Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
MEI: Până la finele anului curent, în zonele economice libere vor fi atrase investiții de circa 115 milioane USD

mec.gov.md
Foto: mec.gov.md
Până la finele anului curent volumul investițiilor atrase în Zonele Economice Libere (ZEL) va depăși suma de 115 milioane USD, iar în următorii doi ani, în rezultatul atragerii unor proiecte investiționale noi, această sumă va crește încă cu circa 280 milioane USD. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei conferințe de presă privind activitatea ZEL în 9 luni ale anului current, transmite Politik.md.

 

Creșterea volumului investițiilor în următorii doi ani se așteaptă în rezultatul lansării proiectelor investiționale în ZEL ”Bălți” de circa 250 milioane USD, ZAL PP ”Valkaneș„ (subzona Comrat) de circa 10 milioane USD, ZAL PP ”Taraclia„ – 4 milioane USD și ZAL PP ”Otaci-Business„ - circa 15 mil. dolari SUA, potrivit unui comunicat de presă al MEI.  

Octavian Calmîc a accentuat că în scopul eficientizării activității zonelor economice libere, pe parcursul ultimului an Guvernul și Ministerul Economiei și Infrastructurii au întreprins un șir de măsuri de reformare și modernizare a acestora, inclusiv selectarea, prin concurs, a noilor administratori în toate cele 7 zone economice, elaborarea conceptelor de dezvoltare pe termen mediu pentru fiecare ZEL, activitățile administrațiilor legate de identificarea noilor investitori și promovarea exporturilor din zonele libere au început să se efectueze în corelare cu planurile de activitate ale MIEPO și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

 

Referindu-se la numărul angajaților rezidenților în ZEL-uri, vicepremierul Calmîc a menționat că la 1 octombrie curent, numărul acestora constituia 10,8 mii persoane, majorându-se cu 63,3% în comparație cu perioada similară 2016, iar către sfârșitul anului curent cifră va crește până la 12,3 mii persoane. ”În același timp, ca urmare a realizării unor noi proiecte investiționale, prognozăm ca în următorii 2 ani numărul angajaților în cadrul zonelor economice libere să se dubleze, depășind 24 mii persoane, dintre peste 10 mii în ZEL ”Bălți”, circa 2000 ZAL PP ”Valkaneș” și peste 300 de persoane la ”Otaci-Business”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

Oficialul a mai accentuat că volumul vânzărilor nete ale producției industriale (în prețuri curente) în total pe zonele economice libere, în 9 luni ale anului curent, s-a majorat cu 15,1% față de anul precedent şi a constituit 3686 milioane lei. ”Potrivit estimărilor administrațiilor zonelor libere, volumul producției industriale în anul 2017 va constitui circa 5,1 miliarde lei, comparativ cu 4,5 miliarde în 2016. Practic toată producția fabricată în zonele economice libere este destinată exportului”, a spus vicepremierul Calmîc.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |