Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Declarația Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, în numele UE, cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei, 3 mai 2016

 Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Libertății Presei. La aniversarea a 25 de ani de la Declarația de la Windhoek, UE dorește să reamintească principiul conform căruia „crearea, menținerea și promovarea unei prese independente, pluraliste și libere sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea democrației la nivel național și pentru dezvoltarea economică”.

Dreptul la libertatea de opinie și de exprimare include libertatea de a căuta, de a primi și de a comunica informații. Acest drept este un element esențial al guvernanței democratice și al dezvoltării. Cetățenii trebuie să fie informați pe deplin pentru a-și putea forma o opinie și pentru a participa la procesul decizional care le afectează viața. Libertatea de informare contribuie, de asemenea, la o mai bună guvernanță, deoarece sporește transparența în afacerile publice și poate fi utilizată ca un instrument de responsabilizare a guvernelor pentru acțiunile lor, în special în cazul în care accesul la informații are ca rezultat dezvăluirea unor încălcări ale drepturilor omului sau a unor practici de corupție.

Asigurarea accesului la informații poate servi la promovarea justiției și a măsurilor reparatorii, în special după perioade de încălcări grave ale drepturilor omului.

UE se angajează să continue promovarea și protejarea libertății de opinie și de exprimare la nivel mondial, nu numai offline, ci și în legătură cu spațiul cibernetic și cu alte tehnologii ale informației și comunicațiilor, fapt subliniat prin adoptarea, în 2014, a Orientărilor UE în domeniul drepturilor omului privind libertatea de exprimare online și offline.

UE condamnă nivelul tot mai ridicat de intimidare și violență cu care se confruntă jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului, actorii din domeniul mass-mediei și alte persoane în numeroase țări din întreaga lume atunci când își exercită dreptul la libertatea de opinie și de exprimare online și offline.

Pe lângă combaterea violenței directe, UE este decisă să lupte atât împotriva legilor sau a practicilor care impun cenzura, încurajează autocenzura sau prevăd sancțiuni legale, inclusiv sancțiuni penale, financiare și administrative, cât și împotriva abuzului de putere de piață și a condițiilor economice precare.

UE își reafirmă hotărârea de a promova și de a sprijini libertatea de opinie și de exprimare ca drepturi care trebuie exercitate oriunde și de către oricine, pe baza principiilor egalității, nediscriminării și universalității, prin orice mijloace de comunicare și fără a ține seama de frontiere.

Acesta este dreptul dumneavoastră!

 

Turcia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei*, Muntenegru*, Serbia* și Albania*, țări candidate, Bosnia și Herțegovina, țară din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențială țară candidată, Liechtenstein și Norvegia, țări AELS membre ale Spațiului Economic European, precum și Ucraina, Republica Moldova, Armenia și Georgia se aliniază prezentei declarații.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |