Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Președintele Emmanuel Macron propune crearea unei adevărate Europe a apărării

agerpres.ro
Foto: agerpres.ro
Președintele francez Emmanuel Macron a propus marți - într-un discurs susținut la Universitatea Sorbona, în care și-a expus propria viziune asupra reformării Uniunii Europene, crearea unei veritabile "Europe a apărării", pentru ca la orizontul anului 2020 Uniunea Europeană să dispună de o "forță de intervenție comună" - o formă a armatei europene - precum și un buget comun de apărare și o "doctrină comună de acțiune", relatează France Press, notează agerpres.ro.

 

El dorește de asemenea "înființarea cât mai rapidă a Fondului european de apărare" și punerea în aplicare a unei "cooperări structurate permanente" pentru a se lua rapid decizii militare comune.

 

Macron a propus ca acestea să fie completate de o "inițiativă de intervenție europeană" care ar permite o mai bună integrare a forțelor armate în toate etapele.

 

Pentru o mai bună combatere a terorismului, președintele francez dorește crearea unei "Academii europene de informații", precum și a unui parchet european pentru terorismul transfrontalier.

 

În special, în cazul dezastrelor naturale, el a propus crearea unei "forțe comune de protecție civilă".

 

Pentru controlul frontierelor și o mai bună gestionare a migrației, Europa ar trebui să se doteze, potrivit lui, cu un Oficiu european de azil, care să accelereze și să armonizeze procedurile (fișiere interconectate, documente de identitate biometrice securizate).

 

Macron a pledat de asemenea să se stabilească treptat o poliție la frontierele europene, care să "garanteze o gestionare riguroasă a frontierelor și să asigure plecarea celor care nu pot rămâne".

 

Multe dintre aceste propuneri nu sunt noi și se referă la programe deja în curs de aplicare. De exemplu, există în UE o forță comună de intervenție rapidă de peste zece ani: "grupuri de luptă" multinaționale ale UE, care din cauza greutăților administrative și a dezacordurilor asupra finanțării activității lor, nu au fost niciodată desfășurate de către Uniunea Europeană.

 

Printre proiectele la care se lucrează de un an pentru îmbunătățirea UE în materie de apărare este tocmai faptul de a face aceste grupuri de luptă mai ușor de implementat.

 

Ideea unei adevărate agenții europene de azil, EU Asylum Agency, cu puteri extinse, constituie obiectul unor discuții europene de peste un an.

 

UE a lansat din octombrie 2016 un corp european de polițiști de frontieră și gardieni de coastă în jurul agenției europene Frontex.

 

Uniunea Europeană a prevăzut de asemenea crearea unui parchet european, dar specializat doar pe lupta împotriva fraudelor la bugetul european și la TVA-ul transfrontalier.Propunerea lui Emmanuel Macron de a include terorismul transfrontalier în aria sa de competențe reia o propunere care figura în discursul asupra Stării Uniunii al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în urmă cu două săptămâni. 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |