Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Guvernatorul BNM: Economia Moldovei nu va fi afectată ca în alte ţări

 Economia Repubilcii Moldova nu va fi atât de afectată precum celelalte ţări unde au fost înregistrate cazuri de COVID-19. Asigurarea vine din partea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu. În cadrul unei ediţii speciale de la postul public de televiziune, guvernatorul BNM a declarat că Banca Centrală are suficiente mijloace financiare pentru a face faţă situaţiei, relatează Moldova 1.

„Noi am intrat în această criză de altfel foarte bine pregătiţi ca ţară. Eu am în vedere faptul că datoria de stat este relativ mică sub 30 la sută din PIB, ceea ce este un indice foarte bun în comparaţie cu majoritatea ţărilor din regiune. La Banca Naţională avem suficiente rezerve valutare, pratic pentru jumătate de an importurile sunt acoperit prin rezervele valutare. Băncile sunt foarte bine capitalizate, băncile au suficiente lichidităţi”, a spus Octavian Armaşu.

Octavian Armaşu a mai menţionat că decizia luată de Comitetul Executiv al BNM privind reducerea dobânzelor la credite a fost luată pentru că atât oamenii de afaceri, cat şi persoanele fizice să se poată împrumuta în condiţii avantajoase. Armaşu a dat asigurări că cei care au luat credite nu vor fi impuşi să achite penalităţi în cele 60 de de zile, cât va dura starea de urgenţă. De asemenea, guvernatorul BNM îndeamnă oamenii să nu intre în panică.

„Nu cred că oamenii trebuie să se alarmeze mai ales ce ţine de situaţia la buget. Da, situaţia nu este simpă, dar este gestionabilă. Sigur va veni şi ajutor din afară, am înţeles că vine şi un credit din Federaţia Rusă. Vin cu o recomandare cetăţenilor, să nu luăm decizii mari, să facem operaţiuni mici, cu paşi mici şi atunci noi ne protejăm de unele greşeli mari şi de unele riscuri excesive. Da, fluctuaţii vor fi, dar în limita normalului,fără fluctuaţii majore”, a precizat guvernatorul BNM.

Rata de bază a fost redusă a doua oară în această lună. Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a votat unanim, într-o şedinţă extraordinară, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25 puncte procentuale, până la 3,25 la sută anual.  La fel, au fost micşorate ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight până la 6,25 la sută şi, respectiv, 0,25 la sută anual. Totodată, a fost micşorată cu 2,5 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă şi majorată cu un punct procentual norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

 
 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |