Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Misiunea FMI. Ce s-a discutat despre măsurile fiscale

Președintele țării, Igor Dodon, a avut marți, 8 octombrie, o întrevedere cu Misiunea FMI, aflată în Republica Moldova pentru a evalua procesul de planificare bugetară pentru anul 2020 și a discuta perspectivele colaborării după finalizarea programului actual, după martie 2020, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului a fost informat despre modul în care au derulat discuțiile misiunii cu instituțiile guvernamentale. Igor Dodon a exprimat poziția Președinției vis-a-vis de principalele aspecte ale colaborării țării cu această organizație financiară internațională.

Șeful statului a reiterat disponibilitatea conducerii țării de a continua colaborarea cu FMI după expirarea programului actual, în cazul agreării unor condiții menite să asigure o dezvoltare economică robustă, sporirea nivelului de protecție socială a populației și consolidarea reală a sistemului finanțelor publice.

"Republica Moldova are nevoie de suport financiar din partea partenerilor tradiționali, va explora posibilitățile de extindere a geografiei potențialilor donatori instituționali sau bilaterali, dar accentul principal va fi pus pe politicile interne de dezvoltare economică, de extindere a bazei fiscale și sporire a atractivității investiționale, reieșind din interesul național al țării", a menționat șeful statului.

În context, Președintele țării a informat membrii echipei FMI despre intenția de a lansa, în următoarea perioadă, un pachet de măsuri cu caracter economic, menite să contribuie la creșterea economică a țării. Totodată, Igor Dodon a reiterat rezervele față de unele măsuri cu caracter fiscal promovate în cadrul programului existent. "În special, este vorba de modificările legislației fiscale în privința sectorului HORECA, care în opinia noastră pot afecta perspectivele de dezvoltare a unei ramuri strategice pentru Republica Moldova – turismul. Suntem de opinia că măsurile adoptate în acest sens trebuie revăzute fără a afecta relațiile cu FMI, Guvernul și echipa urmând să discute acest subiect în continuare. Totodată, în scurt timp va fi lansat un set de inițiative menite să contribuie la dezvoltarea acestui sector important", a specificat Igor Dodon.

De asemenea, șeful statului a informat echipa FMI și despre proiectele sociale înaintate recent de instituția prezidențială. În special, Igor Dodon a vorbit despre indexarea de două ori pe an a pensiilor, despre asigurarea unei perioade garantate de primire a pensiei și despre extinderea numărului beneficiarilor de ajutor în perioada rece a anului. Președintele țării a subliniat că aceste proiecte sunt promovate actualmente în Parlament, fiind unanim susținute de deputați în marea majoritate a comisiilor parlamentare, iar intenția de a asigura un nivel mai sporit de protecție socială celor mai vulnerabile categorii de populație a fost susținută de reprezentanții FMI.

În final, Igor Dodon a reiterat poziția fermă de a nu admite majorări de impozite și tarife, or aceste acțiuni descurajează creșterea economică, contribuie la exodul populației din țară și nu aduc efectele pozitive scontate.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |