Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Proiectul Bugetului pentru 2017 a fost aprobat

ziarulfinanciar.ro
Foto: ziarulfinanciar.ro
Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, proiectul Legii bugetului pentru 2017. Documentul presupune un echilibru între stabilitatea finanţelor publice şi creşterea economică, se arată într-un comunicat al 
Ministerului Finanțelor, comunică Politik.md.
Potrivit sursei, bugetul pentru anul 2017 este fundamentat pe o creştere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 10% şi a importurilor de 9%, fiind luate în considerare, de asemenea, priorităţile de politici publice ale Guvernului şi prevederile acordurilor de finanţare cu partenerii de dezvoltare. 
Proiectul prevede o creştere a veniturilor de 10,8% până la 32,8 mld. lei. Acumulările cele mai mari la bugetul de stat vor fi realizate din contul încasărilor din impozite şi taxe, intrările de granturi şi impactul măsurilor fiscale. Cheltuielile din bugetul de stat sunt planificate la nivelul de 36,9 mld. lei, cu 9% mai mult faţă de bugetul de stat aprobat pentru 2016. Creşterea cheltuielilor se bazează pe majorările salariale prevăzute, cheltuielile adiţionale reformelor şi stingerea datoriei de stat. Deficitul bugetar va atinge cota de 4,15 mld. lei, care va fi finanţat, preponderent, din sursele externe.
Pentru realizarea proiectelor cu finanţare externă în proiectul bugetului de stat se prevăd cheltuieli în volum total de 2 735,5 mil. lei. În anul 2017 vor derula circa 73 proiecte, dintre care cele mai importante sunt programul de susţinere în sectorul drumurilor, programe de dezvoltare a infrastructurii în agricultură şi construcţia locuinţelor pentru persoanele defavorizate.
În învăţământ vor fi renovate 21 de şcoli şi 40 de instituţii preşcolare, renovate şi dotate 12 centre de excelenţă din învăţământul profesional tehnic, majorate bursele pentru 36 mii de elevi şi studenţi. Documentul prevede indexarea pensiilor de asigurări sociale cu 6,8%, majorarea mărimii indemnizaţiei unice la naşterea copilului, dublarea indemnizaţiei pentru tineri specialişti şi indexarea burselor la rata inflaţiei.
De asemenea, vor fi majorate salariile pentru funcţionari publici, judecători, procurori. Totodată, salariile pentru angajaţii Serviciului Fiscal şi Vamal se vor dubla, în scopul asigurării unei administrări mai eficiente a încasărilor la bugetul public naţional şi eliminarea factorului coruptibil.
Datoria de stat în 2017 va constitui 60,8 mld. lei, în creştere cu 12,8%.  Datoria de stat externă va constitui 1,89 mld. dolari cu o majorare de 19,7%.
Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017 urmează să fie transmis spre examinare Parlamentului.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |