Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Valeriu Jereghi: Vreau ca prin filmul „Milika”, țara noastră să fie văzută altfel de cei din Europa

Maestrul în arte, Valeriu Jereghi, a finalizat de curând turnarea filmului artistic de scurt metraj Milika. Protagonista din această producție este chiar fiica lui, Emilia, de 5 ani. Filmul va apărea pe marile ecrane în vara anului 2015. Despre cum a reușit să colaboreze cu actorii și ce planuri are pentru viitor, regizorul a discutat cu reporterul Politik.md, Natalia Screlea.  
Politik.md: Cum a apărut ideea acestui film?
Valeriu Jereghi: Ideea acestui film a apărut în urma unui apel telefonic, pe care l-am primit de la Lilia Paul, o regizoare din Franța și o bună prietenă de-a mea. Am vorbit despre posibilitatea de a filma o producție de scurt metraj. Într-o singură seară am scris scenariul acestui film după care l-am transmis în Franța.Peste o oră acest scenariu a fost tradus și acceptat ca proiect și uite așa am început să filmăm MILIKA. Mă bucur mult că de acest film s-a atașat mai multă lume bună de la noi din țară, dar și de peste hotare.
Politik.md: Să înțeleg că este o echipă internațională cu care lucrați?
Valeriu Jereghi: Da, echipa este formată din reprezentanți din Franța, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.
Politik.md: Cum ați selectat-o pe Emilia, fiica dumneavoastră, în rolul Milikăi?
Valeriu Jereghi: Istoria a fost un pic altfel.Eu am trăit drama asta de a nu-mi filma copii mei, fiica mea cea mai mare și feciorul mijlociu. Acum în cazul Emiliei, Lilia Paul a văzut pozele fiicei mele pe un site de socializare și mi-a sugerat că ea trebuie filmată, uite așa după mai multe discuții am ajuns la concluzia că e potrivită pentru acest rol.
Politik.md: Știu că în acest film, dar și în alte producții mai vechi, ați lucrat cu actori începători. Cum a fost să lucrați cu ei?
Valeriu Jereghi: Eu mai întodeauna am lucrat cu actori debutanți. Consider că filmul are altă respirație’’ cu actorii noi. Iar oamenii de rând de multe ori nu-și cunosc capacitățile pe care le au. Actorii debutanți din acest film sunt chiar fiica și mama mea, artistul Anatol Mârzenco și avocata Violeta Gașițoi, care joacă rolurile părinților micuței. De altfel am lucrat cu tineri proaspăt inițiați și în echipa de producție a filmului Milika”, cum sunt  cameramanii frații Catrinescu, cu care am colaborat.Deși sunt tineri sunt foarte buni, până și regizorul secund de paltou a fost o tânără cu mai puțină experiență, dar foarte talentată, Irina Lencăuțan. Tinerii de la noi au multe capacități,care dacă nu sunt cizelate corespunzător se pierd între timp.De aceea este foarte important ca ei să păstreze acel suflu de entuziasm chiar și după studii.
Politik.md: Ați ales să filmați la Butuceni, acolo unde ați realizat și filmul Arrivederci”, de ce?
Valeriu Jereghi: După Arrivederci” mulți se așteptau la aceeași linie de subiect.Eu am vrut să vin cu altceva, cu un scenariu mai pozitiv în care nu am mai filmat sărăcia din acel film. Nu nu mai că am ales aceeași locație pentru filmări, Butuceni, dar am filmat și câteva scene similare, cum ar fi o fetiță care bea o cană cu lapte la poartă. 
Politik.md: Ce vă propuneți să transmiteți publicului de peste hotare cu acest film?
Valeriu Jereghi: Pentru mine, principala misiune a fost să creez această poveste, despre un copil care luptă pentru dreptul la fericire alături de părinții ei. Vreau ca în acest fel, țara noastră să apară într-un alt context pentru spectatorii din Europa. Iar publicul de peste hotare să înțeleagă cine suntem noi ca neam, altfel decât au făcut-o până acum, să ne perceapă prin artă, prin film.
Politik.md: Realizarea unei producții de acest gen presupune cheltuieli, dar și strategie de promovare.Cine se ocupă de toate aceste aspecte?
Valeriu Jereghi: Este un proiect internațional, unde Moldova a transmis subiectul unui copil, care vrea să fie fericit în familie și tot aici au fost realizate filmările. În Franța va fi realizată post producția filmului, iar un compozitor francez a compus coloana sonoră a acestui film absolut gratuit. Există o echipă poloneză, care se va ocupa de promovarea producției MILIKA”. Eu nu m-am gândit nici la aspectul financiar al acestui film, pentru că există o echipă în spate pentru acest lucru. Eu m-am îngrijit de scenariu, iar pentru mine orice film, chiar și dacă e făcut cu propria fiica ta este un produs, care trebuie să fie făcut bine.
Politik.md: Ce planuri aveți pe viitor?
Valeriu Jereghi: Am planuri foarte mari. Pe viitor aș vreau să realizez un film istoric despre deportările, care au avut loc în Basarabia după cel de-al doilea război mondial. De asemenea mi-aș dori să deschid o școală pentru regizori, în care tinerii să beneficieze de cunoștințe practice.   
Politik.md: Dle Jereghi, vă mulțumim foarte mult pentru timpul acordat și vă dorim multe succese în realizările din viitor. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |