Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Republica Moldova și Ucraina tind să-și îmbunătățească relațiile comercial-economice

mec.gov.md
Foto: mec.gov.md
După o pauză de cinci ani, Republica Moldova și Ucraina tind să-și îmbunătățească
relațiile comercial-economice. În acest sens, co-președinții Comisiei moldo-ucrainene de colaborare comercial-economică, viceprim-ministru, ministru al Economiei, Octavian Calmîc, și prim-viceprim-ministru al Ucrainei, ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv au discutat ieri, 15 noiembrie, la Chișinău, în cadrul unei ședințe în format extins despre problemele existente dintre cele două state, au identificat soluții de reglementare ale acestora, precum și posibilitățile inițierii unor proiecte bilaterale, informează Politik.md.
În cadrul ședinței au fost discutate mai multe aspecte din domeniul economic, transportului, infrastructurii, mediu, sectorul energetic și cel agroalimentar, proprietății publice, etc. În context, părțile au convenit asupra majorării volumelor de comerț dintre două state, precum și neadmiterea introducerii măsurilor de restricție asupra importului/exportului de mărfuri, se precizează într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Octavian Calmâc a menționat că restricțiile asupra importului unor mărfuri din Ucraina, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.576 din luna mai 2016 sunt valabile doar până la 31 decembrie curent, iar adoptarea în viitor a unor măsuri de protecție a pieței interne și producătorilor autohtoni se va face de autoritățile de la Chișinău în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului.
Astfel, oficialul ucrainean a informat despre ajustarea legislației naționale la standardele internaționale, fapt ce va simplifica procedurile de export în Ucraina a mai multor categorii de mărfuri, inclusiv a cimentului.
Totodată, membrii delegațiilor au convenit asupra semnării unui șir de acte normative privind liberalizarea relațiilor bilaterale în domeniul transportului auto și avia, punerea în funcțiune în timpul apropiat a podului Unguri-Bronnița, inclusiv prin crearea unui post vamal comun, ținând cont de experiența pozitivă în acest domeniu, etc. Părțile au examinat și posibilitatea relansării circulației trenurilor pe segmentul de cale ferată Basarabeasca – Berezino.
În cadrul ședinței, partea ucraineană și-a reiterat disponibilitatea de reluare a livrărilor de energie electrică către Republica Moldova în baza contractelor semnate cu agenții economici din țara noastră, precum și realizarea unor proiecte comune atât pe segmentul energetic, cât și cel al gazelor naturale.
Delegațiile au abordat și problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk, situația ecologică din regiunea dată, creată în urma exploatării acestui nod, precum și alte chestiuni bilaterale. În context, s-a decis ca începând cu luna februarie 2017 grupurile de experți să-și relanseze activitatea, ca până la finele anului viitor, să fie semnate acordurile interguvernamentale care reglementează toate aspectele funcționării acestui Complex.

La finele reuniunii s-a  stabilit că ședința Comisiei moldo-ucrainene de colaborare comercial-economică va fi organizată pe parcursul anului 2017 la Kiev.  

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |