Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Avem o nouă constituţie, dar nu se ştie dacă va fi vreodată pusă în aplicare

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a aprobat miercuri, 24 martie proiectul noii constituţii a Republicii Moldova, urmând să fie propus spre discuţii în parlament.
Proiectul nu a suferit schimbări importante faţă de varianta propusă de grupul de experţi, dar conţine modificări importante faţă de textul actualei constituţii.
Astfel, este exclus articolul 13, care prevede că limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, iar limbii ruse i se recunoaşte un statut special.
Membrii comisiei propun două variante de modificare a acestui articol. Prima ar fi ca limba oficială a ţării să fie limba română. A doua variantă este ca limba oficială să fie stabilită printr-o lege organică. De menţionat că în preambulul proiectului este transcrisă Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care recunoaşte limba română ca limbă de stat.
Altă prevedere importantă este posibilitatea Republicii Moldova de a renunţa la neutralitate. Proiectul Constituţiei prevede neutralitatea ţării, la fel ca textul actual, dar este introdus un punct nou, care stabileşte că "în cazul ameninţării suveranităţii, integrităţii şi caracterului unitar al statului, Republica Moldova poate alege o altă formă de apărare a calităţii de stat suveran şi independent".
O modificare esenţială se referă la alegerea preşedintelui Republicii Moldova. În prezent acesta este ales cu votul a trei cincimi din totalul deputaţilor. Comisia propune ca şeful statului să fie ales de către popor. Aceasta prevedere însă va intra în vigoare odată cu viitoarele alegeri parlamentare. Potrivit dispoziţiilor finale şi tranzitorii, până atunci, preşedintele urmează să fie ales tot de parlament.
De asemenea se propune introducerea dreptului la vot de la 16 ani, etc.
Deşi aprobat, mai mulţi membri ai comisiei au pus la îndoială atât posibilitatea promovării acestei constituţii în timpul apropiat, cât şi calitatea textului.
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal s-a arătat nemulţumit că proiectul conţine posibilităţi limitate pentru ca autonomia să înainteze iniţiative legislative şi a declarat că în cazul unui referendum, găgăuzii îl vor boicota.
În acelaşi timp, ministrul justiţiei, Alexandru Tănase a spus că din punct de vedere practic este aproape imposibil de a organiza un referendum constituţional până pe 16 iunie.
Şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu lasă să se înţeleagă că până pe 16 iunie este greu de presupus că va avea loc un referendum, dar el nu exclude ca referendumul de adoptarea a noii constituţii să se desfăşoare mai târziu.
 
Comentarii
moş Mihai
25.03.2010 08:04
Cred că e destul de Alianţa pentru Integrare Europeană! Au arătat ce pot, sau mai corect de spus ce nu pot! Iaca acum fiecare s-a arătat faţa! Acuma se vede cinei Filat, cinei Tănase, cinei Lupu şi Diacov. Au înţeles că nu pot fără PCRM şi vor mai scump să se vîndă! Aştept cu nerăbdare anticipate, comuniştii sun tirani, dar mai bine un tiran decît o turmă de …
Dumitru
25.03.2010 08:04
să vedem cum trece noua Constituţie de Parlament, dar mai ales de referendum... Aşteptăm să fie făcut public textul integral cît mai curînd
alex
25.03.2010 12:44
Trebuie urgent de isprăvit greşeala din 29 iulie! Nu suntem gata „de democraţie”, şi încă 20 de ani nu vom fi gata cu aşa politicieni – decît aceştia, dam mai bine Voronin.
moş Mihai
25.03.2010 12:45
Şi să mai vină Filat la noi cu agitaţie, dl Filat cu toată stimă în anticipate nici nu ieşiţi din guvern căci oamenii din teritoriu va urăşte!
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |