Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Interviu. Veaceslav Balacci: Problema din vamă e aceeași ca și la BEM. Noua guvernare a preluat schemele comuniștilor

Decepționat de actuala guvernare, dar și indignat de problemele de corupție din țară, fostul şef al Departamentului Originea Mărfurilor din cadrul Serviciului Vamal, Veaceslav Balacci, a discutat cu reporterul Politik.md pe subiecte ce țin de domeniul economic, politic, dar și social. Tânărul a povestit și despre problema corupției la vamă, făcând o analogie cu situația de la Banca de Economii.
Politik.md: În toiul bătăliei electorale pentru fotoliile administrației publice locale și în preajma scrutinului, care credeți că va fi peisajul politic de după alegeri?
Veaceslav Balacci: Cred că se va păstra coloratura de după alegerile parlamentare. Pentru locale, inclusiv, moldovenii votează geo-politic, cu excepția satelor mici, unde se votează persoane concrete. În rest, nu cred că vom avea mari reconfigurări. Înclin să cred că în Chișinău putem face o prognoză optimistă pentru Dorin Chirtoacă în fața Zinaidei Greceanîi. La Bălți favoritul clar este Renato Usatîi, dacă nu va fi obstrucționat în cursa electorală. Dar acolo urmează să vedem și acțiunile consilierilor comuniști, care au declarat că își propun un referendum. Vom vedea cum vor reuși comuniștii să reducă din raitingul lui Usatîi, care are acorduri cu socialiștii ca să-și susțină reciproc candidații pentru turul II. 
Politik.md: Care va fi soarta parcursului european al țării noastre după aceste alegeri locale, când se vorbește și despre o reformatare a guvernării?
Veaceslav Balacci: Aici trebuie să delimităm această întrebare în două sub-întrebări. Cel puțin Constituțional alegerile locale nu pot determina relațiile externe ale țării. Mișcările politice din regiunile țării uneori sunt simple strategii de PR pentru a lua voturi. Și aici putem aduce exemplul alegerilor de bașcan, când Irina Vlah era susținută de emisarii de la Moscova, dar s-a dovedit a fi foarte cooperantă și constructivă cu Chișinăul. Aceste mesaje uneori sunt speculative, cinice, pentru a rupe cât mai multe voturi și funcții de primari.
În privința lui Renato Usatîi, când va deveni primar de Bălți, raitingul lui va începe să bată pasul pe loc, asta se întâmplă întotdeauna când obții o funcție înaltă. Dar el va avea o ocupație pentru 4 ani în funcția de primar și nu va avea timp de a organiza marșuri sau proteste.
Dar mai este și declarația dlor Streleț și Diacov, care au lăsat ușa liberă pentru discuția cu liberalii. Din informațiile pe care le am, dar și din declarații, e clar că aceasta a fost înțelegerea încă din decembrie, pentru a numi un prim-ministru interimar, iar PL să-și păstreze funcția de primar de Chișinău.
Politik.md: Și atunci ce soartă va avea Guvernul Gaburici?
Veaceslav Balacci: Este evident, și din declarațiile dlui Diacov, că premierul va trebui să demisioneze. Cred că indiferent de rezultatul alegerilor din 14 iunie, acest Guvern este sortit. Dacă PL va obține o nouă victorie pentru Primăria Chișinău, cred că va avea dreptul la guvernare.
Politik.md: Credeți că PL va renunța la obiecțiile, privind furtul de miliarde și numirea unui procuror general din UE?
Veaceslav Balacci: Sunt și eu curios să văd acest lucru, știu că s-a propus câteva oferte. PD a propus crearea unui grup de lucru pentru a numi un procuror sau consultant din UE, care ar ajuta la reformele din procuratură. Aș vrea și eu să văd dacă PL va reuși să-l convingă pe Plahotniuc să renunțe la Procuratură, dar sunt foarte sceptic. Dacă PL va accepta să vină la guvernare în condiții mai puțin avantajoase, asta va demonstra faptul că în decembrie ei s-au înțeles ca PL să ia mai întâi Primăria Chișinău.
Dar vreau să vorbesc și despre faptul că am putea avea o eventuală Coaliție, în care unii deputați din PLDM, dar și din PD vor avea dosare pe cazul BEM. Dacă blocul Leancă va avea un rezultat de peste 10% la locale, atunci unii deputați din PLDM vor migra către Iurie Leancă sau către PL. Și atunci va fi nevoie de modificarea formatului de guvernare. Unele surse spun că PLDM va insista pe demiterea premierului, ca mai apoi să pretindă la funcția de speaker, iar funcția de prim-ministru va fi cedată PDM-ului. Faptul că PD face imagine pentru dl Candu vorbește despre ceea că el ar fi noul candidat la această funcție.
Politik.md: Să discutăm și despre ancheta Kroll în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Au fost indicate și unele nume concrete, ale deputaților din PD și PCRM. S-ar putea trezi și ei cu dosare?
Veaceslav Balacci: Ancheta Kroll a fost făcută publică prima şi este cel mai credibil act. Ulterior au fost și actele prezentate de fostul președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, după care au venit acte cu semnături prezentate de fostul ministru Veaceslav Negruță. Am văzut și actele prezentate de consilierul municipal Victor Gurău, iar toate în ansamblu ne formează un tablou mai clar. Furturile au început după ce a fost reabilitată Banca de Economii în 2005, iar în fruntea acestora era consilierul prezidențial de atunci, Oleg Reidman. Ulterior, la guvernare vine AIE, dar realitățile la BEM rămân aceleași: Grigore Gacikevici rămâne în funcția de președinte al Consiliului de Administraţie la BEM. Asta înseamnă că guvernarea a păstrat același sistem comunist de conducere a instituțiilor.
Am văzut că vechii șefi de instituții conlucrau foarte bine cu noii guvernanții veniți la conducere. Chiar și în raportul Kroll am văzut drept beneficiari de credite pe fostul președinte Petru Lucinschi, funcționari din bănci, dar cunosc companii de brokeraj vamal, care au obţinut garanţii bancare în condiţii absolut neloiale comparativ cu alte bănci.
În anul 2013 a fost ultima lovitură dată Băncii, dar și Băncii Naționale și bugetului de stat. Dl Negruța a plecat din funcție din cauza situației la Banca de Economii, pentru că a încercat să împiedice ultima lovitură dată BEM la înstrăinarea pachetului de acțiuni ale statului. Este o rea-intenție a Guvernului de atunci și o complicitate a conducerii statului. Am văzut că presa afiliată politic a încercat să dea toată vina pe Ilan Shor, deși înțelegem că, tehnic, Shor nu putea de unul singur să facă acest lucru.
Politik.md. Dacă e să vorbim despre lupta contra corupției, care ar fi una din metode? Și ca să nu ne ducem departe, putem să ne referim la domeniul care vă este cel mai aproape, cel vamal.
Veaceslav Balacci: Îmi vine foarte ușor să abordez subiectul corupției la vamă, imediat după problema BEM, pentru că avem aceeași realitate. După 2009 a venit noua conducere și a numit șeful lor la vamă, care la fel ca și în cazul BEM doar a preluat schemele, care funcționau perfect pe timpul guvernării comuniste. Și misiunea EUBAM, și experții europeni au așteptat o schimbare calitativă. În 2010 se vorbea despre sistemul pus la punct în perioada guvernării comuniste și că era nevoie de timp pentru a fi schimbat - ca să ne trezim în 2011-2012 cu scandaluri legate de contrabanda cu țigări depistate de organele europene  de frontieră. Acest lucru ne vorbește că și pe acest segment noua guvernare a eșuat. Nu o spun eu, ci o spun cifrele statistice din încasările la bugetul de stat.
Noua guvernare a ales să schimbe doar oamenii din vârful piramidei sistemice, fără a schimba piramida – asta înseamnă că flagelul corupției, de exemplu în vamă, pentru că e avantajos celui care acordă protecție acestei scheme. Iar cei, care aocrdă protecție – sunt cei care numesc directorul general. Din moment ce numești o persoană, care doar schimbă șefii birourilor vamale, rezultatul este același ca și în perioada guvernării comuniste.
Politik.md: Pentru final, vrem să știm când te implici în politică?       
Veaceslav Balacci: E o întrebare o aud tot mai des, în această campanie electorală am avut cele mai multe oferte politice. Nu vreau aici să deschid parantezele, pentru că nu ține doar de mine ci și de părțile care vin cu oferta. Dar propunerea, care m-a tentat cel mai mult este cea de la Democrația Acasă, personal de la candidatul la funcția de primar, Oleg Brega.
Politik.md: Dar simpatizați vreo formațiune?

Veaceslav Balacci: Eu în principiu aștept o schimbare a clasei politice, nu doar schimbare a partidelor. Vreau să văd politicieni tineri în prima linie, dar nu partide conduse în umbră de aceiași oligarhi: Filat sau Plahotniuc. Poate atunci, când vom avea mai mulți candidați, care vin cu alte abordări și alte viziuni, probabil vom asista la această schimbare. Până la următoarele alegeri parlamentare am timp suficient să decid dacă mă voi implica.

 
Comentarii
vasea
09.06.2015 15:09
pe acest frustrat il mai ia in seama cineva?
Ion Bizgu
10.06.2015 01:30
Îl ia! Tocmai tu ai citit interviul lui, ba chiar ai şi comentat la el! :) Vă doare adevărul pe care-l zice dl Veaceslav, da?
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |