Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Băncile din R. Moldova vor acorda mai multe credite în monedă națională, din fonduri europene

 Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), în cadrul inițiativei „EU4Business” a Uniunii Europene, a lansat joi, 10 octombrie, campania regională „The Power of Local Curency”, prin care va spori accesul antreprenorilor la finanțare în monedă națională. Campania urmează să se desfășoare în șase țări din Parteneriatul Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Moldova,.

 

Campania va dura trei ani, timp în care EFSE va oferi suport financiar băncilor și organizațiilor de creditare nebancară, care în schimb își vor asuma angajamentul de a spori volumul creditelor acordate în monedă națională. Beneficiari ai proiectului sunt întreprinderile mici și gospodăriile individuale cu venituri scăzute. În același timp, avantajele finanțării în monedă națională vor fi promovate prin instrumente de comunicare moderne și eficiente, destinate antreprenorilor, instituțiilor financiare, mass-media, autorităților centrale și locale.

Creditele în monedă națională protejează antreprenorii de riscurile cauzate de fluctuațiile cursului valutar, astfel aceștia pot dezvolta afaceri stabile, prospere și pot crea noi locuri de muncă. Întreprinderile mici stau la baza creșterii sectorului privat, iar accesul la finanțare în monedă națională contribuie la o economie națională puternică și sănătoasă.

„Banca Națională a Moldovei are drept misiune de a susține și a dezvolta un mediu propice care să favorizeze această interconexiune. Iată de ce suntem mândri să colaborăm cu instituții ca EFSE, care împărtășește obiectivele noastre: de a promova o creștere sustenabilă, pe termen lung, de a extinde capacitățile sistemului financiar din Moldova de a servi întreprinderilor mici și foarte mici”, a declarat Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Președintele Comitetului de Investiții, EFSE, Markus Aschendorf, a menționat că prima investiție a EFSE în regiunea parteneriatului estic a fost în Moldova, în 2006. „De atunci, am facilitat peste 200 mii de împrumuturi întreprinderilor mici și foarte mici și gospodăriilor private, iar 23% dintre ele au fost acordate în monedă locală. Moldova a fost și prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de finanțare în moneda națională”, a mai spus Markus Aschendorf.

„Uniunea Europeană și Banca Germană de Dezvoltare au investit în acest proiect 60 milioane de euro. Finanțarea în monedă națională este o prioritate, nu doar pentru UE, dar și pentru partenerii din regiune cu care cooperăm. Uniunea Europeană susține disponibilitatea și accesul la monedă locală și de-a lungul anilor a realizat această misiune prin oferirea de resurse financiare, granturi, subsidii etc., de care au beneficiat inclusiv băncile”, a afirmat Hoa-Binh Adjemian, șef Dezvoltare Economică Sectorială a Parteneriatului Estic, Comisia Europeană.

EFSE va acorda în următoarele șase luni Republicii Moldova un credit de 25 milioane de euro. În Republica Moldova, EFSE și-a început activitatea în 2006 și până în prezent a investit 105 milioane de euro, inclusiv 17 la sută în monedă națională, finanțând opt instituții partenere (bănci, organizații de creditare nebancară și companii de leasing).

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |