Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
95 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cum va fi marcată la Chișinău

Astăzi sunt marcați 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, produsă în 1918. Cu această ocazie, în Republica Moldova şi România sunt planificate un șir de evenimente.
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal au depus flori la mormintele deputaţilor Sfatului Ţării din Cimitirul Central Armenesc, la ora 8:00, iar la ora 11:00 Consiliul Unirii invită la o conferinţă de presă cu tema: „Aniversarea a 95-a de la Marea Unire, Memorandum pentru reîntregire şi momentul politic din Republica Moldova”, la Agenţia de presă IPN.
Tot la ora 11:00 liberalii vor depune flori  la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar la 11.30, în clădirea fostei reşedinţe a Sfatului Ţării, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, va avea loc o conferinţă ştiinţifică, la care vor participa istorici români de pe ambele maluri ale Prutului. Dezbaterea este  organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Ştiințe din Moldova; Filiala Iaşi a Institutului de Istorie „Alexandru Xenopol“ al Academiei Române;  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chişinău şi Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova.
La ora 12.00, tinerii din cadrul Consiliului Unirii vor organiza un flash-mob în faţa Ambasadei Ungariei la Chişinău în semn de protest faţă de sfidarea limbii de stat a Republicii Moldova de către funcţionarii misiunii diplomatice, iar la ora 12:30 aceștia vor depune flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.
La ora 13.00 tinerii se vor deplasa spre clădirea Sfatului Ţării, unde s-a votat Unirea Basarabiei cu România, în 1918. La ora 14.00 va fi proiectat un film istoric, în incinta bibliotecii Onisifor Ghibu, iar la ora 15.00 va avea loc un parastas de pomenire a celor 11 deputaţi membri ai Sfatului Ţării din anul 1918, Cimitirul Central „Sfântul Lazăr”, str. Armenească.
Seara, la 17.00 va avea loc un concert în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din capitală. La Sala cu Orgă, va avea loc un concert extraordinar dedicat lui George Enescu.
Pe 30 martie la ora 14.00, promotorii românismului vor avea un spectacol de excepţie în aer liber în Scuarul Operei Naţionale, cu participarea unei asociaţii din România, care prezintă scene din luptele daco-romane. Organizator - Platforma civică „Acţiunea-2012”
De asemenea, Platforma Civică Acţiunea 2012, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va organiza o serie de spectacole pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentele consecrate celor 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România vor continua pe parcursul întregii săptămâni.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |