Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Ministerul Finanțelor va beneficia de un instrument electronic pentru analiza și monitorizarea achizițiilor publice

deschide.md
Foto: deschide.md
Încă o instituție și-a anunțat sprijinul pentru reforma sistemului de achiziții publice din Moldova, demarată anul trecut. Fondul regional de investiții, Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) s-a alăturat altor donatori, precum BERD și Delegația UE, care ajută țara noastră la implementarea unui sistem electronic eficient de achiziții publice, transmite Politik.md.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor se precizează că WNISEF va acoperi toate cheltuielile de finanțare și va transmite gratuit Ministerului Finanțelor un program inovator – modulul electronic Business Intelligence (BI) care va asigura accesul  deplin la informațiile de interes public și va genera rapoarte referitor la procedurile de achiziții publice efectuate prin noul sistem MTender. De asemenea, instrumentul propus de Fond va integra și datele pe anii precedenți care sunt disponibile la Agenția de Achiziții Publice. Respectiv, autoritățile contractante și societatea civilă vor utiliza analize comparative pe sistem.

”Instrumentul va îmbunătăți capacitatea societății civile de a monitoriza cum funcționează noul sistem electronic de achiziții publice, MTender. Ministerul Finanțelor, la rândul său, va folosi experiența ONG-urilor pentru crearea unor rapoarte interactive și pe înțelesul publicului”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Modulul de BI este un suport real pentru Ministerul Finanțelor pentru luarea de decizii și ajustări a politicilor în domeniul achizițiilor publice, întrucât instrumentul oferă și avertizări referitor la trenduri și probleme de sistem.

Ministerul Finanțelor, WNISEF, BERD și alte 7 ONG-uri au semnat astăzi, 7 septembrie, un Memorandum privind cooperarea în implementarea în RM a unui sistem transparent și eficient de achiziții publice, iar semnatarii și-au asumat să contribuie la dezvoltarea instrumentului de Business Intelligence și, respectiv, a sistemului electronic MTender.

”Succesul reformei achizițiilor publice se bazează pe triunghiul cooperării: stat, mediul de business și societatea civilă. Cel mai bun exemplu al unei astfel de sinergii am asistat-o în Ucraina și credem că MTender în Moldova va prezenta rezultate la fel de bune”, a spus managerul de program Dezvoltare economică locală WNISEF, Irina Ozymok în cadrul conferinței comune desfășurate la Chișinău.

Reamintim că reforma sistemului de achiziții publice în Moldova a fost anunțată în 2016. Începând cu ianuarie 2017, demarează un program-pilot de achiziții electronice, MTender, care contribuie la creșterea semnificativă a transparenței și a concurenței. La moment, programul testează procurările cu valoare micro, în câteva luni în sistem vor fi introduse și procedurile de valoare mică, iar din 2018 va fi aplicat pe întreg spectrul de achiziții publice.

Achizițiile electronice sunt parte a reformei sistemului de achiziții publice. Introducerea acestora este prevăzută și în Strategia de dezvoltare a sistemului de achiziții publice pentru anii 2016-2020 și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Western  Union Enterprise Fund (WNISEF) este un fond regional de investiții cu mai mult de două decenii experiență de succes. Fondul este finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID), portofoliul său constituie circa 150 mil. dolari. Este pionier în Ucraina și Republica Moldova. WNISEF finanțează programe inovatoare, orientate spre reforme cu impact major asupra populației.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |