Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Femeia în Politică. Inna Șupac: Fiecare femeie trebuie promovată pentru profesionalismul său - și nu pentru că e femeie

„D-ra I. Șupac a reușit să se afirme în politică prin așa calități ca principialiatea, responsabilitatea și apărător aprig al drepturilor și libertăților omului. Trebuie de menționat, că dînsa luptă în continuu pentru adevărul istoric. Toate acestea, în comun cu farmecul ei de domnișoară, ne face pe noi în PCRM mai puternici.”     Artur Reșetnicov
Inna Șupac este născută la 9 februarie 1984 în Ucraina, în prezent domiciliată în Basarabeasca. A absolvit facultatea de Relații Internaționale la ULIM și Institutul European de Ştiinţe Politice, iar masteratul l-a făcut în Antropologie, Şcoala Antropologică Superioară din Moldova. În 2006 a devenit asistent second în Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova, iar din 2009 până în prezent este deputat în Parlamentul R. Moldova în fracțiunea Partidului Comuniștilor. Despre faptul cum a pășit în domeniul politic și ce a motivat-o precum și ce profesie ar alege în locul politicii, a discutat cu ea reporterul Politik.md, Cristina Vlah. 
Politik.md: D-șoară Șupac, cum ați decis să vă implicați în politică și dacă este cineva, care v-a motivat să o faceți?
Inna Șupac: Eu încă din școală am visat să lucrez în sfera diplomației și de asta am făcut facultatea de Relații Internaționale și Istorie la ULIM. Pe atunci, nu mă gândeam că voi ajunge în politică, pentru că aveam anumite stereotipuri legate de acest domeniu. Dar așa au fost circumstanţele încât, treptat, am început să mă implic în domeniul politic.Momentul de cotitură a fost în luna mai a anului 2006, cîndam fost nominalizată de către Consiliul rectorilor printre 5 cei mai buni studenți ai ţării, în cadrul concursului anual pentru Bursa de Merit. La evenimentul de decernare a medaliilor, a fost prezent și președintele ţării pe atunci, Vladimir Voronin. El a propus, ca cele 5 persoane, care au primit gradul I de burse, să lucreze în Aparatul președintelui. Așa eu am început să lucrez în Aparatul președintelui RM, în Direcţia politicilor interne. Tot în 2006, în baza unei invitaţii, mi-am făcut stagierea în Parlamentul European.
Eu sunt membru al Partidului Comuniștilor din 2005, iar în ianuarie 2007, am fost aleasă în calitate de președinte al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova. Fiind președinte al Organizatiei de Tineret a PCRM, am fost implicată în politicile de tineret și de educație.Împreună cu colegii, am elaborat şi realizat mai multe iniţiative pentru tineret. Printre altele, am fost printre cei care am propus dlui Voronin ideea declarării anului 2008 ca Anul Tineretului, ceea ce a fost acceptat şi promovat de d-l preşedinte. Astfel, datorită lucrului în echipă şi gradului înalt de încredere din partea conducerii partidului, în alegerile din 2009, am fost inclusă în lista candidaților pentru funcția de deputat.
Tot ce s-a întâmplat în viaţa mea până acum, e o experiență foarte bună pentru mine, şi sunt foarte recunoscătoare în primul rând dlui Vladimir Voronin care m-a făcut să cred în faptul, că nu legăturile şi cumătrismul decid totul în ţara noastră. La fiece întâlnire cu studenţii mă străduiesc, ca acest mesaj să ajungă la ei, ca ei să nu-și piardă optimismul și să încerce să schimbe ceva spre bine, rămânând în ţara natală, fără să plece peste hotare.
Politica i-a răpit timpul, când trebuia să fie mai mult cu familia
Politik.md: Cum a reacționat familia Dvs când ați făcut marele pas în politica R. Moldova?
Inna Șupac: Cei dragi au fost foarte mirați, când în 2007 am fost aleasă în calitate de președinte al Uniunii Tineretului Comuniștilor din Moldova. Mi-a telefonat atunci tatăl meu și era uimit că am fost aleasă în această funcție. Dar și atunci, când am fost inclusă în lista candidaţilor la funcția de deputaţi  în Parlament, pentru ei a fost pe neașteptate. Dar le mulțumesc părinților că au înțeles, că eu trebuie să justific încrederea partidului în mine și le mulțumesc pentru înțelegere, când veneam tot mai rar acasă. Le-a fost și lor greu, ca și fiecărui părinte de politician, în special când apar unele știri denigratoare la adresa copiilor lor. Ei m-au felicitat și mi-au spus să am grijă de mine.
Politik.md: Presupun că munca politică va ia majoritatea timpului și mai puțin timp acordați familiei și celor dragi. Cum reușiți să îmbinați aceste două lucruri?
Inna Șupac: De la început eram și eu curioasă cum voi face aceasta, pentru mine a fost ceva nou. Observam cum se descurcă femeile mai experimentate, pentru că PCRM promovează și a promovat mai multe femei în politică. Ceea ce vreau să spun este că fiecare persoană trebuie să aibă priorități, și să știe să divizeze munca de familie, atunci poate reuși.
Politik.md: Dar nu vă reproșați acest lucru, că multe colege de vârsta Dvs sunt căsătorite și au copiii, iar Dvs practic tot timpul îl acordați muncii?
Inna Șupac: De la început îmi puneam asemenea întrebări și mă gândeam: poate e mai bine să te implici în politică după ce vei fi deja căsătorită și vei naşte copii.Dar, mai târziu, am înțeles că nu este așa. Nu este corect să spui că: dacă ai soț și copii - deja poți să te implici în politică mai mult şi concomitent să acorzi familiei mai puţin timp. Una e să te măriți, dar alta e ca această uniune dintre femeie și bărbat să continue, fiindcă permanent trebuie să depui eforturi ca povestea de dragoste să continue pe tot parcursul al vieţii comune. Și nu contează dacă te implici în politică cu sau fără familie, oricum se depun eforturi și se stabilesc priorități. Este important ca munca să nu fie pe prim plan, și întotdeauna trebuie să ţii minte că sunt alături cei dragi, sunt părinții. Eu recunosc că am avut o perioadă, când munca a predominat atât de mult și rareori îmi vizitam părinții în Basarabeasca. Mi-a luat ceva timp, să înțeleg că trebuie să-mi fac timp pentru ei, dar totodată să fiu și un bun manager în agenda personală, ca să le reușesc pe toate. 
„Pentru ca să te impui în fața bărbaților, trebuie să demonstrezi profesionalism”
Politik.md: Când ați venit în partid, cum ați reușit să vă impuneți în fața bărbaților și cum reușiți și în prezent, pentru că la conducere tot mai mulți bărbați sunt?
Inna Șupac: În primul rând vreau să reamintesc că la noi președintele fracțiunii este o femeie - Maria Postoico. Partidul nostru încredințează această postură unei femei înțelepte, care e un bun manager. Eu, fiind o persoană deschisă, destul de comunicabilă, niciodată nu am simțit din partea colegilor o atitudine discriminatorie. Cred că în orice colectiv multe depind de conducere. Vladimir Voronin încredințează foarte multe lucruri anume femeilor, și nu datorită faptului că sunt femei, ci pentru că sunt profesioniste. Eu observ că la noi în partid, femeile sunt încurajate, ele într-adevăr sunt implicate în mai multe proiecte, dar în primul și în primul rând datorită calităților profesionale. Mie nu-mi plac discuții precum că, în politică, trebuie să fie un procentaj oarecare de femei, spre exemplu 50 la 50. Această practică trebuie să devină o regulă nescrisă și să reiasă din profesionalismul persoanei în cauză.
Politik.md: Dar oricum se observă că totuși mai avem restanțe la acest capitol. În Parlament sau în Guvern femeile sunt în minoritate. După părerea Dvs, de ce sunt atât de puține, nu-și doresc ele să se implice mai mult?
Inna Șupac: Consider că societatea noastră este încă în perioada de tranzițietotodată, practic, am depășit pragul unei societăți conservatoare, când se considera că locul femeii este în altă parte decât în politică, proces decizional, business sau economie. Treptat, se observă tot mai multe cazuri când femeile reușesc, în primul rând în sfera businesului. Tot mai multe posturi de manager sau directori sunt ocupate anume de femei și asta demonstrează că femeile pot reuși. Este o cheie de success, fiindcă dacă o femeie nu este încrezută în puterile sale, nu va reuși. Dar dacă o femeie este activă, vine cu mai multe propuneri și este specialist într-un domeniu, atunci și bărbații o privesc altfel. Trebuie ruinate stereotipurile că femeia trebuie să stea doar acasă și să gătească. Da, trebuie și asta, dar nu numai. Trebuie să precizez, că dacă o femeie se simte confortabil acasă, așteptând soțul - atunci bravo ei! Dar dacă femeia vrea să facă ceva mai mult, atunci nu are decât s-o facă. Dar revenind la cele spuse de Dvs, din păcate, se observă că predomină interesele personale.
Politik.md: Interese personale ale cui?
Inna Șupac: Ale factorilor de decizie. Pentru că deseori, în loc să fie promovată o persoană pentru calitățile sale, conducerea unor partide își creează o castă oligarhică, care decide cine trebuie să fie inclus pe listele electorale. Și, când se fac listele, se aleg businessmani, prieteni, oameni ascultători, sau pur şi simplu cei, care au plătit pentru acest loc mai mulţi bani. Astfel se poate explica faptul, că avem puține femei în Guvern și Parlament. Dar vreau să spun, că la noi în partid, când discutăm la Comitetul Central al Partidului (unde sunt membru și eu) despre această listă, pot apărea unele divergențe. În timpul discuţiilor,pot fi expuse diferite păreri despre profesionalismul persoanei în cauză, dar  niciodată nu se exclude sau se include cineva în listă - pentru că ar fi femeie.
Între politică și pasiuni
Politik.md: Ați menționat, că încă de pe băncile studenției ați devenit membru de partid și v-ați implicat în politică. Dar dacă nu ar fi politica, ce ocupație ați fi avut acum?
Inna Șupac: Un alt domeniu, care mă interesează destul de mult, este domeniul jurnalismului. La moment scriu pe blogul meu personal, mai scriu pentru unele publicații și ziare, și îmi pare bine că sora mea mai mică a ales totuși acest domeniu. Mai am și un alt domeniu, în care aş dori să mă implic – cercetarea ştiinţifică. Sper într-un timp oarecare să fac doctoratul, să cercetez unul din domeniile de care sunt cointeresată. Primul domeniu ar fi falsificarea istoriei, în politica de stat în Republica Moldova după anul 2009. Eu și colegii din asociaţia obştească “Moldova fără nazism” , pe care o conduc, am făcut deja mai multe analize ale manualelor de istorie publicate la noi, inclusiv şi abordarea Holocaustului în Moldova. Un alt domeniu, de care sunt interesată, este modernizarea Chinei comuniste. China este o țară care mă pasionează, am vizitat-o în 2011 într-o delegaţie de partid, de cîteva luni am început să merg și la cursurile de chineză în Chişinău.
Femei puternice, femei model din domeniul politic
Politik.md: Dacă e să revenim un pic la actualul Parlament. Cine din femei, după părerea Dvs sunt active, dar care nu fac parte din fracțiunea Dvs?
Inna Șupac: Mai multe femei sunt active în domeniul, pe care le cunosc mai bine. Dacă e să vorbim la capitolul inițiative legislative, chiar dacă majoritatea le consider neconstituționale, cred că lider la inițative din partea alianţei de guvernare este Corina Fusu. Scopul mai multor iniţiative ale ei în mediul audio-vizualului din R. Moldova este privarea opoziției de acces la mass-media. Îmi pare rău, că dna Fusu nu înţelege că aceste legi, vre-o dată, vor fi ca un bumerang împotriva propriului său partid.Pot să mai menţionez și de Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului, care e destul de activă în domeniul social, cu toate că, spre regret, iniţiativele ei nu îndeplinesc promisiunile electorale ale partidului, din care face parte.
Politik.md: Dar din politica mondială, cine din femeile politicii mondiale v-a impresionat cel mai mult?
Inna Șupac: Din politica mondială m-a impresionat Indira Gandhi, primul ministru al Indiei, care a fost împușcată pentru activitatea sa politică. De asemenea, o admir enorm și activitatea Maicii Teresa, care a făcut foarte multe lucruri bune pentru cei nevoiași.
D-șoară Inna Șupac, vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă doresc cât mai multe proiecte reușite și succese în activitatea Dvs. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |