Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Liderul partidului „DA” despre alegerile locale și aflarea în blocul PPEM, condus de Iurie Leancă

Politik.md: Pentru început vreau să vă întreb ce părere aveți despre această campanie electorală, dacă ați avut careva situații deosebite și dacă această campanie este una onestă?

Vasile Costiuc:  Această campanie este probabil cea mai anemică pe care am văzut-o în ultimii ani, una fără culoare și esență. Nu avem candidați bătăioși, care să vină cu idei revoluționare, care să iasă din tiparele obișnuite. E o campanie „Laissez faire, laissez passer”, care nu știm unde o să ne ducă. Teoretic această campanie ar fi condamnată la un eșec din partea forțelor democratice, dar nu vorbesc de întreaga țară. Și ar fi o mare lovitură pentru forțele pro-europene, chiar dacă avem speranța că va putea fi salvat ceva – e doar o speranță sau credință.

Din experiența noastră, am mers prin sector cu colegii: Oleg Brega și alți candidați la funcția de consilieri și am întâlnit o situație jenantă - toate blocurile sunt încleiate cu afișe din partea PSRM și i-am văzut cum ei se mobilizează. Există resurse financiare, probabil venite de undeva de la țarul rus, dar este și mobilizare internă. În rest, nimic. Noi am înțeles că nu putem concura în acest mod și am declarat deschis: zero toleranță față de corupția din primărie, zero cheltuieli în campanie. Noi ne vom axa pe comunicarea pe rețelele de socializare cu cei care ne urmăresc, care se documentează.  

Politik.md: Ați declarat că nu sunt candidați revoluționari, deși aveți și voi un candidat. Atunci cu ce idei revoluționare vine candidatul partidului „Democrația Acasă”?

Vasile Costiuc: Am spus acest lucru pentru a înțelege că nu este o luptă de idei între candidații, care au resurse mari. Chiar dacă ne uităm pe lista PL, vedem acolo directorul unei piețe, șefi de instituții subordonate primăriei, deci resurse administrative. Noi nu putem concura cu ei, în schimb, candidatul nostru este atipic pentru „fauna moldovenească politică”. Oleg Brega e un cetățean revoltat, cu portavoce, care a venit cu câteva idei: transport public gratuit pentru toată lumea, deoarece el este subsidiat din bugetul municipal; deblocarea traficului rutier în centrul orașului, ca oamenii să circule mai mult cu transportul public sau cu bicicletele; rezolvarea problemei de comunicare între consilierii municipali și cetățeni - aici ar trebui schimbat regulamentul CMC și să impunem consilierii să aibă întrevederi cu cetățenii.

Politik.md: Referitor la șansele partidului DA de a obține fotolii în CMC. Dacă e să analizăm datele sondajelor, nu aveți prea multe procente în sondaje, cu toate astea sunteți optimiști. Aveți careva sondaje pe intern, faceți careva analize în acest sens?

Vasile Costiuc: Sunt mai multe sondaje, chiar la CBS-Axa am văzut că Oleg Brega avea 3,5%. Șansele noastre de a avea un scor electoral foarte bun sunt mari și acest lucru va fi vizibil în prima zi de după alegeri. Argumentul e foarte simplu: dacă Oleg Brega a luat circa 8 mii de voturi în municipiu la parlamentare, când a concurat cu partidele mari, pentru a deveni consilier va lua cele circa 6,5 mii de voturi. În dezbateri vom transmite mesajul că suntem o achipă tânără și avem toate șansele să fim o fracțiune chiar. Poate nu că suntem cei mai fenomenali, dar va fi un vot de protest acordat unui grup de oameni incoruptibili.

Cetățenii tebuie să înțeleagă un lucru: partidele care cheltuie în campanii mii și milioane – nu vin să ne rezolve nouă problemele noastre, ei vin să-și recupereze banii investiți. Și ăsta e un adevăr fundamental – nu vine cineva cu milioane să-mi rezolve mie problemele din oraș. Noi nu venim cu investiții – ci venim să ajutăm cetățenii revoltați și avem și situații concrete, când am ajutat oamenii. Cred că în Consiliu vom putea să soluționăm mult mai multe probleme.

Politik.md: Să ne întoarcem în trecut, pe când ați făcut parte din blocul electoral condus de Iurie Leancă. Cum ați comunicat cu ceilalți reprezentanți și care era situația pe interior?

Vasile Costiuc: Ca de obicei la noi, la moldoveni, comunicarea nu e prea eficientă. Când am fost invitați să creăm acest bloc, am avut câteva discuții principiale și directe cu dl Leancă. Deși nu suntem un partid cu ambiții, rugămintea mea a fost ca grupul nostru de câțiva zeci de tineri să candideze la funcțiile de primari sau consilieri. Și am dorit să ni se încredințeze un sector din municipiul Chișinău, unde să ne putem demonstra eficiența. Atunci când nu s-au ținut de cuvânt și nu ni s-a permis să candidăm în mai multe localități din țară, întrebarea mea firească era: ce căutăm noi aici? Dl Leancă a încercat în mod diplomatic să aplaneze situația, dar până la comunicarea cu dl Leancă, cercul ăsta de băieți veniți din Guvern și alte instituții au creat un sistem în jurul dlui Leancă, prin care nu poți ajunge să vorbești cu el.

Politik.md: Dar erați colegi...

Vasile Costiuc: Păi pornind de la asta, că eram colegi, nu mai vorbesc de dl Hadârcă, a cărui poziție este „никакая” (n.r. incertă) și e tratat ca un mobilier. Mai este și dl Godea, pe care cineva poate să nu-l respecte, să nu-l agreeze, dar omul ăsta are anumite competențe și pregătiri, pe care nu le au o bună parte din grupul PPEM. Trebuie să recunoaștem lucrurile acestea. Eu sunt mai nebun, eu sunt bun la organizare, dl Godea poate scrie ceea ce trebuie de comunicat, deci fiecare trebuie să-și aducă valoarea. Dar grupul cela a monopolizat totul. Este vorba de: Ruslan Codreanu – șeful departamentului politic, iar tatăl acestuia e șeful organizației municipale; Eugen Sturza – șef în echipa dlui Leancă, iar tatăl lui e șef la Nisporeni; Victor Lutenco – șef al departamentului de comunicare și tatăl lui e șeful structurii teritoriale din Ștefan-Vodă. Și nu mă bag în alte detalii foarte murdare pentru un partid nou, care se vrea cinstit.

Politik.md: Dar cum s-a decis în privința candidatului la funcția de primar general, a dlui Oazu Nantoi?

Vasile Costiuc: Dl Leancă l-a propus, făcând referință la un sondaj intern. Nu prea am fost întrebați, dar eu mi-am spus părerea mea, a spus-o și dl Godea, care nu era în susținerea acestui candidat.

Politik.md: Dar pe cine ați propus dvs și ceilalți lideri?

Vasile Costiuc: Nouă nu ni s-a solicitat nicio părere și exact la fel s-a întâmplat și în cazul listei la funcția de consilieri. Deși ni s-a cerut câte o listă de 7-8 nume pentru candidați, ei s-au întrunit într-o ședință aparte și cei din grupul PPEM au decis. Eu înțeleg multe, dar nu trebuia să ne mintă.

Vreau să vă spun că dl Leancă este un om fenomenal, la locul lui. Dar el nu este primul, el nu va face față cerințelor în luptele politice. Dacă ar fi fost alegeri parlamentare acum, probabil acest Bloc lua vreo 10-15%, dar peste vreo 3 ani mă tem că oamenii vor începe să uite cine este Iurie Leancă. Eu înțeleg că el vrea să facă alt tip de politică și susțin poziția dumnealui, dar fenomenul „Renato Usatîi” a demonstrat că în politica noastră nu e suficient să fii deștept. Eu cred că nu sunt oameni răi sau buni, ci oameni la locul lor, sau ne la locul lor. Să luăm exemplul dlui Godea, care era extraordinar în echipa PLDM, pe când dl Leancă se ocupa de Externe. Putem să-l blamăm pe Vlad Filat cât vrem, dar el a știut să pună oameni potriviți la locul lor, exact cum o fac și alți tâlhari.

Politik.md: Să vorbim un pic despre partidul „Democrația Acasă”. De unde își ia resursele acest partid?

Vasile Costiuc: Partidul pe care l-am fondat cu o echipă de nebuni, în sensul bun al cuvântului, este o copie fidelă a organizației Hyde Park. Un model, în care nu erau necesare finanțe. Am avut un oficiu, pe care l-am închiriat jumătate de an și fiecare aducea câte un pic din venitul său. Cheltuielile erau minime: o imprimantă, un calculator, discutam online, pe skype, mulți oameni au făcut voluntariat. Eu niciodată nu voi fi adeptul aruncării banilor în campanii, pentru că așa - marii businessmani au devenit și conducătorii statului. Și atunci ei „încurcă” buzunarul propriu cu buzunarul statului.

Politik.md: Ce vă propuneți în calitate de consilieri? Care ar fi primele lucruri pe care le-ați face?

Vasile Costiuc: În primul rând trebuie regândit sistemul administrativ din Primărie. El este atât de întortocheat, că necesită o reformă dură. Fiecare funcționar trebuie să aibă o fișă de post și o dată în lună să dea raport ce a făcut. Dar dacă un primar nu știe cum funcționează acest sistem, atunci nu are de la cine să ceară rezultate și acest lucru l-a demonstrat Dorin. E nevoie ca să-i dăm afară pe toți angajații primăriei și să-i angajăm, dar în baza unui concurs dur, pe criterii foarte clare. Și atunci pot fi promovați și oameni noi, tineri onești, dar așa au rămas aceiași oameni. Mai avem și un „Gospodar”, care vrea să se întoarcă în organigrama lui, că el deja o cunoaște. Această structură l-a luat pe sus pe Dorin și l-a făcut ostatic schemelor, deci nu s-a dorit o schimbare fundamentală.

Pentru că e ca o construcție, care se risipește și nu poți s-o dai cu var și să spui că ai schimbat-o. Ea trebuie dărâmată până în temelii și construită alta. Sunt sigur că mai sunt și întreprinderi care nu trebuiesc la nimeni, atunci pentru ce le ținem?

Noi când vom reuși să avem o fracțiune în CMC să vedeți câte conferințe de presă vom organiza și câte vă vom prezenta. Iar toate informațiile vor fi publice...

Politik.md: E o promisiune?

Vasile Costiuc: Nu doar promit, dar veți vedea că așa și va fi. Altfel riscăm ca după alegeri să avem un Consiliu roșu majoritar, cu o stângă pro-rusă în frunte.

Politik.md: Noi am înregistrat acest lucru și pe această notă vă mulțumesc pentru interviul acordat și vă doresc succese! 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |