Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
INTERVIU // Președinta Alianței Anticorupție: Nu poți lupta cu corupția dacă nu te-ai asigurat de integritatea propriilor angajați

În timp ce societatea este pregătită pentru a monitoriza reformele ce ar veni să combată corupția, organele de stat încă mai trec cu vederea sesizările incomode din partea societății civile privind lipsa de integritate a anumitor persoane. De acestă părere este Olga Bîtcă, președinta Alianței Anticorupție. Într-un interviu tematic, aceasta a acceptat să ne vorbească și despre acțiunile ce duc la subminarea întregului sistem judecătoresc, lacunele legislative ce ar împiedica lupta cu corupția și restanțele impardonabile ale fostei și actualei guvernări. 

Politik.md: Experții internaționali spun tranșant că organele statului din Republica Moldova încă nu sunt capabile să combată corupția. Într-o astfel de situație,  cum apreciați dumneavoastră pregătirea societății civile din Republica Moldova în monitorizarea actului de corupție?
Olga Bîtcă: Confirm constatarea și ea va fi valabilă încă în anii următori, dar pe termen mediu sper ca ceva să se schimbe. Acum este important să fie pregătite și grăbite aceste schimbări. În privința societății, ea este pregătită, ar trebui doar motivată, informată și incitată să se implice pe unele segmente, conform unor grupuri de interese. Acest proces este în curs. Printre altele, observ o toleranță mai scăzută față de fenomenul taxelor informale în educație și medicină, mai ales corelat cu o calitate nu tot timpul conformă serviciilor acordate, în educație, fiind deja în scădere de două ori pentru 2014. Presiune de jos deja este, societatea este pregătită atât pentru reforme, cât și pentru monitorizarea implementării lor. 
Politik.md: Din experiența pe care o dețineți în calitate de președintă a Alianței Anticorupție, cum se desfășoară colaborarea propriu-zisă a societății civile cu instituțiile de stat, care au misiunea de a investiga corupția?
Olga Bîtcă: Am conchis un acord de colaborare cu CNA, mai ales că este o instituție cel puțin parțial reformată. Colaborăm cel mai mult pe segmentul prevenirii corupției și asigurării integrității. În rest, sesizăm regulat toate instituțiile cu tangență în anticorupție și integritate, în cazurile cele mai averate și simptomatice, inclusiv în privința cazurilor din incinta instituției. Mesajul nostru e de a ne plasa în locul cetățeanului, a rezidentului simplu, indignat de o pretinsă iregularitate, dar și de a semnala aceste pretinse iregularități, fie de a transmite anumite mesaje în privința luării de atitudini, necesitatea perfecționării unor metode, instrumente sau prevederi legale. Uneori suntem auziți, alteori nu. Cea mai mare piedică a fost totuși blocajul promovării anumitor proiecte de legi urgente, pentru desfășurarea activității acestor instituții. Am mai remarcat și semnalat deja existența unui șir de filtre și dificultăți pentru denunțarea acestor iregularități, pretinse acte de corupție. E nevoie de fluidificat acest flux și doar de încurajat. Un alt mesaj este că e imposibil să te ocupi de combaterea corupției și asigurarea integrității și prevenirea corupției, dacă nu te-ai asigurat de integritatea și proibitatea propriilor angajați. Dacă avem deja o treime de judecători plecați din post, atunci ar trebuie neapărat să avem mai mult sânge nou și în cadrul acestor instituții. Este imposibilă reforma justiției, fără o modificare a unei părți considerabile ale resurselor umane ale tuturor instituțiilor de drept și în special ale organelor de forță.
Politik.md: Au existat cazuri concrete din domeniul corupției pe care societatea civilă le-a semnalat, dar la care nu s-a reacționat? 
Olga Bîtcă: Suntem net nemulțumiți. Toată opinia publică este indignată de cazul Neaga, deoarece s-a reacționat exact invers. La câteva luni după incident ea fost chiar promovată anume la Procuratura Generală. Adică a avut loc o distorsionare între acțiunile proclamate și acțiunile întreprinse de facto în realizarea reformelor, precum și neglijarea recomandărilor experților internaționali în domeniu. Aceasta duce incontestabil la subminarea întregului sistem judecătoresc și la lipsa încrederii cetățenilor Republicii Moldova.
Pe când era candidat desemnat la postul de prim-ministru, Chiril Gaburici a efectuat două promisiuni: să explice anumite neclarități și interogări privind integritatea sa, diplomele inclusiv, să implice societatea civilă la perfectarea programului de guvernare. Totodată, imediat după întâlnirea cu el am aflat că data ședinței Parlamentului fusese deja stabilită și că după votul de încredere acordat Guvernului, problemele invocate în apelul public și-au găsit confirmarea, dar fără soluții de gen: cel puțin comunicarea de criză apropriată și un dialog firesc cu presa. Aici asistăm la un regres palpabil în mai multe privințe: integritate, transparență, încredere a populației. Amintesc că CV-ul său și programul de guvernare au fost făcute publice doar după votul deputaților. 
Un caz similar și o nemulțumire a fost și necomunicarea Primăriei Chișinău a datelor despre existența diplomei a unui angajat cu funcție de răspundere, pretextul fiind protecția datelor personale. Considerăm, în privința ultimelor două cazuri, că aceste date trebuie făcute publice, cunoscute în detaliu și verificate  mai ales de către cei care votează și numesc în funcție aceste persoane, iar în caz de necorespundere să fie luată atitudinea corectă conform interesului public.
Politik.md: Admitem că anumite cazuri au finalitate. Dosarul ajunge pe masa judecătorilor și persoana coruptă ajunge să fie pedepsită. Cum stăm însă la capitolul recuperare a prejudiciilor din dosare?
Olga Bîtcă: Suntem în faza incipientă și stăm foarte prost la acest capitol, deoarece nici măcar confiscarea specială nu este aplicată în mod sistematic, nemaivorbind de cea extinsă, recent adoptată, în privința căreia este depusă o contestare la Curtea Consituțională din partea unui avocat al poporului. Practicienii susțin că e un instrument nou, pe care nu știu cum să-l aplice. 
Confiscarea civilă lipsește încă, dar acest instrument ar fi binevenit și ar impulsiona recuperarea prejudiciilor, în special ale celor aduse statului. În privința îmbogățirii ilicite, un prim dosar a fost recent inițiat, deși acest nou instrument de asemenea a fost contestat la Curtea Consituțională, în mod surprinzător de către același avocat al poporului. Anul trecut s-a obținut o recuperare a unei sume apropiate de 1 milion de euro, practic doar datorită unui dosar mare, cel al coruperii deputaților. Totuși, acest obiectiv nu figurează printre indicatorii de eficiență. Instituțiile noastre nici nu dispun de astfel de indicatori. Vom continua să insistăm ca ei să fie introduși, de rând cu durata examinării dosarelor, în faza prejudiciară și judiciară și alți indicatori, pentru a responsabiliza, eficientiza și mobiliza la maximum instituțiile de drept. 
Politik.md: Despre faptul că reformele în domeniul eradicării corupției sunt făcute doar pe jumătate, s-a discutat în repetate rânduri. Totuși, care sunt de fapt restanțele guvernării?
Olga Bîtcă: În linii generale, pentru o persoană neavizată, legislația e bună, dar pentru un specialist lipsesc unele puncte de nervură pentru o utilizare funcțională. Comparată cu o casă - ar fi una fără uși și ferestre. Atunci când  se adoptă o măsură sau un pas tehnic se vine cu un alt pas legislativ sau factual și gata, picioarele combaterii corupției s-au încâlcit și ea timid pășește cu pași mici.
Cel mai mult la momentul dat lipsesc un șir de prevederi din sfera prevenirii corupției și asigurării integrității în sfera publică. Spre exemplu, activitatea CNI-ului este minimizată, chiar blocată pe cele mai importante segmente. În prezent Ministerul Justiției pregătește un alt bloc, pachet de proiecte de legi anticorupție și integritate, dar existența voinței politice pentru adoptarea lor este și mai puțin sigură.
Un alt domeniu de inacțiune este cel de transparentizare a licitațiilor publice și a privatizărilor, aducerea ordinei și transparenței în sistemul financiar-bancar, trecerea la cel puțin regulile Basel II în sistemul financiar-bancar. Un șir de proiecte de legi ar trebui elaborate, expertizate,  promovate și adoptate, iar probleme enorme și neîncrederea consumatorului deja a fost indusă pe mulți ani înainte și va plomba creșterea economică a țării. Cititorului îi rămâne să-și facă singur concluzia, dacă a existat până acum sau nu voință politică de a lupta cu corupția.
Politik.md: Putem vorbi despre faptul că societatea civilă a atins maturitatea și poate acționa prin colaborare, hotărât, pentru atingerea sigură a unui obiectiv? De ce a fost nevoie de o Alianță Anticorupție?
Olga Bîtcă: Suntem și noi un grup de inițiativă, neînregistrat oficial, dar fie separat pentru fiecare organizație cu specializarea sa. Dar mai ales cu eforturile unite, reușim mai bine să denunțăm, solicităm, recomandăm, să ne indignăm. Suntem astfel mai vizibili pentru opinia publică și cu o greutate mai mare pentru instituțiile de drept, în special. Acest grup de inițiativă al Alianței Anticorupție, precum și altele, reușesc să atingă multe din obiectivele propuse, dar după ani de eforturi depuse în atingerea lor, când interesul public va fi la el acasă în sectorul public, la sigur acești ani se vor scurta.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |