Toată această frumuseţe şi diversitate le trezesc oamenilor zâmbetul pe buze, dar, mai ales, dorinţa de a procura tradiţionalele mărţişoare pentru sine şi pentru cei dragi.
Meşterii populari au început pregătirile pentru spectacolul multicolor al primăverii de multă vreme, iar diversitatea mărţişoarelor este dovada fanteziei şi iscusinţei celor care continuă tradiţia. Dincolo de dorinţa meşterilor de a perpetua tradiţia de a confecţiona mărţişoare este pentru mulţi o sursă de existenţă.
„De mai mulţi ani suntem cu mărţişoare din ceramică. E un obicei ce încercăm să-l promovăm şi să-l menţinem, o tradiţie de mii de ani şi prin asta, evident, avem şi ceva venituri”, a spus Vitalie Parlui, meţter popular.
În timp ce unii meşteri şi-au scos mărţişoarele la vedere, alţi promotori ai tradiţiilor vor organiza marţi, 25 februarie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală un atelier de confecţionare a mărţişoarelor în diferite tehnici.
Graţie unui dosar elaborat în comun de România, Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova, din decembrie 2017, Mărţişorul se regăseşte în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.