Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
SFÂNTUL ANDREI, TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII. Strigoi și fecioare goale care își văd ursitul

 În noaptea dintre 12-13 decembrie, celebrăm seara Sfântului  Andrei. O sărbătoare cu tradiții vechi și multe alte semnificații, anunță Politik.md.

De această sărbătoare sunt legate mai multe superstiții. Conform tradiției în această noapte spiretele ies pe pâmânt iar oamenii se apără de ele cu usturoi și diferite vrăji. De asemenea Sfântul Andrei ar fi fost stăpânul fiarelor sălbatice, în această seară acestea vorbesc cu grai omenesc, se spune că oamenii care le ascultă mor. Oamenii cred că Sf. Andrei îţi aduce în vis viitorul soţ, te lecuieşte de boli, te scapă de farmece şi blesteme. Totodată este și o zi potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, alungarea farmecelor, blestemelor, spiritelor rele şi atragerea norocului în căsnicie.
Iată câteva obiceiuri și tradiții de Sfântul Andrei:
Usturoiul de fereşte de spiritele rele. Noaptea Sf. Andrei este considerată şi noaptea Strigoilor, a celor trecuți în nefiinţă care nu şi-au găsit liniştea. Aşadar, pentru a îndepărta spiritele care-ţi pot bântui casa, e bine să ungi tocurile uşilor şi ferestrelor cu doi căţei de usturoi.
Pune-ţi grâu sub pernă ca să-ţi visezi uristul. Dacă eşti necăsătorită, în Ajunul Sf. Andrei pune-ţi sub pernă 41 de boabe de grâu. Se spune că în soarta ta va fi bărbatul care-ţi va apărea în vis furând grâul. În cazul în care nu vei respecta acest ritual de căsătorie, în cursul zilei de mâine coace o turtă sărată şi mănânc-o înainte de culcare. Se crede că ursitul îţi va aparea în vis pentru a-ţi oferi apă.
Sarea şi boabele de grâu te apără de blesteme. Ia un pumn de sare grunjoasă şi nouă boabe de grâu. Încălzeşte sarea până când începe să frigă şi pune-o pe o placă din lemn de tei sub formă unei grămăjoare. De jur împrejurul ei pune boabele de grâu sub forma unui cerc. Cu mâna dreaptă întinsa deasupra sării calde spune cu voce tare, de trei ori: „Mă eliberez de tot ceea ce este negativ în mine şi în jurul meu şi rămân curat.”
Rugăciunea care-ţi aduce însănătoşirea. Dacă ai probleme de sănătate, de Sf. Andrei mergi la biserică, ia o crenguţă de busuioc şi apă sfinţită. Acasă, pune-le într-un vas de lut nou, fă-ţi semnul crucii de trei ori şi rosteşte următoarea rugăciune: „Tată ceresc, Tu ştii luptele pe care le experimentez – durerea şi disperarea. Tu ştii dorinţa inimii mele să fiu vindecat de această boală (spune-ţi suferinţa). Te rog acum, acordă-mi atingerea Ta vindecătoare. Ştiu că Tu poţi să mă vindeci, exact ca în vremurile Bibliei.”
Graul și prosperitatea. În ajunul sărbătorii Sfântului Andrei și în ziua Sfantului Andrei fiecare membru al familiei trebue să pună grâu la încolţit in ghiveci de flori, care trebuie aşezate lângă o icoană a Sfântului Andrei. Dacă nu aveţi o astfel de icoană, puteţi confecţiona singuri din carton o cruce în formă de X. Se udă odata la două zile, până în ziua de Anul Nou. Dacă grâul creşte verde şi des, atunci persoana care l-a pus la încolţit va avea un an bun cu bani, cu sănătate deplină şi multe împliniri.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |