Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
BNS: Inflaţia anuală pentru ultimele 12 luni a constituit 7,4%

capital.market.md
Foto: capital.market.md

Biroul Naţional de Statistică informează, că în luna mai 2017 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni, din iunie 2016 pînă în mai 2017) a constituit 7,4%, inclusiv la: produse alimentare – 9,1%, mărfuri nealimentare – 5,0% şi servicii prestate populaţiei – 8,1%, comunică Politik.md.

Totodată, indicele preţurilor de consum (IPC) în mai 2017 faţă de aprilie 2017 a constituit 100,9% (informativ: în mai 2016 faţă de aprilie 2016 IPC a marcat 100,2%)2.
 
Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,9 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2,0 la sută, la tarifele pentru serviciile prestate populaţiei – cu 0,6 la sută, precum şi de menţinerea preţurilor la mărfurile nealimentare la acelaşi nivel faţă de luna aprilie 2017 (Tabelul 1).
 
În luna mai 2017 faţă de aprilie 2017 o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 56,7%, fructe proaspete – cu 10,5% (în special: fructe de livadă sîmburoase – cu 19,1%, citrice – cu 16,3%, fructe de livadă sămînţoase – cu 11,8%, pomuşoare de livadă – cu 10,9%), legume proaspete – cu 5,2% (în special: ceapă uscată – cu 49,4%, morcovi – cu 24,6%, varză – cu 12,4%), apa minerală – cu 2,4%, preparate şi semifabricate din carne, slănină neprelucrată – cu cîte 2,1%, carne de porc – cu 1,3%, mezeluri fierte – cu 1,1%.
 
Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la: castraveţi proaspeţi – cu 21,2%, ouă de găină – cu 16,8%, dovlecei – cu 13,5%, ardei grași – cu 7,9%, ciuperci – cu 3,4%, usturoi – cu 2,4%, crupe şi ulei vegetal – cu cîte 1,6%, subproduse şi unt ţărănesc – cu cîte 1,0%, lapte şi produse lactate – cu 0,7% (în special: brînză din lapte de vacă – cu 1,6%, smîntînă – cu 0,7%), carne de oi şi de iepure – cu cîte 0,6%, carne de pasăre – cu 0,3%.
 
Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm, că în perioada de referinţă s-au înregistrat creşteri mai semnificative de preţuri la: sandale pentru femei, bărbaţi şi copii – cu 5,1% şi respectiv 4,4% şi 2,1%, rochii pentru dame – cu 1,7%, costume pentru femei, pantaloni şi cămăşi pentru bărbaţi – cu cîte 1,0%, confecţii pentru copii – cu 0,7%, ţigări – cu 1,2%.
 
Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate reduceri de preţuri la: combustibili – cu 1,7% (în special: carburanţi – cu 2,3%, lemne pentru foc – cu 1,2%), motociclete – cu 1,8%, ciorapi, şosete, ştrampi, sacouri, pulovere, jachete pentru femei, cizme de iarnă pentru copii, detergenţi, mărfuri chimice de uz casnic, maşini de spălat, aragazuri, utilaj mecanic mic de uz casnic, obiecte de sanitărie şi igienă, medicamente, televizoare, mese pentru sufragerie şi bucătărie – pînă la 0,5%.
 
Pentru serviciile prestate populaţiei în luna mai a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la: cheltuieli legate de cultură şi sport – cu 5,2%, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 3,1%, serviciile pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu 3,0%, serviciile comunal-locative – cu 1,2% (în special: încălzirea unui m3 de apă (or.Chişinău) – cu 5,1%, aprovizionarea cu apă potabilă şi evacuarea apelor uzate pentru consumatorii casnici în or.Chişinău şi Ungheni – cu 4,5%, încălzirea centralizată în or.Chişinău – cu 4,4%), repararea încălţămintei – cu 0,4%.
 
Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la: serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 1,8%, închirierea apartamentelor – cu 1,2%, serviciile hoteliere – cu 0,4%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,2%.
Continuare articol.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |