Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Registrul ajutoarelor de stat - instrument de gestionare eficientă a resurselor publice // INTERVIU

politik.md
Foto: politik.md
Ajutorul de stat, fiind formă de sprijin, de ajutor bănesc nerambursabil acordat de stat pentru încurajarea diferitor investiții, conferă beneficiarilor un avantaj economic, care nu ar fi fost obţinut în condiţii normale de piaţă și ca finalitate ar putea distorsiona mediul concurențial loial. Despre instrumentele de asigurare a transparenței în utilizarea ajutorului de stat, eventualul impact asupra mediului concurențial precum și despre angajamentele asumate de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, am discutat cu Olesea Grosu - Şef direcţie Evidenţă şi Raportare a Ajutorului de Stat și Gîrdea Dumitru - Şef adjunct Direcţie Ajutor de Stat Sectorial din cadrul Consiliului Concurenței.
Politik:  Ce reprezintă Sistemul informaţional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat”?
Gîrdea Dumitru: Sistemul informaţional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat” reprezintă totalitatea mijloacelor software şi hardware care contribuie la automatizarea procesului de notificare, raportare şi monitorizare a ajutoarelor de stat. Acces la acest Sistem vor avea furnizorii de ajutor de stat (autorităţile publice centrale, locale, precum şi instituţiile care gestionează resurse de stat).
Fiind creat cu suportul nemijlocit al Băncii Mondiale acest sistem, pe lângă faptul că va stoca informaţia privind ajutoarele de stat acordate, va permite furnizorilor să expedieze în format electronic notificările şi raportările ajutoarelor de stat, fapt care va eficientiza întreg procesul de autorizare a ajutoarelor de stat prin reducerea timpului, economisirea resurselor financiare asigurând astfel transparenţă în utilizarea banilor publici.
Olesea Grosu:  În cadrul conferinței, organizate la data de 01 iulie, va fi lansat Sistemul informaţional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat”.
Politik: Asigurarea transparenței ca obiectiv, presupune faptul că cetățenii de rând vor putea vedea oricând cui a fost acordat unul sau alt ajutor de stat?
Gîrdea Dumitru: Sistemul respectiv acordă diferite nivele de acces, pentru utilizatorii de rând, beneficiari, furnizori și implicit – Consiliul Concurenței.Accesul nelimitat îl va avea doar Consiliul Concurenței, furnizorii de ajutor de stat, la rândul lor, vor avea acces doar la informația ce-i privește. Informația toatală are caracter confidențial, de aceea beneficiarilor și cetățenilor de rând le va fi pusă la dispoziție informația privind ajutoarele de stat structurată statistic pentru toată țara, în funcție de obiective, furnizori și forme de ajutor de stat.
Politik: De către cine sunt furnizate datele introduse și cine verifică veridicitatea acestora?
Olesea Grosu: Obligaţia de raportare a ajutoarelor de stat acordate este a furnizorilor de ajutor de stat. Aceştia sînt autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sau persoană juridică care administrează direct ori indirect resursele statului sau ale unităţilor administrativ-teritoriale.
În acest context remarcăm că pînă la data de 16 august 2014, furnizorii de ajutor de stat sînt obligaţi să raporteze informaţia privind ajutoarele de stat acordate pe perioada 2011- 16 august 2013. Totodată, menţionăm că şi beneficiarii de ajutor de stat, în conformitate cu Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat, au dreptul să informeze Consiliul Concurenţei referitor la ajutoarele de stat primite în perioada specificată. Ulterior, toată informaţia privind ajutoarele de stat parvinită de la furnizori şi beneficiari va fi inclusă în inventarul ajutoarelor de stat. 
Întru implimentarea corectă şi eficientă a Legii cu privire la ajutorul de stat şi stabilirea unor relaţii de colaborare efectivă cu furnizorii ajutorului de stat, Consiliul Concurenţei a organizat mai multe şedinţe cu autorităţile publice centrale şi locale.
Consiliul Concurenţei are obligaţia, în conformitate cu Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat,  să monitorizeze ajutoarele de stat existente în derulare pentru a verifica respectarea prevederilor actelor juridice în baza cărora acestea au fost acordate, cît şi a deciziilor de autorizare pe care acesta le-a emis.
Politik: Decizia de a implementa un proiect de o asemenea amploare a fost o inițiativă personală sau o condiție impusă Republicii Moldova la etapa de preaderare la Uniunea Europeană?
Gîrdea Dumitru: Iniţiativa elaborării şi implementării Sistemului informaţional automatizat “Registrul ajutoarelor de stat” aparţine Consiliului Concurenţei. Conform Legii nr.139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat Consiliul Concurenţei şi-a luat angajamentul creării Registrului ajutoarelor de stat, însă Sistemul informaţional respectiv dispune de opţiuni mai extinse decît un simplu registru.
Elaborarea Sistemului informaţional automatizat “Registrul ajutoarelor de stat” rezultă şi din angajamentul Republicii Moldova de a realiza acţiunile Operaţiunii politicilor de dezvoltare (Development Policy Operation-2) în conformitate cu Strategia de Parteneriat cu Ţara pentru anii 2014-2017, aprobată de Consiliul Executiv al Băncii Mondiale.
Politik: O inovație vine de obicei să rezolve o problemă existentă. Ca finalitate, acest Sistem informaţional pe ce segment își propune să îmbunătățească rezultatele?
Gîrdea Dumitru: Sistemul informaţional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat” va contribui la asigurarea transparenţei utilizării banilor publici, monitorizarea şi evidenţa ajutoarelor de stat acordate va contribui la minimizarea impactului negativ al ajutorului de stat asupra mediului concurenţial în sectoarele economiei naţionale. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |