În continuare, sunt prezentate pierderile înregistrate de producători pentru fiecare specie:

Specia cais:

Pierderile în o bună parte din livezi sunt de 100%. Astfel, proprietarii acestora nu mai pot miza pe recolte în acest an.

„Livezile cu soiuri ce s-au dovedit a fi rezistente şi plantaţiile amplasate la altitudinea înaltă au fost salvate. Într-o livadă ce include 11 soiuri de cais, doar două mai au circa 50% din flori ce nu au fost afectate, vorbim de soiurile Kyoto şi Farallia. În rest, florile au fost compromise în proporţie de aproape 100%, mai ales în regiunea de nord”, a menţionat pentru agrobiznes.md Sergiu Popa, expert în pomicultură.

Potrivit datelor colectate de expert, majoritatea fermierilor au pierderi de 100% în livezile de cais, iar în zona de centru unii producători ale căror livezi sunt amplasate pe versanţi superiori mai pot spera la recoltă. Organele florale ale soiurilor precum Krasnoşciokii şi Nadejda sunt 100% afectate de îngheţ.

Specia Prun:

Chiar dacă specia nu era în fenofaza de înflorire în perioada în care au fost înregistrate îngheţuri, în zona de centru livezile au fost grav afectate, în o bună parte din ele pagubele fiind de 100%.

„O bună parte din producători au anunţat despre pierderi de 100%. Totodată, şi în livezile pe care le monitorizez am înregistrat pierderi de 100%. Pe de altă parte, în unele regiuni pomii au fost mai puţin afectaţi, în proporţie de circa 50%. Acest lucru se explică prin faptul că intensitatea îngheţurilor a fost diversă, fiind diferite valuri de frig”, adăugat expertul.

În livezile monitorizate de expert, varietatea de prun chino-japonez a fost afectată în proporţie de 100% (soiurile Angeleno, Black Amber, Friar).

Specia măr

Chiar dacă speciile sămânţoase, datorită faptului că înfloresc mai târziu, se consideră a fi mai rezistente la temperaturile reduse au fost şi ele afectate.

„Soiurile timpurii de măr sunt în proporţie de până la 100% afectate în zona de centru. În zona de nord situaţia este puţin mai bună, deoarece pomii în acea regiune înfloresc relativ mai târziu şi se aflau într-o fază ce are o rezistenţă mai bună la îngheţ. Soiurile târzii sunt mai puţin afectate”, a conchis expertul.