Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
INTERVIU // Scriitorul Dumitru Crudu: “Cele mai prietenoase biblioteci sunt în Georgia”

În era tehnologiilor avansate, când informația este accesibilă oricui, este o adevărată provocare să păstrezi viu interesul pentru carte. Cine sunt vizitatorii fideli ai bibliotecii și de ce este important să te informezi anume din cărți, știe directorul Bibliotecii ”Ștefan cel Mare” din Chișinău, scriitorul Dumitru Crudu.
Politik.md: În ultima perioadă, cărțile în format electronic devin tot mai populare. Mai vin oamenii la bibliotecă?
Dumitru CruduVin. Nu ştiu cât de mulţi veneau altădată, dar vin şi acum foarte mulţi. Suficienţi ca bibliotecile să-şi justifice existenţa. Când a apărut cinematograful, toţi ziceau că o să moară teatrul. Când a apărut fotografia, se prevestea dispariţia picturii. Nu a dispărut însă nici pictura, nici teatru şi nici bibliotecile.
Noi oferim, ca servicii, si cărţi electronice, deci nu văd în asta o problemă. Fie că e tipărită, fie că e e-book, romanele nu încetează a fi romane şi poeziile, poezii. Se vor citi cărţi, indiferent de suportul lor, chiar şi după ce lumea o să inventeze şi alte moduri de difuzare a literaturii, să zicem.
Politik.md: Cine sunt vizitatorii fideli ai bibliotecii ”Ștefan cel Mare”?
Dumitru CruduVizitatorii fideli sunt studenţii, elevii, femeile casnice, artiştii, intelectualii şi pensionarii. Foşti avocaţi, foşti şoferi de troleibuze, foste asistente, foşti mecanici de locomotivă, ieşiţi la pensie, au devenit cititorii bibliotecii noastre. Predomină însă tinerii. Nu se citeşte însă doar după programul şcolar. Lumea mai vine să ia cărţi şi pentru suflet. Cunosc tineri care merg spre casă via bibliotecă.
Politik.md: Ce campanii ați realizat în ultima perioadă pentru a atrage noi vizitatori?
Dumitru Crudu:În afara inițiativelor despre care am vorbit anterior, mai organizăm concursuri de literatură între cititori. Să zicem, concursul “Scriitorii români poţi ajunge faimos“, ajuns la 15-a ediţie. La fiecare ediţie alegem un alt scriitor. Concursul are loc o dată pe lună, vreme în care elevii citesc tot ce a scris scriitorul respectiv, iar noi le adresăm întrebări. Pe cei mai buni cunoscători şi exegeţi îi premiem. Le acordăm diplome şi le dăm cărţi. Mai organizăm şi concursul ”Box la bibliotecă”, un concurs de limbă română. Punem întrebări legate de capcanele limbii române şi, din nou, e un concurs cu premii. În sensul ăsta, mai organizăm săptămânal întâlniri cu scriitori şi multe alte lucruri şi toate sub semnul ideii că biblioteca poate fi şi un centru de cultură.
Politik.md: Dintre serviciile oferite de biblioteci, evenimentele publice observ că sunt cele mai populare. Totuși, la finalizarea acestora mai rămân oamenii la raftul cu carte?
Dumitru CruduLa biblioteca noastră are loc zilnic câte ceva. Avem zeci de cluburi. De la cluburi de brodat şi până la cercuri de pictură; de la cluburi unde oamenii învaţă să scrie poezie şi proză şi până la ateliere de teatru, de la cursuri de engleză şi franceză şi până la cluburi ale criticilor literari şi aşa mai departe. După fiecare dintre aceste cluburi şi cercuri, oamenii pleacă acasă şi cu câteo carte. Şi prin aceste activităţi căutăm să atragem lumea la bibliotecă.
Politik.md: Știu că ați făcut studiile în Georgia și România. Prin comparație, bibliotecile lor sunt mai prietenoase?
Dumitru CruduCred că cele mai prietenoase biblioteci sunt în Georgia. Noi încă mai rămânem în urma georgienilor în ceea ce priveşte ambiţia de-a transforma biblioteca într-un loc unde să-ţi refaci puterile şi să-ţi găseşti noi motivaţii pentru a trăi frumos şi plenar. Sper însă, cu timpul, să devenim şi noi "georgieni".
Politik.md: Dacă ar fi să transmiteți un mesaj cititorilor, de ce e important să citești carte?
Dumitru Crudu:E important să citeşti cărţi dacă vrei să te poţi depăşi pe tine însuţi şi să-ţi faci viaţa interesantă.
 
Comentarii
red
11.02.2015 17:17
nu-mi place
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |