Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ Unele zone s-ar putea încălzi cu 6-8°C până în 2100, un dezastru pentru Asia-Pacific

agerpres.ro
Foto: agerpres.ro
Schimbările climatice vor determina creșterea rapidă a temperaturilor, intensificarea fenomenelor extreme, căderi neobișnuite de precipitații, reducerea recoltelor și o prăbușire a populației de corali în zona Asia-Pacific, toate acestea ca urmare a eșuării punerii în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, au anunțat vineri oamenii de știință catalogând aceste provocări drept unele "fără precedent", conform Fundației Thomson Reuters, notează agerpres.ro
.
Viitorul în ceea ce privește dezvoltarea și securitatea regiunii Asia-Pacific — ca și bunăstarea a sute de milioane de oameni — sunt în joc, se arată într-un raport emis de Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) și Institutul Potsdam de Cercetare a Impactului Schimbărilor Climatice (PIK). "Țările din Asia și Pacific se confruntă cu cel mai mare risc de prăbușire în sărăcie profundă — și dezastru — dacă atenuarea și eforturile de adaptare (la schimbările climatice) nu sunt implementate rapid și cu strictețe", potrivit lui Bambang Susantono, vicepreședinte pentru dezvoltare sustenabilă în cadrul ADB.
 
Prin Acordul de la Paris, un document de referință încheiat în 2015 și care a intrat în vigoare în noiembrie anul trecut, se intenționează limitarea creșterii temperaturilor la nivel mondial sub 2 grade Celsius față de valorile din perioada pre-industrială.
 
Pentru ca acest deziderat să fie atins, sunt necesare măsuri mai rapide și mai agresive, se precizează în raport. Dacă lumea continuă să emită gaze cu efect de seră care încălzesc planeta la același nivel ca în prezent, temperatura medie pe glob va crește cu peste 4 grade Celsius până la sfârșitul secolului, și chiar cu 6 grade Celsius în unele zone din regiunea Asia-Pacific.
 
Țări precum Tadjikistan, Afganistan, Pakistan și nord-vestul Chinei s-ar putea confrunta cu un climat chiar și mai fierbinte, cu o creștere a temperaturilor de 8 grade Celsius, se mai arată în document. Acest lucru va cauza schimbări drastice asupra climei regiunii, a biodiversității, agriculturii și domeniului pescuitului și va determina totodată migrații în regiunile care vor deveni din ce în ce mai puțin locuibile.
 
"Un astfel de scenariu ar putea constitui chiar o amenințare existențială în anumite țări din regiune și ar putea distruge orice speranță de a atinge un nivel de dezvoltare sustenabilă și favorabilă incluziunii", mai indică ADB în comunicat.
 
În zona Asia-Pacific trăiesc două treimi din populația lumii și aici se află nouă din cele 15 țări listate ca fiind cele mai vulnerabile la dezastre naturale.
 
Milioane de persoane din Asia de Sud sunt deja afectate de creșterea temperaturilor și în ciuda creșterii economice impresionante cifrele Organizației Națiunilor Unite arată că unul din zece asiatici încă trăiește în condiții de sărăcie extremă.
 
Investițiile în direcția mutării rapide a economiei din Asia pe calea emisiilor scăzute de gaze cu efect de seră trebuie să fie o prioritate deoarece deceniul care vine este crucial pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, se menționează în raport.
Continuare articol aici
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |