Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
INTERVIU // Octavian Țîcu, despre recensământ și provocările electoralelor din toamnă

Evenimentele de la sfârșitul acestei primăveri, cele din vară, dar și cele fierbinți din toamnă vor determina ca acest an să fie unul istoric crucial pentru țara noastră. Recensământul, semnarea Acordului de Asociere și alegerile din toamnă trezesc mai multe semne de întrebare din partea societății. Despre îngrijorările, riscurile și problemele ce pot apărea, reporterul Politik.md, Cristina Vlah, a discutat cu Doctorul în Istorie, Conferențiarul Universitar, Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Moldova, Octavian Țîcu.
Politik: Dle Țîcu, suntem în preajma recensământului din mai, rezultatele căruia vor fi publicate abia în toamnă, când avem preconizate alegeri parlamentare. După părerea Dvs va influența asta cumva desfășurarea sau rezultatul alegerilor?
Octavian Țîcu: Și da, și nu. Da, pentru că dihotomia român-moldovean va fi speculată de partidele politice și văd aici speculare în sens dublu sau chiar triplu. Unele partide vor accentua componenta moldovenistă a Rcensământului, mă refer la PCRM, PSRM și eventual undeva PDM. Alte partide vor accentua natura românistă a Recensământului, pentru că vom avea o creștere a celor care se declară români și vorbesc româna. Aici mă refer la PL, PNL și altele. Dar vor mai fi partide pragmatice, care vor specula ideea unui moldovenism civic, asta dacă ne referim la PLDM. Pentru că formularea în sine este o inițiativă a PLDM și scoaterea secțiunii legate de etnie este legată de clădirea acestei etnii civice.
De ce nu va influența. Pentru că la un moment dat lucrul ăsta poate fi relevant din motivul proiecției geopolitice a campaniei electorale, care vine. Adică vor conta aspectele externe ale opțiunilor, decât ceea ce ține de pronunțarea propriu-zisă a acestor calificative.
Politik: Recent Parlamentul European a adoptat o Rezoluție, prin care se recunoaște dreptul R. Moldova să ceară aderarea la UE, totodată recomandându-se semnarea Acordului de Asociere până în luna iulie. Cum credeți, care va fi reacția Rusiei și la ce să ne așteptăm?
Octavian Țîcu: Trebuie întâi să explicăm oamenilor, că UE a făcut o abatere de la  principiile sale și aici mă refer la Tratatul de la Maastricht, la principiile și criteriile de aderare, care au o componentă mult mai extinsă decât noi am fi îndeplinit-o. Această grabă a Uniunii Europene este explicată geopolitic și marja de toleranță a schimbărilor din R. Moldova e mult  mai mare decât în Europa de Est, unde negocierile și aderarea s-au efectuat la sânge, prin schimbări profunde și presiuni asupra clasei politice.
La noi lucrurile stau altfel, pentru că avem această dihotomie geopolitică, constituită istoric. Noi în Basarabia, timp de 500 de ani am avut de zeci de ori schimbări de regimuri politice, care au marcat profund această mentalitate. La noi campaniile electorale nu sunt axate pe idei, ideologii, ci pe opțiunea Est – Vest, care prevalează în retorica partidelor. Asta explică de ce UE a făcut o derogare de la principiul inițial stabilit. Ambițiile au fost mari, așteptările au fost mari, dar s-a ajuns la circumstanțe care în alte situații ar fi fost imposibile pentru noi. Deoarece nu îndeplinim niște chestiuni esențiale.
Politik: Adică nu este un merit al R. Moldova, ci am fost avantajați de evenimentele  de conjunctură?
Octavian Țîcu: Exact. Și decizia UE vine pentru a contracara ofertele alternative ale Rusiei, care nici nu trebuie să facă prea multe lucruri, să recunoaștem. Spre deosebire de UE și SUA, care au influențat mai puțin mentalitatea moldovenilor, Rusia a avut 100 de ani de țarism și 50 de ani de comunism, în care a putut transforma profund mentalitatea noastră și un atașament față de emanațiile imperiale. Aceasta generează niște găuri, care provoacă și acum dependența față de Federația Rusă.
Politik: Vă referiți la dependența energetică a R. Moldova față de Rusia?
Octavian Țîcu: Mă refer de pârghia transnistreană, la minorități, la biserică, presiune mediatică, mă refer la simbolica utilizată de 9 mai și multe alte lucruri, prin care încearcă să ne lege într-un spațiu istoric unic. Nu mai vorbesc de piața muncii și gazul, care sunt deja clasice. Toate astea demonstrează cât de proastă este calitatea politică a unei societăți, care gândește orientarea dintre Est și Vest în funcție de beneficii și oportunități, dar nu din sensul unei porniri firești de a fi european.
Politik: Să ne referim la campania electorală. Cum vedeți această campanie, va fi una sinceră, curată sau se vor folosi mijloace murdare?
Octavian Țîcu: Campania va fi axată pe o dezbatere clară geopolitică, determinată de sechelele trecutului, care au modelat schimbările de comportamente într-o generație sau două de oameni. Orientarea Est-Vest va fi una crucială și vom avea o confruntare între două grupări de partide, cele pro-europene și cele anti-europene. Se vor arunca pietre de o potrivă, de pe o parte – pe alta.
Îngrijorător însă este faptul că, datorită politicilor promovate, Coaliției pro-Europene îi va lipsi un argument forte: responsabilizarea PCRM pentru greșelile de până acum. Dacă în campaniile electorale anterioare puteai spune că în 8 ani PCRM a distrus și furat țara, acum au avut 5 ani de guvernare, în care trebuia să-și asume aceste lucruri. PCRM nu va ezita să folosească aceste acuzații legate de: contrabandiști, păpușari și împărțirea funcțiilor pentru oligarhi – ce dă foarte multă apă la moara comuniștilor și socialiștilor. Este un lucru într-adevăr îngrijorător.
Acordul de Asociere, regimul fără vize și Acordul de Comerț Liber vor fi principalele argumente pentru votarea partidelor pro-europene. Eu cred în capacitățile de mobilizare de ultim moment, pentru că noi suntem o societate, care am fost educați în regim totalitar și mentalitatea de mobilizare, axată pe ultimul moment. Problema alimentației, cea agrară, demonopolizarea multor instituții, reforma Justiției – toate acestea trebuie discutate pe larg în campania electorală, ca să dea cetățeanului senzația că se schimbă ceva prin dialog și angajamentul partidelor politice. Cu regret toate astea, vor fi puse așa, într-o anexă, pentru că va prevala „Ori noi, ori comuniștii” sau oferta „Ori Uniunea Europeană, ori Rusia”.
Politik: Ați menționat că cei de la guvernare vor trebui să răspundă pentru inacțiunile lor sau gafe. În acest context, care este șansa să avem o guvernare de centru-stânga, o eventuală coaliție PD-PCRM?
Octavian Țîcu:  Nu cred în posibilitatea întoarcerii Partidului Comuniștilor la guvernare. Este o perspectivă, dar mai avem și o perioadă de până la alegeri, care va fi definitorie. Actualele cele mai mari partide din Parlament: PD, PLDM, PCRM și PL - se vor regăsi. Recrearea Alianței de Guvernare este inevitabilă, în scopul contracarării comunismului. Este nevoie de o guvernare de consens, pentru că într-o democrație veritabilă, unde avem partide multiple și falii, care determină opțiuni politice clare, ar fi trebuit deja să avem capacitatea de negociere nu prin împărțirea funcțiilor așa cum s-a făcut până acum, ci din interesele fundamentale, dar și prin luarea în considerare a unor lucruri pe care le pedalează opoziția.
Dacă ne uităm cum este alcătuit bugetul și de unde vine suportul extern, cred că orice partid care va veni la conducere nu va putea neglija factorul european și angajamentul european. Pentru că asta presupune niște riscuri majore. Similar situației din Ucraina, s-ar îngusta marja de manevre economice dependente de investițiile europene și ar radicaliza o parte a societății, care se consideră europeană.
Politik: Dar pe cât de sinceri sunt politicienii, atunci când spun că vor integrare europeană?  Europa înseamnă lupta cu puterea oligarhică, lupta cu corupția la nivel înalt etc. Dacă orientarea pro-europeană nu este decât o umbrelă sub care se ascund alte intenții, decât cele europene?
Octavian Țîcu: Clasa politică nu prea își dorește integrare europeană, dar situația din Ucraina a schimbat profund percepția UE asupra elitelor, cu care negociază. Acum nu va mai exista marjă de toleranță, iar banii investiți în R. Moldova vor trebui cumva justificați, sunt bani enormi ai contribuabilului european, care necesită o anumită moralitate politică. Cei care s-au jucat cu ideea Uniunii Europene, vor trebui să plătească și o vor plăti, pentru că mesajul UE este foarte clar. Se observă în România, chiar dacă justiția română este pe undeva selectivă, dar atunci când se condamnă miniștri, premieri, judecători și alți conducători, atunci se vede într-o țară o anumită schimbare. Și lucrul ăsta generează o anumită încredere a societății în actul justiției.
Ceea ce acum se vehiculează cu anumite arestări este doar începutul unui traseu mai îndelungat. Pentru că și Filat, și Lupu, și Plahotniuc, și Diacov vor trebui să se întrebe unde vor să trăiască: într-un spațiu de securitate, unde vor trebui să dețină business legal, sau într-un mediu anarhic euroasiatic, unde vor pierde tot, pentru că nimeni nu le va tolera existența. Atunci proiectul european pare pentru clasa politică unul de viitor, pentru că va dori să conserve acest statut. Și plecarea lui Filat, și cea a lui Plahotniuc este un rezultat al presiunilor europene, pentru că altfel nu am fi avut acest lucru în condițiile unui marasm. Dar avem schimbarea guvernării prin venirea unor noi oameni, care nu mai sunt atât de expuși la acele acte.
Politik: Păi sunt exponenți ai liderilor, sunt adjuncți pe linie de partid...
Octavian Țîcu: Sunt, dar nu prea. Pentru că vedem frustrările liderilor, care nu mai sunt în prim plan. Dar ei vor cu tot dinadinsul să fie prezenți prin alte modalități, dar deja asupra lor există stigmate, care va face extrem de complicată revenirea celor doi, dar și a lui Marian Lupu. Venirea tinerilor în funcții de conducere a adus o schimbare de imagine guvernării, dar mai planează suspiciunea sforilor trase atunci când e vorba de exercitarea atribuțiilor. Pentru că mulți sunt dependenți de ceea ce se spune în cadrul partidului, iau în considerarea presiunile liderilor, dar astea sunt regulile de joc într-o democrație funcțională.
Politik: Dle Țîcu, eu vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă mai așteptăm pe la noi!
Octavian Țîcu: Și eu vă mulțumesc. Vă doresc multe succese în ceea ce faceți. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |