Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Tot mai mulți moldoveni achită cu cardul. Pondere RECORD în totalul tranzacțiilor

Plățile cu cardurile emise în Republica Moldova efectuate în țară s-au majorat, în primul trimestru 2019, cu circa 50 la sută față de perioada similară anului precedent și au atins o pondere record de 16,8 la sută din totalul tranzacțiilor, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

 

Este al nouălea an consecutiv în care plățile cu instrumente de plată electronică în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii cresc puternic, cu mult peste media pieței. Moldovenii au făcut cumpărături în țară şi au achitat servicii la POS terminale în valoare totală de 2,35 miliarde de lei, față de 61 milioane de lei, acum zece ani, în 2009.

Fiecare a doua operațiune cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară au reprezentat-o plățile fără numerar. Zilnic au fost efectuate peste 87 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături.

”Volumul plăților cu cardul efectuate de moldoveni se dublează la fiecare doi ani. În aceste condiții, este necesar să fie creat, de urgență, un sistem național de plăți”, este de părere economistul Veaceslav Ioniță.

El afirmă că până în 2016 au dominat plățile cu cardul efectuate de moldoveni peste hotarele țării, iar în ultimii trei ani, datorită faptului că plățile cu cardul în Moldova cresc de 1,5-2 ori mai rapid decât cele realizate peste hotarele țării, deja de doi ani plățile din interiorul țării le depășesc pe cele din străinătate. În aceste condiții este inoportun achitarea unor comisioane spre Sisteme de peste hotarele țării în condițiile în care deja 60% din tranzacții sunt în interiorul țării. Astfel, toate cardurile bancare emise de băncile din Republica Moldova trebuie să aibă două sisteme de plăți: cel național – pentru achitările cu cardul în interiorul Moldovei – și unul din sistemele internaționale pentru achitările cu cardul peste hotarele țării.

Creșterea impresionantă a achitărilor cu instrumente de plată electronică este determinată și de dezvoltarea infrastructurii. Un număr de 18 419 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,9 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul primului trimestru. La finele lunii martie a anului trecut existau 16 813 POS terminale.

Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate și-au menținut tendințele din ultimii ani, o creștere relativ mai puternică a valorii operațiunilor și o pondere înaltă a plăților fără numerar. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești au constituit în primul trimestru 1,6 miliarde de lei, iar aproape 90 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.

Ultimele statistici confirmă estimările economiștilor, valoarea achitărilor cu cardurile emise în Republica Moldova în țară au depășit în primul trimestru al acestui an tranzacțiile efectuate de moldoveni peste hotare cu peste 900 milioane de lei.

Potrivit BNM, valoarea totală a operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în țară în ianuarie-martie 2019 au depășit 13,98 miliarde de lei, cu 2,5 miliarde peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova în ianuarie-martie a acestui an circa 1,7 miliarde de lei, față de 1,56 miliarde în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Veniturile pe cardurile emise în țară ale moldovenilor se vor cifra, în anul 2019, la 67 miliarde de lei și, pentru prima dată vor depăși încasările cash. Acum zece ani, încasările cetățenilor pe cardurile bancare aveau o pondere de 25 la sută în raport cu veniturile în numerar, iar în prezent acestea ajung la jumătate din totalul veniturilor încasate de moldoveni, în special salariale, aprecia anterior economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |