are suficiente voturi. Noi am avut Guvernul Sturza, când a fost votat cu votul dlui Ilașcu și pe urmă zece luni de zile nu au avut majoritatea în parlament, au avut 48 de mandate și a fost un guvern al unor reforme foarte serioase pentru Republica Moldova. Eu cred că e mai bine când nu este majoritate parlamentară și nu sunt niște rezolvări de grup, de partid…”

Europa Liberă: De cartel.

Alexandru Oleinic: „…de cartel, dar sunt discutate legile la concret, sunt îndeplinite niște cerințe conform Acordului de Asociere, sunt discutate niște legi care la momentul concret sunt cerute de domenii concrete. Și atunci, eu nu cred că deputații așa ușor pot să voteze împotriva unei legi care se referă la sectorul agrar sau la probleme sociale și prin asta țara mai ușor se dezvoltă. Eu în genere vreau să vă spun că, dacă cineva se gândește că următorii 30 de ani noi vom avea vreun partid care va avea majoritatea absolută în parlament, greșește. Noi trebuie să avem capacitatea de a găsi compromisul.”

Europa Liberă: Reformulez întrebarea: admiteți reconfigurare în Parlamentul Republicii Moldova, reconfigurarea forțelor politice?

Alexandru Oleinic: „Până la alegerile prezidențiale – nu.”

Europa Liberă: Iar după 1 noiembrie?

Alexandru Oleinic: „După 1 noiembrie, în funcție de cine va câștiga alegerile prezidențiale. Dacă va câștiga dl Dodon, atunci majoritatea parlamentară va avea un număr foarte serios de deputați.”

Europa Liberă: Ce s-ar întâmpla totuși dacă mâine premierul Chicu ar zice că el își depune de bunăvoie mandatul?

Alexandru Oleinic: „Păi tot există procedură pentru depunerea de bunăvoie: vine în parlament, depune cererea, se formează majoritate parlamentară care înaintează președintelui țării candidatura, durează prima dată 45 de zile, a doua oară tot un termen concret, așa că totuna ajungem la alegerile prezidențiale.”

Europa Liberă: Dar ce s-ar întâmpla dacă Igor Dodon ar zice că își depune mandatul?

Alexandru Oleinic: „Putem să avem alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate comune, dar aceasta este o noutate cam stranie.”

Europa Liberă: Dar se pare că se așteaptă și o decizie a Curții Constituționale, care trebuie să spună dacă alegerile parlamentare anticipate ar putea să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale?

Alexandru Oleinic: „Da, numai că Curtea Constituțională nu poate să spună ca președintele să-și depună mandatul și eu n-am auzit din sursele președinției că sunt așa intenții. Au fost așa propuneri, asta da, dar de la propuneri și până la realitate durează. Eu cred că șansele sunt egale la acest moment pentru dl Dodon și pentru dna Sandu pentru scrutinul prezidențial, dar mult depinde de cât de pregătită va fi pentru scrutinul acesta societatea, fiindcă aici mult înseamnă imaginea dnei Sandu, care va fi mesajul dlui Năstase, care va candida, care vor fi concurenții dlui Dodon pe segmentul de stânga. Asta tot este important.”

Europa Liberă: Dl Usatîi se pare că...

Alexandru Oleinic: „Păi, dl Usatîi, au anunțat comuniștii că dl Voronin intenționează să apară iarăși în scrutinul electoral.”

Europa Liberă: Igor Dodon încearcă totuși să cheme la dialog mai multe partide: socialiștii, democrații, PAS-ul, PDA. De ce ar vrea el să mai testeze o dată PAS-ul, PDA?

 

Alexandru Oleinic: „Nimic nou. Cu ACUM-ul dumnealui a avut experiență, cu democrații o are acum, eu chiar n-aș vedea o problemă ca, reieșind din situația pe care o avem în țară și economică, apropo, noi mai mult vorbim de pandemie, vorbim de aspectul sănătății, dar eu cred că ar fi o variantă pentru a forma un guvern anticriză care ar uni toate partidele acestea – ACUM, socialiștii și democrații.”

Europa Liberă: Credeți că cei care au constituit Blocul ACUM, care se zice că acum nu mai există, vor intra iarăși în barca puterii împreună cu socialiștii și Igor Dodon?

Alexandru Oleinic: „Dna Valentina, eu vreau să vă spun că depinde ce punem pe cântar. Dacă punem pe cântar ambițiile personale, atunci desigur n-o să iasă nimic, dar în politică, mai ales realitatea Republicii Moldova cred că creează condiții ca noi să lăsăm ambițiile și să ne includem în salvarea cetățeanului de rând, care este într-o stare foarte, foarte complicată. Bine, a fost o situație critică atunci, la 8 iunie, iar acum e mai critică. Dacă să luăm din toate aspectele, după un an de zile, acum situația e cu mult mai critică decât la 8 iunie anul trecut.”

Europa Liberă: Dar pentru că se acreditează insistent ideea că dl Plahotniuc, chiar și dacă este fugar, de acolo, din străinătate reușește să țină frâiele în mâinile lui și să mai facă jocuri de culise, credeți în acest scenariu?

Alexandru Oleinic: „Pentru Republica Moldova e posibil orice, pentru mine este straniu faptul că unii deputați pleacă din echipa care este la guvernare într-o echipă din opoziție, aici eu nu găsesc răspunsul, dar în rest nu-i nimic nou pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, traseism politic a fost și este?

Alexandru Oleinic: „Din 2001, cei care astăzi spun și se jeluiesc că au fost lipsiți de unii colegi, ei au început în 2001 traseismul acesta în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dl Oleinic, dar când se vorbește că pentru un mandat se achită jumătate de milion, un milion, de-acum suma asta a trecut de un milion de euro, de dolari, chiar vi se pare că legislativul mai poate să se bucure de încredere în rândul cetățenilor?

Alexandru Oleinic: „E complicat. Asta-i cea mai mare problemă pe care o avem astăzi în țară și într-o măsură oarecare imaginea aceasta subminează și statalitatea Republicii Moldova, fiindcă, până la urmă, discuțiile acestea în jurul evenimentelor respective distrug în genere definiția de conducător de stat, de ministru... E o problemă foarte mare.”

Europa Liberă: Nu ați răspuns la întrebarea: ce putere mai are Vladimir Plahotniuc?

Alexandru Oleinic: „Mie mi-e complicat să spun ce putere are dl Plahotniuc, dar eu cred că interesele lui nu pot într-un an de zile să dispară pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și ar mai putea să convingă deputați din tabăra democraților să treacă în alte partide?

Alexandru Oleinic: „Echipa care este astăzi în Partidul Democrat a fost formată în mare măsură de liderul Partidului Democrat, care la momentul acela era dl Plahotniuc. Care este influența lui acum asupra ei, mie mi-e greu să spun, fiindcă eu îs mai departe de Partidul Democrat, măcar că cu toții suntem în relații bune, cu unii chiar suntem prieteni de viață.”

Europa Liberă: Dl Dodon a preluat tot ceea ce făcea Vladimir Plahotniuc pe timpurile lui?

Alexandru Oleinic: „Mie mi-e greu să fac comparație ce a fost atunci și ce este acum. Desigur că nicio afacere în Republica Moldova niciodată nu a rămas fără stăpân. Cu părere de rău, nu tot timpul unele afaceri aduc beneficii pentru toți cetățenii, dar mai mult se întâmplă că pentru un grup foarte restrâns și asta este o problemă. Iarăși mă întorc la aceiași 20 de ani în care în mare măsură țara a fost distrusă, a fost sărăcită, dacă să-i spunem așa, mai mult prin așa fel de afaceri care au fost tot timpul controlate. Din 2001, tot timpul afaceri de așa fel au fost controlate și credeți-mă că 2001-2009, fiind în Parlamentul Republicii Moldova, eu cunosc multe lucruri, dar și până la 2001.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai profitabile afaceri astăzi în Republica Moldova?

Alexandru Oleinic: „Energetica, farmaceutica, alcoolul... Domenii în care statul și-a pierdut controlul avem destul de multe și eu încă o dată atrag atenția că ele nu s-au început în 2015 sau 2019, ele s-au început în 2001.”

Europa Liberă: Da, dar nu se taie nodul acesta ombilical și ele își au continuitate, în loc să se pună punct odată, ele mai degrabă sunt preluate, au alți stăpâni și tot așa...

Alexandru Oleinic: „Da, ele au continuitate. Oamenii s-au educat tot în timpurile celea, au preluat, au mers înainte și asta e foarte rău că multe lucruri s-au răsfrânt asupra unor politicieni tineri, care au putut să-și aducă

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |