Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Interviu cu prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Vladimir Munteanu

  

La sfârşitul lunii decembrie, conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Consiliul de Directori Executivi ar putea aproba cea de-a doua evaluare a Programului cu Republica Moldova. Dacă acest lucru se va întâmpla, ţara noastră va avea acces la aproximativ 22 de milioane de dolari.

 Despre acest lucru, dar şi despre pronosticul evoluţei inflaţiei până la sfârşitul anului, cine influenţează aprecierea leului faţă de principalele valute de referinţă, s-a referit, în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Mesager Stop-Cadru”, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu.

 

În această toamnă, experţiii FMI au fost în două vizite de documentare în ţara noastră.  Există deja un proiect de Memorandum sau încă mai sunt condiţii neîndeplinite? Pe ce aspecte s-a insistat, în mod special, şi care sunt restanţele?   
 
- Într-adevăr, Misiunea de evaluare a FMI din luna octombrie a fost precedată de o misiune de lucru a Fondului Monetar. În primul rând au fost evaluate progresele programului și, în al doilea rând, au fost evaluate politicile macroeconomice și financiare. Este un proces prin care țările membre trec în fiecare an, iar țările ce au program cu FMI au aceste consultări o dată la 24 de luni. Misiunea de evaluare a  FMI s-a terminat cu o înțelegere la nivel de echipe în care, prealabil, FMI a recunoscut progresele făcute în implementarea  programului de către autorități. De fapt nu va fi aprobat un nou program cu FMI, va fi aprobată evaluarea a doua, în cadrul tranșelor de alocare pentru Republica Moldova. Conform înțelegerilor preliminare se aștepta că Consiliul director al FMI va avea o sesiune deplină pe subiectul dat în a doua jumătate a lunii decembrie. 
 
Câte tranşe sunt prevăzute şi care sunt condiţiile care vor trebui îndeplinite pentru debursarea acestora?
 
- Vorbim despre 129 aproximativ  de milioane de drepturi special de tragere sau în echivalentul a aproximativ 180 de milioane de dolari. Se preconizează șase tranșe, consultările pentru debursarea fiecărei tranșe au loc o dată la șase luni. Cât privește aprobarea  tranșei a doua, vorbim despre o sumă de aproximativ de 22 de milioane de dolari. Condițiile în cadrul acestui program au fost publicate la momentul aprobării Programului în luna noiembrie 2016, nu este nimic nou, subiectele de regulă sunt: consolidarearea stabilității financiare, transparența acționariatului în băncile comerciale, consolidarea capacităților de reglementare, capacităților de gestionare a sistemului financiar. Ceea ce ține de BNM, evident, reieșind din obiectivul de bază a Băncii Naționale, consultările au loc pe marginea inflației, cursului de schimb valutar.
 
Dacă este să vorbim de restanțe, ați putea să ne spuneți ce am făcut și ce trebuie să mai facem?
 
- Rămâne de fortificat, în continuare, eforturile BNM de consolidare a sistemului financiar, de asigurare a transparenţei acționarilor, foarte mult deja în acest domeniu a fost îndeplinit. Este important să avem ca rezultat final o schimbare a sistemului financiar în Republica Moldova. Condiţionatățile de bază pentru Guvern ar fi: politica fiscală și bugetară pentru anul curent și pentru anul viitor.
 
Dacă este să ne referim la pronosticul evoluţei inflaţiei până la sfârșitul anului? În ce măsură BNM se poate implica în menţinerea inflaţiei la cotaţiile dorite? Creşterea preţurilor la produsele alimentare din ultima perioadă de care factori a fost determinată şi ce măsuri a întreprins Banca Centrală în acest sens?
 
- Așteptările BNM și prognozele noastre arată că inflația va avea un nivel relativ înalt. Motivul principal este, în primul rând, creșterea prețurilor la nivel modial la resursele energetice și la produsele alimentare. Am avut și două șocuri interne în primăvara anului curent: zăpadă la sfârșitul lunii aprilie, apoi condițiile climaterice de la începutul toamnei și sfârsitul verii ce au fost detrimentale pentru producția agricolă. Vreau să vă dezamăgesc, probabil, puțin ce poate face BNM prin instrumentele sale pentru un orizont de o lună - două. Impactul de la operațiunile de politică monetară și deciziile de politică monetară ale BNM are loc în decurs de câteva trimestere. Deci acțiunile actuale al BNM vor avea un impact începând cu a doua jumătate a anului viitor.
 
Care ar fi totuși prognoza inflației până la sfârșitul anului și începutul anului viitor?
 
- Spre sfârșitul anului așteptăm un nivel al inflației puțin peste 7 procente, în anul viitor, începând cu trimestrul noi – trei, BNM prognozează o descreștere rapidă a nivelului inflației.

Aprecierea leului faţă de principalele valute de referinţă va continua sau BNM a reușit stabilizarea cursului? 

- Cursul de schimb al leului moldovenesc nu este un obiectiv în sine al BNM, cursul este unul flotant, el poate fi impactat prin politica monetară a BNM, dar tendința fundamentală a cursului este dictată de situația economiei. Am avut anul acesta o creștere considerabilă a exporturilor, ce derivă dintr-un an agricol foarte reușit - anul trecut, anul acesta de asemenea am avut un an agricol  foarte bun, plus la asta au crescut considerabil remitențele, care au intrat în Republica Moldova. Corespunzător am avut o supra ofertă de valută vis-à-vis de cerere, ceea ce într-o economie de piață rezultă într-o apreciere a monedei naționale, față de valuta de referință.
 

 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |